Zdravé stravování během podzimu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Výraz „zdravé stravování“ může mít pro mnohé nudný až negativní nádech. Článků „jak na to“ a tipů na zaručeně funkční diety je na světě už tolik, že na jejich prostudování a zkoušení by nestačil jeden celý lidský život. Nové trendy ve stravování často odvádějí pozornost od základních zásad výživy. Určitá fakta ale platí stále. Proces změny životního stylu vyžaduje notnou dávku disciplíny, spoustu času a na každého působí jinak. Proč sledovat kalorie, jak na změnu jednoduše a bez hladovění a které potraviny by v podzimním menu neměly chybět?

 

Proč jíst zdravě?

Potraviny, které jíte, mají přímý vliv na vaše zdraví. Je důležité si uvědomit, že zdravé stravování může drasticky snížit například výskyt srdečních chorob či rakoviny. Právě tyto nemoci stojí v počtu zaviněných úmrtí na předních příčkách. Dlouhodobé přijímání vhodných potravin má vliv nejen fungování mozku či fyzický výkon, ale v podstatě ovlivňuje všechny vaše buňky a orgány.

Co si z toho odnést: zdravá strava je nezbytná pro každý aspekt života.

 

Kalorie a energetická bilance

Význam kalorií je v poslední době trochu odsouván do pozadí. Není nutné znát přesný počet kalorií každého přijatého sousta, jejich celkový příjem ale stále hraje při kontrole hmotnosti klíčovou roli. Pokud budete konzumovat méně kalorií, než spálíte, dostanete se do tzv. kalorického deficitu, jehož následkem je ztráta hmotnosti. Pokud se snažíte přibrat na váze a zvýšit svalovou hmotu, musíte jíst více, než vaše tělo spálí.

Co si z toho odnést: kalorie a energetická bilance jsou důležité pro udržení hmotnosti.

 

Jezte „WHOLE FOOD“

Termín „whole food“ se dá z angličtiny přeložit jako zdravé, průmyslově nezpracované potraviny. A právě ty by měly tvořit větší část vašeho jídelníčku. Bývají bohaté na živiny a mají méně kalorií než průmyslově zpracované polotovary, jejichž dlouhodobá konzumace souvisí s obezitou a dalšími zdravotními omezeními.

Co si z toho odnést: pojídání co nejméně průmyslově zpracovaných potravin je poměrně jednoduchá a účinná cesta pro zlepšení zdraví a snížení hmotnosti.

 

Máte je v jídelníčku?

Přinášíme vám seznam potravin, které by měly být (nejen na podzim) součástí vašeho jídelníčku. Pokud většinu z nich pravidelně jíte, můžete být se sebou a svým přístupem k vašemu tělu spokojeni.

Zelenina – by měla ve vašem jídelníčku hrát zásadní roli. Zelenina je nízkokalorická a plná důležitých mikroživin a vlákniny. Které druhy na podzim vybrat jako základ jídelníčku?

Cuketa – lehce stravitelná zelenina zvláště ceněna pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a vitaminu C. Detoxikuje a odvodňuje organismus a zlepšuje pohyblivost střev.

Zajímavost: Pokud cuketa chutná hořce, nejezte ji v žádném stavu. Látky způsobující hořkou chuť (tzv. kukurbitaciny) totiž mohou způsobit těžké žaludeční a střevní potíže.

Květák – je bohatý na vitaminy a minerály, obsahuje kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Odvodňuje a pomáhá při problémech s ledvinami.

Zajímavost: Tmavší druhy květáku mají ještě vyšší obsah vitaminů a minerálů.

Lesní houby – snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí proti rakovině tlustého střeva,

Zajímavost: Při špatném skladování (zapaření, nedostatečné vysušení) či sběru na nevhodném místě (mají schopnost ukládat v sobě škodlivé látky a těžké kovy) vám houby mohou spíše uškodit.

Pórek – obsahuje vysoký podíl hořčíku a vápníku, posiluje kosti a podporuje bezproblémové trávení. Navíc je doslova napěchován železem, což pomáhá při chudokrevnosti.

Zajímavost: Ve Francii je pórek stále charakterizován spíše jako koření než jako zelenina.

Konjakkonjakové přílohy jsou v poslední době hojně vyhledávanou novinkou zejména v souvislosti s redukčním jídelníčkem. Obsahují cennou vlákninu glukomannan, která zasytí a zároveň nemají žádné sacharidy, tuky ani sůl.

 

Co si z toho odnést: založte svůj jídelníček na kvalitních potravinách. Poskytnou vám všechny živiny, které tělo pro správné fungování potřebuje.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama