Víno ke grilovačce? Nezbytnost!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Letní atmosféra je provoněná grilováním, které dokáže parádně sblížit jídlo s vínem. Pokrmy z grilu získají specifickou chuť díky uhlí, kouři i případné karamelizaci, což se může zajímavě kombinovat s jedinečnými vlastnostmi vína, jako je např. ovocitost. Zkaramelizovaná grilovaná zelenina (třeba paprika) zakapaná olivovým olejem a jemně osolená a opepřená krásně hraje třeba s Chardonnay a Sauvignonem. Pokrmy prosycení kouřem zase doplňují charakter barikových vín, grilované steaky dokonale vyváží svěží Cabernet Sauvignon. Pojďme si představit kousky ze Salonu vín, které si užijete během grilovačky.

 

Ryzlink rýnský 2020, suché, pozdní sběr, Ing. Miroslav Volařík
(podoblast Mikulovská, Dolní Dunajovice, trať Zimní vrch, 12,5 %)

„V létě se dobře popíjejí vína s vyšší kyselinou a nižším alkoholem, což nabízí také Ryzlink rýnský z Mikulovska od Volaříků. Je jen jemně nazrálý a dominuje mu citrusovost v aroma i chuti. Klasické víno z této odrůdy je zcela suché a doplní čerstvé pstruhy na grilu,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.


Zakoupíte: Salonvin.cz, Cena: 289 Kč

 

Ryzlink vlašský 2021, suché, pozdní sběr, Jan Baláž
(podoblast Mikulovská, Dolní Dunajovice, trať Pod Slunným vrchem, 12 %)

„Nesmíme zapomenout ani na typickou mikulovskou odrůdu – Ryzlink vlašský. Ten od Baláže nabízí přímočarý zážitek z vína plného žlutého peckového ovoce. Je krásně suché s křupavou ovocnou kyselinou a minerální dochutí. Vyzrálý Ryzlink vlašský vyzkoušejte ke kuřeti na grilu s čerstvými bylinkami,“ láká národní sommelierka Klára Kollárová.


Zakoupíte: Salonvin.cz, Cena: 235 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama