Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

Už naše babičky věděly, co je dobré

Nejstarším, nejjednodušším, ale také nejdelším způsobem sušení je využití slunce, v našich klimatických podmínkách to ale není zrovna ideální způsob. Navíc na noc je nutné sušené potraviny uklidit, aby si opět nenatáhly vlhkost. Naše babičky už na to šly chytřeji a sušily vše v kamnech či nad nimi. Dnes si můžeme vypomoci klasickou elektrickou troubou. Ideální je sušit na horký vzduch na 40 °C, aby si plodiny zachovaly maximum vitamínů. Dalším důležitým pravidlem je nechat troubu při sušení pootevřenou.

Moderní doba přináší nové možnosti

Modernějším a oproti troubě i úspornějším řešením jsou sušičky potravin. S jejich pomocí si pohodlně nasušíte ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale třeba i maso. Před zakoupením sušičky je třeba zvážit několik věcí. Nákupní rádce Heureka doporučuje zaměřit se na uživatelsky důležitá kritéria. Budete-li sušit velké množství úrody, případně i maso, zvolte výkonnější model s více patry a ideálně i hranatý, do kterého naskládáte více. Určitě si také prohlédněte základní výbavu a příslušenství, plata navíc se hodí. Plánujete-li se sušičkou manipulovat častěji a pravidelně, srovnávejte i její hmotnost a materiál, z něhož je vyrobena. Nerezové sušičky jsou těžší, ale více vydrží. Důležitá může být také hlučnost, sušička totiž běží i několik hodin. A sledujte příkon a výkon – čím vyšší hodnota, tím rychlejší sušení. Finální výběr vám pak zúží typ ovládání a případné vychytávky jako časovač či přednastavené programy sušení. Vyheurekujte si tu pravou sušičku přímo pro vás na nákupním rádci, kde si můžete jednoduše vyfiltrovat své požadavky. „Pokud si sušičku vyberete na e-shopu s certifikátem kvality, je to téměř stoprocentní záruka, že jste vybrali dobře. Chcete-li si být ale skutečně jistí, zkontrolujte také recenze
a hodnocení ostatních zákazníků, kteří na e-shopu nakoupili
,“ říká Veronika Molčanová, vedoucí oddělení péče
o zákazníky nákupního rádce Heureka.cz.

Připraveno na zimu

Nasušené potraviny vydrží třeba i dva roky, ale musíte je správně skladovat. Ideální pro uložení jsou plastové či skleněné nádoby, vyhněte se nádobám z pozinkované oceli. Vše pak skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.

Zásobeni i na několik let

Trvanlivost naší úrody si prodloužíme také zavařováním, a to klidně i o několik let. Tato metoda má však taktéž pár pravidel, aby se potraviny nezačaly kazit. Zavařit můžete prakticky cokoliv, základem je vše řádně očistit
a použít sterilizované sklenice. Při plnění platí staré známé ani moc, ani málo. Ideální je, aby náplň sahala 0,5-2 cm pod okraj sklenice. Teplota vody záleží na tom, co zavařujeme, ale rozhodně by měla být vyšší než 80 °C. Vždy také dbejte na to, aby sklenice byly kompletně ponořené.

Zavařovat lze v klasickém hrnci či v troubě, ale mnohem bezpečnější a pohodlnější je využití elektrického zavařovacího hrnce. Na nákupním rádci Heureka.cz najdete široký výběr obou variant hrnců a též dalších nezbytností potřebných pro zavařovaní, jako jsou sklenice různých tvarů a velikostí či rozmanité typy víček. Stačí zadat preferované parametry. Zavařovací hrnec vybírejte hlavně podle objemu, materiálu a funkcí. Moderní elektrické totiž umí víc než jen zavařovat. Připravíte v nich marmeládu, povidla, horké nápoje, a dokonce i pivo. To už stojí za investici, co říkáte.

 

TIP: Víte, že zavařovací hrnce vás potěší i v zimě například při přípravě svařeného vína nebo většího množství polévky nejen během společenských akcí?

 

 

Reklama

Doporučujeme

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3