Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji?


Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova. V zahraničí existuje dokonce celá řada kombucha barů a v USA si ji můžete nechat natočit jako pivo přímo z pípy. S jejími příchutěmi se dá výborně vyhrát, kombuchy Živina jsou toho zářným příkladem. Místo bylinného likéru sáhněte po voňavé kombuche s bazalkou posvátnou plné výrazné bylinkové chuti. Příjemně překvapí třeba i svěží kombinace citronové trávy a kvalitního černého čaje Pu-erh nebo klasické spojení jasmínu se zeleným čajem.

U nás kombucha bary ještě nemáme, ale drink si z ní můžete připravit snadno i doma. Stačí k tomu čtyři lístky máty, hrst jahod, pár kapek limety a led. A samozřejmě kombucha. Skvěle se do něj hodí ta s příchutí citronové trávy od Živiny. Když jahody s mátou rozmačkáte nebo rozmixujete, smícháte se šťávou z limety, kombuchou
a nakonec přidáte led, vznikne osvěžující drink nejen na dlouhé večery.

 

ELIXÍR MLÁDÍ
Nápoj, který se z Kombuchy – což je něco mezi houbou a lišejníkem – vyrábí, je v poslední době v Čechách stále populárnější.
A není divu. Je skvělým přírodním zdrojem probiotik a antioxidantů, napomáhá k lepšímu trávení, revitalizaci organismu, posílení imunity a ještě k tomu výborně chutná. O jejích léčivých účincích věděli už staří Číňané. Dynastie Tsin věřila, že působí zázračně a že je to dokonce nápoj nesmrtelnosti.

Jako taková je opředená řadou legend. Dokonce se proslýchá, že Kombucha stojí za mladistvým vzhledem zpěvačky Madonny. A kdo by nechtěl vypadat tak dobře, že? Madonna ale není jedinou celebritou, která fermentovanému čaji propadla, pravidelně jí holduje třeba i Oliver Stone, Daryl Hannah nebo Linda Evans.

Ale pozor. I kombucha stejně jako třeba nealko pivo obsahuje malé množství alkoholu (0,5 až 1,2 %), který přirozeně vzniká při procesu fermentace. Tak co ho příště nahradit právě kombuchou?