Odlehčete po vánočním hodování

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Osvěžující smoothie z kiwi, ananasu a liči

Vyzkoušejte lehký, ale výživný nápoj plný vitamínů a účinných látek! Například kiwi posiluje imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a zásobuje nás vitamínem C. Ananas je zase kromě vysokého množství vitamínu a stopových prvků, znám především pro své antioxidační schopnosti, které čistí organismus, pro podporu trávení a mnohé další. Liči navíc upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.

  • 2 kiwi
  • 200 g ananasu
  • 50 g liči
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • zhruba 200 ml sycené citrónové limonády
  • drcený led

Oloupejte kiwi, z ananasu odstraňte kůru a vyřízněte tvrdý střed. Liči vyjměte ze skořápky a odstraňte semínka. Všechno ovoce nakrájejte nahrubo, smíchejte s bílým třtinovým cukrem, zhruba se 4 polévkovými lžícemi drceného ledu, čerstvou citrónovou šťávou a rozmixujte. Poté zasypte dna vysokých sklenic ledovou tříští, zalijte ovocným mixem, dolijte sycenou citrónovou šťávou a zlehka promíchejte.

 

Krémová polévka z červené řepy

Řepa je známou zásobárnou vitamínů a živin, a především těhotné ženy ocení vysoké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zbavuje tělo jedovatých látek, podporuje růst buněk a trávení. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, ale i léčbě rakoviny! Řapíkatý celer zase mimo jiné podporuje funkci nervového systému.

  • 500 g červené oloupané řepy
  • 1 větší cibule
  • stonek řapíkatého celeru
  • 1 malý rajský protlak
  • ½ až 1 l vývaru nebo vody
  • 100 ml zakysané smetany
  • olivový olej
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku a na krátko přidáme i na nudličky pokrájený řapíkatý celer. Přidáme červenou řepu, kterou jsme si mezi tím nahrubo nastrouhali, rajský protlak, pocukrujeme, osolíme a zlehka opepříme a zhruba 10 min restujeme. Poté zalijeme vývarem či vodou dle potřeby a pod pokličkou povaříme zhruba 20 minut, dokud nám řepa krásně nezměkne. Polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme mixérem. Nakonec dochutíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou také můžeme polévku na talíři ozdobit. Polévka by měla být jemně nasládlé chuti.

 

Ovocný knedlíky z pohankového těsta

Pohanka je takřka „všelék“. Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy, pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém, tlumí bolesti hlavy a mnoho dalšího. Tyto ovocné knedlíky navíc potěší také alergiky na lepek, kterým pohanka příjemně alternuje pšeničnou mouku.

  • 400 ml mléka
  • 150 g pohankové krupice
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 20 g Korunního cukru hnědého
  • špetka soli
  • švestky či libovolné ovoce
  • tvaroh dle chuti
  • máslo dle potřeby
  • přírodní cukr dle chuti na posypání
  • případně strouhanka dle chuti

Z mléka a pohankové krupice si uvaříme hustou kaši a necháme ji zchladnout. Poté smícháme pohankovou mouku, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Polévkovou lžící z něj nabíráme kousky, do kterých balíme ovoce (například půlky švestek) a tvarujeme knedlíky. Následně je v osolené vodě vaříme zhruba 7 minut, tak aby změkly a zároveň se nerozvařily. Servírujeme s tvarohem, posypané cukrem, případně strouhankou, a přelité rozpuštěným máslem.

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr  

 

Zdroj foto: Shutterstock

 

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...
Reklama
Reklama