Zvýšený příjem proteinů jako prevence úbytku svalové hmoty začínajícího již po "třicítce"

Zvýšený příjem proteinů jako prevence úbytku svalové hmoty začínajícího již po "třicítce"

Sarkopenie je definována jako úbytek kosterní svalové hmoty a její funkce vázané na věk a stárnutí. Po „třicítce“ lidé ztrácejí cca 3% -8% jejich svalové hmoty po každou následující dekádu. Dochází k tomu v důsledku mnoha faktorů, ale je to nejčastěji přičítáno


Sarkopenie je definována jako úbytek kosterní svalové hmoty a její funkce vázané na věk a stárnutí. Po „třicítce“ lidé ztrácejí cca 3% -8% jejich svalové hmoty po každou následující dekádu.

agingcouple

Dochází k tomu v důsledku mnoha faktorů, ale je to nejčastěji přičítáno sedavému způsobu života a nedostatečnému příjmu bílkovin. Progresivní ztráta kosterní svaloviny může v konečném důsledku vést ke snížení metabolismu a zvýšené křehkosti. Přestože výzkum v této oblasti je zatím v počátcích, vědci se shodli, že mírné zvýšení denního příjmu bílkovin nad doporučené denní dávky (DDD - 0.8g/kg/d) může zvýšit/nabudit svalový anabolismus (tvorbu) bílkovin a ty tak poskytují nezbytné zdroje ke zpomalení postupné ztráty svaloviny s věkem. Jiné způsoby minimalizace ztráty svalové hmoty mohou zahrnovat pravidelný silový trénink, i když výhody tohoto jsou při stárnutí neprůkazné. Je potřeba dalších výzkumů, ale navýšení příjmu bílkovin nad DDD se momentálně jeví jako ta nejlepší možnost. Zdroj: Paddon-Jones et al. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr. 2008;87(suppl):1562S– 6S. Více o účinku proteinů na  www.bioden.cz.