Před pár dny jsem dostala chuť na poctivou ruskou zmrzlinu a tak jsem nelenila, vzala nohy na ramena a utíkala, co mi síly stačily do prvního obchodu. O pár minut později sem se se svým triumfem vracela domů, kde jsem si jej ihned rozbalila. Bohužel se nedostavil pocit štěstí, ale spíše zklamání, protože mé očekávání nebylo ani z poloviny naplněno. Vůbec nechutnala tak, jak si jí pamatuji. A proto jsem se rozhodla poptat se a zkusit si jí připravit doma. Dnes mě to čeká, zkusíte ji se mnou?
Suroviny:
- 3 lžíce cukru moučky
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 3 ks vajec
- 3 lžíce vanilkového cukru
- 2 velké dortové oplatky
Příprava:
Vajíčka opatrně rozklepneme, oddělíme bílek od žloutků. V jedné misce vyšleháme pomocí ručního mixéru smetanu do pěny, v druhé míse vyšleháme sníh z bílků, v třetí misce pak vaječné žloutky s cukrem. Vše spolu promícháme. Na dno nádoby poklademe oplatek, na něj rozprostřeme připravenou směs a dáme ji do mrazáku na 30 minut, pak hmotu promícháme a postup opakujeme ještě dvakrát (hmota má totiž tendenci se při mrazení oddělit, těžší žloutek klesne dolů a lehčí šlehačka nahoru). Dostatečně zamrazenou zmrzlinu upravíme, povrch vyrovnáme a zaklopíme druhým oplatkem, necháme v mrazáku nejlépe do druhého dne důkladně zamrazit. Hotovou zmrzlinu rozkrájíme na jednotlivé porce a můžeme podávat.
Tento recept mi doporučila má kamarádka, která ho pravidelně připravuje. Jsem tedy zvědavá, zda-li splní mé očekávání. Co vy? Máte v plánu také vyzkoušet? Podělte se s námi o výsledek.
Markét ,)