Víte, jak správně skladovat víno?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Když si vybíráte víno, je dnes obvyklé kupovat si spíše mladá vína, tedy jeden až tři roky po sklizni. Aby byl zážitek z vína dokonalý, je potřeba přemýšlet nejen nad jeho výběrem, ale i nad skladováním a servírováním. Pokud jste si pořídili kvalitní víno a šetříte si ho na speciální příležitost, pak si lahev můžete doma uložit i na několik měsíců.

 

5 rad pro skladování vína

Máte-li doma lahev vína vhodného pro uskladnění, pak by v případě, že mu poskytnete ideální podmínky, víno ani po roce nemělo ztratit své unikátní vlastnosti, naopak by mohlo zráním získat. Až přijde ten správný okamžik, budete si moci v jeho doprovodu užít slavnostní večer.

1. Na výstavku na skříni zapomeňte

I když byste se možná rádi pochlubili návštěvě svou unikátní sbírkou lahví, které čekají na otevření, rozhodně byste je neměli mít vystavené ve vitríně na denním světle. Vínu naopak vyhovuje tmavý prostor s ideální vlhkostí (asi 65 až 80 %) a se stálým klima bez kolísání teploty. Pozor si dávejte také na skladování aromatických látek či dezinfekčních prostředků v místnosti s vínem – korek má tendenci do sebe vtahovat okolní pachy.

2. S vínem zacházejte jako s čokoládou

K oběma byste se měli chovat stejně. Pokud máte víno uskladněné například ve spíži, měli byste s příchodem léta zbystřit. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 16 °C, bílá je vhodné skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier a ambassador značky Víno Mikulov Sommelier Club Martin Sedlák.

3. Lahve by měly ležet

Lahve s korkovou zátkou byste rozhodně neměli nechávat dlouho postavené. Důvod je prostý, hlavním nepřítelem kvality vína je totiž vzduch. Pokud lahev položíte, korek zůstává ponořený a díky tomu zabráníme jeho vysychání, pronikání vzduchu do lahve a nežádoucí oxidaci vína. Martin Sedlák vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je potřeba ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u barikových vín, jako je třeba Rulandské modré 2017 Selection Barrique z Víno Mikulov Sommelier Club, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“ Je však nutné mít na paměti, že pro každé víno je vhodná jiná doba archivace. A zdaleka ne pro všechna vína platí, že „čím je starší, tím je lepší“. Důležité je také s již uloženými lahvemi vína co nejméně manipulovat.

 

 4. Do lednice jen na chvíli

Krátkodobé skladování vína většina z nás příliš neřeší a lahve jednoduše dáme vychladit do lednice. Což není problém, pokud se víno chystáte zkonzumovat brzy po jeho zakoupení. Teploty v lednici jsou však příliš nízké
a během uskladnění je víno vystaveno nejen pachům okolních pokrmů, ale také vibracím při každém otevření
a zavření dvířek. Proto pokud patříte mezi milovníky vín, měli byste zapřemýšlet nad pořízením domácí vinotéky, kde nebude hrozit znehodnocení obsahu lahví.

5. Do mrazáku v žádném případě

Všichni známe situaci, kdy zapomeneme dát víno vychladit a najednou je návštěva za dveřmi. Víno ani sekt ale do mrazáku opravdu nepatří. Prudká změna klimatu může zničit jak chuť, tak aroma. Proto než ohrozit kvalitu vína tím, že jej dáme do mrazu, raději zatím nabídněte hostům třeba domácí limonádu a počkejte, až se víno správně vychladí. Tento proces je nejrychlejší u červeného vína, to se totiž podává v rozmezí 12-14 °C,
u zralejších vín i 15-17 °C. Růžové víno bychom měli servírovat při teplotě 8–11 °C, stejně tak jako suchá bílá vína – samozřejmě záleží na konkrétním víně. Perlivá vína a sekty by měly být vychlazeny na pouhých 4-6 °C.

6. Když je víno otevřené

Jak dlouho po otevření můžeme pít víno, aniž by ztratilo své chuťové vlastnosti? Víno můžete pít ještě druhý či třetí den po otevření, ovšem za předpokladu, že je uzavřeno a skladované v lednici. Na uzavření šumivého vína je ideální použít speciální tlakovou zátku. K uzavření tichých vín se používá speciální uzávěr, přes který se jednoduchou pumpičkou vysaje vzduch a tím se minimalizuje styk vína s kyslíkem, tedy nebezpečí oxidace vína. Sektové zátky a pumpičky na tiché víno jsou běžné dostupné v obchodech nebo třeba na www.osobnivinoteka.cz. Jejich cena není nijak závratná, proto pokud si potrpíte na kvalitní víno a chcete si jej vychutnat i druhý či třetí den, pořídit si speciální uzávěr se vám opravdu vyplatí.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hormonální koktejl pohody. Proč se nám po milování tak dobře usíná?

Místo bylinkových čajů nebo léků na spaní existuje mnohem příjemnější a přirozenější metoda, jak rychleji zabrat. Odborníci a studie se shodují, že postelové hrátky...

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...

Stres je nezabije. Znamení zvěrokruhu, která stárnou pomaleji než ostatní

Všichni toužíme sfouknout na dortu stovku svíček, leč ne každému je to dáno. Zatímco lékaři skloňují genetiku, astrologové se dívají na naši povahu. Právě...

Limitovaná kolekce Columbia Icons je inspirována oregonskou divočinou a definována odvahou 90. let.

Originální DNA značky Columbia přinášejí každou sezonu limitované retro kolekce Columbia Icons, které vychází z archivů značky a vrací nejikoničtější modely značky v „remasterované”...

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Svůdná komedie Když se zhasne připravila Hřebíčkové a Kotkovi horké chvíle: Prozradili recept na svádění i kuchařské trapasy

I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmové novince Když se...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3