Jak na první krmení z láhve

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kojení většinou patří mezi ty nejhezčí momenty mateřství. Utužuje totiž tu největší existující lásku – tu mezi matkou a dítětem. Mimo to skýtá i spoustu výhod. Mateřské mléko je totiž dokonalá univerzální potrava

a příprava na krmení děťátka obvykle nebývá časově náročná. Není proto divu, že přechod na lahvičku může být pro oba zúčastněné těžký. Jak si tento proces co nejvíce ulehčit a co všechno byste měli vědět, než začnete děťátko krmit z lahvičky?

Na kojení se pějí ódy už od pradávna – tento proces bývá často popisován jako vysoce intimní zážitek či zázrak přírody. Každá maminka, která si kojit přeje a může, si to tedy povětšinou nesmírně užívá. Nejenom díky již zmiňovanému poutu, ale také z praktického hlediska, kdy je mléko stále „po ruce“.   I proto se některé ženy mohou obávat, že s příkrmy z láhve přijdou větší starosti, a tak se snaží vydržet výhradně kojit, co nejdéle je to možné. Když si ale osvojíte jednoduché triky hned ze začátku, může to být snadnější, než si myslíte.

Praktické rady, které byste měli znát

Určitě je důležité zmínit, že byste při prvních pokusech měli udržovat oční kontakt, aby děťátko neztratilo pocit bezpečí a jistoty, které mívá i u kojení. Další zásady se pak vážou spíše k praktické části věci. Jedna z nich je doporučené dávkování, o kterém by vás měl informovat každý výrobce na obalu příkrmu. Doporučené množství nepřekračujte a nepřipravujte si žádné porce „na potom“. Uchováváním nedopitého mléka totiž vytváříte příznivé prostředí různým bakteriím, které mohou děťátku způsobit potíže.

Kojenecká mléka míchejte s převařenou kojeneckou vodou o teplotě okolo 40°C (pro miminko je nejpříjemnější teplota 37°C, která je stejná jako tělesná teplota maminky). Jak poznat ideální teplotu vám může pomoct nová lahvička NUK First Choice+ s funkcí kontroly teploty. Ta totiž změní svou modrou kontrolku na bílou, pokud je pokrm příliš horký. A díky své savičce z obzvláště měkkého silikonu tvarem připomínající ženský prs, je také skvělým pomocníkem při přechodu z kojení.

U každé přípravy příkrmu proveďte vždy dvojí test a zkontrolujte vhodnou teplotu také nakapáním na zápěstí. Na konci celého procesu krmení nezapomeňte lahvičku i savičku správně sterilizovat. Postačí vyvařit 3-5 minut ve vodě v bodě varu nebo v parním sterilizátoru.

Trpělivost růže přináší

Stokrát omílané rady platí nakonec vždy nejlépe a ani v tomto případě to nebude jinak. Připravte se, že v období přechodu na lahvičku budete potřebovat hodně trpělivosti. Lékařští odborníci doporučují vyzkoušet krmení z lahvičky alespoň 8krát, než si děťátko zvykne na nový způsob krmení i nové chutě. Takže si při prvních nevydařených pokusech nedělejte starosti, je to přirozený proces učení a poznávání. Jen si rozpomeňte, jak moc se vaše chutě změnili od té doby, co jste byli sami dětmi. Držíme vám palce!

 

My jsme si pro vás ve spolupráci se značkou NUK připravili soutěž o tři lahve.

Nápovědu najdete na www.nuk.cz.

 

 

 

Podmínky SOUTĚŽE – Sledujte nás na FB a také IG.

 

 

 

Výherci: S. Lecová, G. Šmídová, R. Urbanová

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama