Zaostřeno na: Otravná celulitida

Zaostřeno na: Otravná celulitida

Jak se jí zbavit? Věčné téma mezi ženami.


 

Proč se ženám kůže v problémových partiích vlní?

Je to proto, že jeho struktura je měkčí než jiné tkáně, například pokožka nebo sval. K vytváření celulitidy dochází již v období puberty, kdy se ženské tělo vyvíjí. No a pak je to období přibírání, když si nedáte pozor. Celulitida je vlastně způsobena ženskými hormony, které ovlivňují tkáň a tukové buňky. Když přibíráme na váze, naše tukové buňky se v tkáňových váčcích zvětšují a pokožka dostává hrudkovitý vzhled. Tím je krevní oběh přiškrcený natolik, že se zpomaluje metabolismus. Výsledkem je cyklus prudce se zhoršující celulitidy.

Dalším negativním faktorem kromě nadváhy je, že tukové buňky, které se zvětšují v každém váčku pojivové tkáně, způsobují další problémy: snížený průtok krve a snížené proudění lymfatického systému, který
s celulitidou úzce souvisí. Když se tukové buňky zvětší, tlačí na mikroskopické cévky a ventilky v nich pak omezí průtok krve. Jednoduše řečeno, když přibereme, nefunguje náš oběhový systém správně, což dále prospívá
k rozvoji celulitidy.

Syntézu a ukládání tuku řídí naše genetika, hormony a životní styl. Některé potraviny a léky však mohou tento proces změnit.

 

Kofein

Kofein, obsažený například v kávě, stejně jako některé medikamenty, štěpení tuků zvyšuje. Mnohé krémy proti celulitidě, které jsou v současnosti na trhu, tyto účinné prostředky obsahují. Pokud budete jíst jídla bohatá na tuky nebo budete jíst příliš mnoho (hlavně po půstu), přispějete k aktivaci dopravy tuku do tukových buněk.

 

Inzulin

Naše slinivka uvolňuje inzulín, což je hormon, který reguluje proces zpracování a ukládání cukru a tuku. Po jídle snižuje inzulín obsah glukózy v krvi a nutí svalové buňky a játra ukládat glukózu jako glykogen (živočišný škrob) a další glukózu játra štěpí na protein a tuk. Bez inzulínu by byly tyto buňky pro glukózu neprůchodné, a to bez ohledu na to, kolik glukózy koluje v krvi. Inzulín také dává pokyn tukovým buňkám, aby tuk nejen přijímali
a ukládaly, ale i to, aby neštěpily tuk, který je již uložen.

 

 

Text: Ela Procházková
Foto: pixabay.com