Nejlepší (nejen) letní koláče

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Čerstvé ovoce na zahrádce přímo láká k pečení koláčů! Cukrářky a kuchaři z kavárny Nebespán v Kašperských Horách pro vás vybrali hned tři osvědčené recepty na zdravé sladkosti, které vám zpříjemní letní i podzimní dny.

Meruňkový koláč s tvarohem: Letní klasika jinak

Letní klasika nemusí být jen z kynutého těsta. V téhle variantě upečete meruňkový koláč rychleji a vydrží déle křehký,“ radí Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.

websize_merunkovy_kolac_2_foto_nebespan_czIngredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra, na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, meruňky, na drobenku: 80 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 50 g másla

Postup:

1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto, které vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.

2. Na náplň smícháme tvaroh s ostatními surovinami a rozprostřeme na těsto do formy.

3. Na vrstvu náplně vyskládáme rozpůlené meruňky a vše posypeme připravenou drobenkou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 75 minut.

Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

 

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvemwebsize_hruskovy_kolac_foto_nebespan_cz

Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ upozorňuje Sabina Kmecová.

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka. Na náplň: ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut do zlatova. Nechte vychladnout.

2. Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.

3. Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte do hladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Tip Nebespánu: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

 

Letní tvarohový dort s ořechywebsize_letni_kolac_s_orechy_foto_nebespan_cz

Tenhle zákusek si zamilujete díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku, a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch, se hodí na letní piknik i na slavnostnější příležitosti,“ upozorňuje Sabina Kmecová.

Ingredience na těsto: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžíci kakaa. Na náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 40 g škrobu, 3 vejce, 200 g ušlehané 33% smetany, lusk vanilky. Na karamelovou vrstvu: 150 g cukru krupice, 40 g másla, 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 150 ml 33% smetany.

Postup:

1. Suroviny na těsto vsypeme do mísy, důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.

2. Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.

3. Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.

4. Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a jemně ji vmícháme do náplně.

Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C, pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.

5. Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.

Tip na gastrovýlet: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.czwebsize_sabina_kmecova

Zdroj a foto www.nebespan.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...

Temná, napínavá a svižná

Vražda mladé ženy naznačuje rituální motiv spojený s rodem záhadného aristokrata De Jonga. Roztáčí spirálu podivných událostí, symbolů a tajemství ukrytých na staré tvrzi. Záhadu,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3