Léto, slunce – vždy o důvod více dát si správně vychlazené bílé víno

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jaké víno si nejraději vychutnáváte v létě? Mezi Čechy jednoznačně vede bílé víno, a to především to z Moravy, které má svěží chuť s typickou pikantní kyselinkou. Pokud si také rádi dopřejete skleničku správně vychlazeného bílého, poznačte si v kalendáři pátek 4. srpna, tedy Den bílého vína a inspirujte se tipy, které víno zvolit a jak ideálně vína chladit. 

Bílé víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Mnoho regionů po celém světě je proslulých svými bílými víny a jejich výroba se stala i nedílnou součástí místní kultury. Den bílého vína je tedy způsob, jak si připomenout bohatou tradici přípravy tohoto lahodného nápoje. Neméně důležité, než jaké zvolíte pro tento den víno, je pak jeho správné podávání například při společné večeři s přáteli.

Do lednice jen na chvíli, do mrazáku vůbec

Pro krátkodobé skladování a chlazení vína dáváme obvykle láhve do lednice. Což není problém, pokud se víno tímto způsobem uchovává před jeho bezprostřední konzumací. Teploty v lednici jsou totiž příliš nízké, a navíc během delšího pobytu v lednici je víno vystaveno pachům a vibracím při každém otevření a zavření. A pokud víno nemáte vychlazené vůbec a návštěva stojí za dveřmi, přesto ho nikdy nedávejte do mrazáku! Skoková změna teploty může zničit chuť a aroma vína. Pro tyto případy použijte chladící nádobu s ledem a vodou naplněnou až po okraj. Pro dlouhodobější uskladnění a chlazení volte domácí vinotéku, kde nebude hrozit znehodnocení obsahu lahví a víno budete mít vždy ve správné teplotě i pro neočekávanou návštěvu. Bílé víno bychom měli servírovat při teplotě 7–10 °C.

 

Tipy na dobré bílé víno

Habánské sklepy, Chardonnay má jiskrně zelenožlutou až nazlátlou barvu. Ve vůni vystupuje jemný ovocný charakter od citrusových plodů, žlutý meloun přes květ akátu až po vůni připomínající žlutý kořenitý ananas. V chuti pak navíc může být v závěru doplněno o lískový oříšek či oplatky. Doporučujeme podávat hlavně k plodům moře a krémovým polévkám, skvěle doplní uzenou rybu nebo steaky. Výtečné je také k měkkým sýrům.

Doporučená teplota podávání: 7–10 °C

Doporučená cena: 115 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích nebo na www.osobnivinoteka.cz

 

Víno Mikulov Sommelier Club, Rulandské šedé, 2020 VOC Mikulovsko je víno se zlatou až slámově žlutou barvou a jemnou příjemnou vůní sadového ovoce s kořenitými podtóny exotických plodů. Elegantní, plná a uhlazená chuť ovocného charakteru s delší dochutí. Doporučujeme podávat k výraznějším úpravám dravých ryb nebo k mořským plodům.

Doporučená teplota podávání: 7–10 °C 
Doporučená cena: 199 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích nebo na www.osobnivinoteka.cz

 

Bílé víno Motýl Sauvignon Blanc

Motýl je to pravé pro letní party s přáteli. Dobře vychlazené polosuché víno s nádechem bylinek nabídne v létě perfektní osvěžení, po kterém hosté touží. Zelený Motýl bude i dobrým partnerem při letním grilování, ať už budou na menu ryby nebo kuře.

Doporučená teplota podávání: 7–10 °C

Doporučená cena: 99 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích

Bzenecká lipka z  vinařství Chateau Bzenec je polosuché bílé víno zlatavé barvy s originální vůní připomínající lipový květ s medovými podtóny. Základem Bzenecké lipky jsou pečlivě vybraná vína odrůdy Ryzlink rýnský z několika nejpříhodnějších viničních poloh okolí Bzence. Díky nim získává lipka neopakovatelnou harmonii. Doporučujeme podávat k pokrmům z tučnějších ryb, popřípadě k drůbežímu masu se smetanovými omáčkami.

Doporučená teplota podávání: 7–10 °C

Doporučená cena: 115 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích nebo na www.osobnivinoteka.cz

Vinařství Pavlov, Tramín červený 2020, pozdní sběr patří podle odborníků k oceňovaným vínům, které sbírá na vinařských soutěžích jednu medaili za druhou. Má světle zlatavou barvu, lehce kořenitou typicky odrůdovou vůni a jemně kořenitou šťavnatou chuť. Doporučujeme podávat k pikantním úpravám drůbežího či vepřového masa, asijské kuchyni či nepříliš sladkých dezertům.

Doporučená teplota podávání: 7–10 °C

Doporučená cena: 219 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama