Svatomartinská husa z pekáče Lamart

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu. Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat, ale během něj budete mít mnoho času ke věnování se něčemu jinému. Stačí během pečení párkrát husičku v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Připravte si Svatomartinskou husu s karamelizovanou cibulí

Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.

Husa

 

Husa   

4 kg

Rozmarýn  

2 lžičky

Majoránka  

2 lžičky

Jablka, hrušky  

500 g

Sůl, kmín  

dle chuti

Karamelizovaná cibulka

Červená cibule  

1 kg

Sádlo z husy  

100 ml

Červené víno  

100 ml

Cukr krystal  

200 g

Balsamico tmavé 

200 ml

Sůl

 

 

Postup

Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vlžíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma od Lamart a necháme ji přes noc v chladu.

Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.
  • K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky


Produktový tip Lamart

Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma
Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření.

Doporučená cena je 1 190 Kč.

 

 

O značce Lamart
Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značky Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.

Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne, na pobřeží Atlantského oceánu.

V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník, specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí i z Čech.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí bez ztráty síly… Průvodce dietními strategiemi pro aktivní ženy

Cíl mnoha žen je jasný... shodit tuk, ale za žádnou cenu neztratit těžce vydřenou svalovou hmotu. Jakou stravovací strategii ale zvolit, aby tělo nepřicházelo...

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3