Batátové chilli kuličky

Batátové chilli kuličky

Cizrna představuje výborný zdroj draslíku (potřebný pro zdravou funkci srdce), fosforu, hořčíku, vápníku (pro zdravé kosti), zinku a je také zdrojem železa. Najdeme zde také velké množství vlákniny (pro dobré fungování střev).

  • 85 g cizrny (předem namočené)
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce tahini
  • 30 g koriandru
  • 200 g batátů
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 ks červené cibule nakrájené nadrobno
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 kávová lžička mleté kurkumy
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu
  • 2 kávové lžičky nadrobno nakrájené červené chilli papričky

Namočenou cizrnu scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Dáme ji do hrnce s 500 ml vroucí vody, přikryjeme a na mírném plameni vaříme asi 1 hodinu doměkka.
Kousky batátů uvaříme v páře 15 minut, až změknou.

Zatímco se batáty vaří, rozehřejeme olej v pánvi a zlehka na něm osmažíme cibuli a česnek až změknou. Přidáme kurkumu, římský kmín a chilli papričku a smažíme ještě 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 200 °C.

Cizrnu, batáty, citronovou šťávu, tahini a koriandr dáme do robotu a mixujeme asi 10 vteřin, aby se vše pouze nahrubo rozsekalo – cílem není hladké pyré. Směs vysypeme z robotu do velké mísy a přidáme osmaženou cibulovou směs z pánve. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Směs rozdělíme na 16 stejně velkých porcí, ze kterých vytvarujeme kuličky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.

Vyndáme z trouby a necháme několik minut vychladnout na drátěné mřížce, aby kuličky ztuhly. Kuličky podáváme teplé nebo studené.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/batatove-chilli-kulicky

 

Ingredience: