Jaro a zelené superpotraviny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Období jara je obvykle i obdobím změn. Delší dny a více pohybu nás mohou stát více energie. Po dlouhých zimních měsících navíc bývá náš organismus vyčerpán, chybí mu dostatek slunečního svitu, vitaminů
a považuje se za náchylnější k onemocnění. A tak se snažíme náš organismus více podpořit. Pomoci nám při tom může i odlehčení jídelníčku včetně jeho obohacení o tzv. superpotraviny, které mohou mít mnoho zdravotních benefitů. Které z těchto potravin do jídelníčku zařadit a jaké účinky se u nich pozorují, radí odborná konzultantka lékáren
BENU PharmDr. Ivana Lánová.

 

Na rozdíl od zimních měsíců, kdy spíše volíme energeticky bohaté a tučnější pokrmy, jsou pro jaro přirozené
o něco lehčí a stravitelnější potraviny. Odborníci na výživu a lékaři se shodují, že pravidelná konzumace zeleniny a ovoce je jedním z důležitých předpokladů zachování zdravého organismu. Obecně doporučované množství zeleniny a ovoce pro denní konzumaci je alespoň 400 g. Některé potraviny mohou poskytovat nejen větší zdravotní výhody než ty ostatní, ale také umí pomoci chránit náš organismus před některými nástrahami vnějšího prostředí, jako jsou bakterie nebo viry.

 

SUPER SCHOPNOSTI SUPERPOTRAVIN

Zdravým a chutným zpestřením jídelníčku mohou být tzv. Superpotraviny. „Pojem superpotravina nemá žádnou přesnou definici a neexistuje tedy ani žádný oficiální seznam superpotravin. Superpotravina je vlastně označení, které se začalo užívat hlavně u potravin s vysokým obsahem živin a látek, které považujeme za zdraví prospěšné. Upozorňovalo na vysoký obsah látek důležitých pro náš organismus, mezi které řadíme např. vitaminy, minerály, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, polysacharidy a fytosteroly. Jsou to látky, kterým se obecně přisuzuje pozitivní vliv na naše zdraví, duševní i tělesnou pohodu. Název superpotravina ale postupně “zlidověl” a jeho použití se rozšířilo i na nejrůznější domácí potraviny, které se mohou pyšnit obsahem nutričně hodnotných látek,“ vysvětluje Ivana Lánová a dodává: „Etikety potravin a doplňků v dnešní době zaplavily spousty certifikovaných značek. Na první pohled díky nim poznáte bio produkty, bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky nebo třeba přípravky pro vegany. Je tedy skoro zarážející, že “Superpotravina” mezi nimi chybí.“

Zelenou superpotravinou, kterou si lze doma vypěstovat na jaře i po zbytek roku, jsou tzv. microgreens. Je to nezralá zelenina, která se sklízí ve fázi děložních lístků nebo ve chvíli, kdy se objevují listy pravé. První „mladá zelenina“ byla produkována v jižní Kalifornii v roce 1990[1]. Zařazení těchto mladých rostlin do jídelníčku může mít řadu nutričních i zdravotních benefitů. „Microgreens jsou nejen nutričně bohaté, ale oproti svým zralým protějškům obsahují vysoké množství vitaminů a minerálních látek, včetně mědi, zinku a selenu. Díky fytochemikáliím a antioxidantům, se o nich soudí, že napomáhají i k lepšímu hojení ran a syntéze kolagenu,“ radí Lánová a doplňuje: „Navíc skvěle chutnají a díky jejich svěží barvě vypadá jídlo daleko lákavěji.“ Druhů, které lze pěstovat nebo zakoupit, je celá řada. Nejznámější jsou ředkev, brokolice, červená řepa, hořčice, čočka, oves, hrách, jetel nebo řeřicha. Používají se do polévek, salátů, pomazánek, omelet či nádivek.

Mezi další zelené superpotraviny patří řasy spirulina a chlorella. „Ty obsahují vysoké množství esenciálních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, ale musí ho přijmout z potravy. Jsou zdrojem bílkovin pro náš organismus. Zároveň jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením a volnými radikály,“ říká Lánová. Bylo zjištěno, že chlorella obsahuje vysoké množství vitamínu C, který přispívá k normálním funkcím imunitního systému a přirozené tvorbě kolagenu, o který naše tělo se zvyšujícím věkem přichází[2].

 

Také zelený čaj bývá často vyzdvihován pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje katechiny
a napomáhá tak ke kontrole tělesné hmotnosti[3]. Díky polyfenolickým sloučeninám a antioxidantům bývá spojován s protizánětlivými účinky. Stejné látky jsou obsaženy i v koření kurkumě a zázvoru, o kterých se proto soudí, že mohou být účinnou prevencí takových chronických nemocí, jako jsou kardiovaskulární choroby či cukrovka[4].

 

Pro „nezelené“ zdroje těchto biologicky aktivních látek nemusíme chodit za hranice. Nachází se také v kysaném zelí, jablkách, česneku nebo bobulovitém ovoci, jako jsou borůvky, brusinky, jahody, ostružiny nebo maliny. Bobuloviny, kromě vysoké dávky antioxidantů, obsahují flavonoidy, kterým bývá přisuzováno, že snižují rizika výskytu kardiovaskulárních chorob. Zelí díky probiotikům doplňuje přirozený střevní mikrobiom. „Ten můžeme ovlivnit i konzumací drcených lněných semínek, které navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny,“ doplňuje Lánová. Mezi superpotraviny můžeme zařadit také kustovnici čínskou, ale i běžné potraviny, jako jsou ryby, vejce, ořechy nebo semínka. Některé superpotraviny konzumujeme přímo, z některých se připravují nejrůznější extrakty.

 

 

          

Více informací naleznete na www.benu.cz.

 

 

 

 

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772566921000057

[2] https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

[3] https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#section1

[4] https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama