Makrobiotikou nejen k jarní očistě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Světlo světa spatřilo toto slovo v roce 1796 v knize „Makrobiotik, oder die Kunst das menschliche Leben zu verlängern“ („Makrobiotika, neboli umění jak prodloužit lidský život)“ Christopha Wilhelma Hufelanda. Od té doby se svět začal zajímat o východní filosofii, které je základem rovnováha mezi póly jin a jang. K rovnováze, kterou si jistě všichni přejeme, dopomáhá přísnější přístup k jídlu, hlavně z hlediska pěti proměn energie.

Touha po zdravějším životním stylu, móda nebo osud – k makrobiotice vedou cesty spletité. “Dlouho jsme byly vegetariánky”, říká Markéta Sulánská, jedna z majitelek obchodu. “Jóga nás provázela naším hektickým životem. Vždy jsme měly pocit, že zdravě jíme a žijeme. Stále jsme však byly konzumentky supermarketů. Pak přišla diagnóza rakoviny prsu. Vzácný druh, kdy léčebné postupy medicíny byly neúspěšné.” Proto se Markéta rozhodla zachránit se jinak, alternativně: “Čínská medicína, makrobiotika a Zhineng Qigong mě pomalu vracely zpátky do zdravého, normálního života.”  Tato zkušenost přivedla Markétinu přítelkyni Simonu k nápadu, otevřít si vlastní prodejnu se zdravou výživou.

A není to „jen“ prodejna. Vkusně a útulně zařízený prostor je přímo nabitý pozitivní energií. Markéta a Simona jsou tu nejen pro náročnou bio klientelu (v rámci rostlinné stravy), ale především ty, kteří pochopili, že strava je energetickým základem duševní pohody.  Zajímavé je, že si v Cesmíne.bio můžete popovídat o stravě  a potravinách, které pomáhají léčit disharmonie těla. Majitelky jsou makrobiotičky, nikoliv radikální, a tak neustále hledají pro své zákazníky informace jak stravou pomoci například kardiakům či diabetikům. Organizují kurzy makrobiotického vaření, na které se můžete přihlásit na www.cesminabio.cz, kde najdete také chutné recepty
a další informace.

Jen tak mimochodem, makrobiotika je také výbornou cestou pro zdravé hubnutí, nahrazuje totiž cukry obilnými a rýžovými slady a sirupy, po kterých se jednoduše: netloustne. V tom je makrobiotika ojedinělá, a na vegany
i vegetariány můžeme prásknout, že konzumují cukry v dost velké míře. Vidíte to, už jsme zase u tématu “hubneme do plavek”, v tomto případě pojatým velmi oduševněle 😉

 

 

 

 

Text: Aleksandra Bartošová

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...
Reklama
Reklama