Nedávno jsem vám psala o italském chlebu chudých, který u vás měl obrovský úspěch a tak bych se ráda podělila i o, u nás velmi oblíbený, další druh italského chlebu, zvaný ciabatta. Příprava je sice o něco komplikovanější, ale stojí za to.
Suroviny:
1. TĚSTO:
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 150 ml vody
- 3 lžíce vlažného mléka
- 1/4 lžičky cukru
- 150 g pšeničné chlebové mouky
2. TĚSTO:
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 250 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 1 1/2 lžičky soli
Příprava:
Z ingrediencí na 1. těstíčko umícháme řídkou kašičku a necháme 12 hodin, nejlépe přes noc, nakynout. Pak k tomuto těstíčku přidáme ingredience č. 2 a vařečkou vypracujeme hladké, lepivé, řidší těsto, nelekneme se toho, je to tak správně. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 3 hodiny. Poté těsto stěrkou rozdělíme na dvě části, každou vyklopíme na hodně moukou posypaný plech, ruce si pořádně namoučníme a snažíme se velmi jemně vytáhnout těsto do délky, musíme s ním zacházet opatrně, abychom nevyhnali vzduchové bubliny. Pokud se nám těsto hodně rozlije do stran, můžeme ho podélně překlopit v polovině, v tom případě je lépe, máme-li pod ním pečící papír. Necháme nezakryté ještě asi 20 minut kynout, mezitím rozehřejeme troubu na 220°C a dospod dáme hrneček s vodou. Pak obě ciabatty upečeme. Upečené zní na poklep dutě.
Tento recept se vám může zdát o dost komplikovanější, než předchozí italský chléb, ale zdání klame. Hotovo budete mít za chvíli. Jde jen o to vydržet ty hodiny kynutí, než můžeme konečně ochutnat.
Co říkáte, vyzkoušíte? Nebo už ciabattu pravidelně připravujete? Podělte se s námi v diskuzi.
Markét ,)