Vege koblihy a vdolky

Vege koblihy a vdolky

Ingredience:
500 g hladké mouky
50 g cukru
50 g rostlinného másla (Alsan bio)
200 ml ovesného či jiného rostlinného mléka
půl kostky droždí
půlka rozmixovaného oloupaného jablka
lžice rumu
špetka kurkumy
špetka soli

cca ½ - ¾ litru řepkového nebo slunečnicového oleje na smažení

Na náplň:
marmeláda
povidla
tofu tvaroh (rozmixovaná kostka tofu s trochou ovesného mléka, lžící rumu, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem)
moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Začneme klasicky kváskem. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme část cukru, část mouky, vymícháme do hladka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, špetku kurkumy, přidáme rozmixované jablko, rum, povolené máslo (ne horké, aby nám pak nespálilo kvasnice) a přidáme kvásek. Zaděláme v hladké těsto, které se nelepí a necháme cca 1,5 hodiny kynout, kdy můžeme v mezičase těsto nechat tzv. promícháním spadnout. Vykynuté těsto si vyválíme na cca 1 cm tlustý plát a vykrajovátkem, či skleničkou z něj vykrajujeme kolečka, která necháme ještě 20-30 minut kynout. To už si ale necháme rozpálit olej na nějakých 175 stupňů. Smažila jsem na 8. stupeň z devíti. Do rozpáleného oleje vkládáme koblihy a necháme smažit asi 2,5 minuty z každé strany. Po usmažení je necháme vystydnout na ubrousku, aby vstřebal přebytečný olej.

Já je osobně plním až po usmažení, kdy si úzkým nožem uděláme do boku koblihy díru a tenkou trubičkou na plnění koblih nebo nějakou úzkou cukrářskou naplníme vnitřek. Pokud nemáme trubičku a cukrářský pytlík, tak se mohou koblihy naplnit již před smažením. Tedy vyválejte tenčí těsto, na vykrojené kolečko dejte náplň, přikryjte dalším těstem a skleničkou opět společně vykrojte, ať se okraje bezpečně slepí. Na vdolky zase udělejte do vykynuté koblihy prstem důlek a touto stranou vkládejte do oleje jako první. Ozdobte povidly a tofu tvarohem, pocukrujte.

 

 

Ingredience: