Vyzkoušejte další z veganských receptíků od Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bramborové placky plněné houbami a koprem

Rostou! Důkazů je plný Facebook a i naše ledničky. Takže pojďme nabrat další inspiraci, co s tím množstvím hub udělat. Čerstvý kopr, který je důležitou ingrediencí receptu, koupíte momentálně na každém trhu
za dvacku. Komu snad lásku ke kopru zkazila školní jídelna, si určitě vystačí s úpravou hub za pomoci klasických ingrediencí v podobě soli, pepře a kmínu. Kdo kopr neodsuzuje až miluje, dobře dělá, pomáhá nám při zažívacích potížích, křečích v břichu, nadýmání, plynatosti, což je skvělé pro vyvážení trávení hub,
které jsou těžké do žaludku. Kopr má i antibakteriální účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu – prostě je to srdeční záležitost.

Do náplně můžete použít jakékoliv houby, dostala jsem košík bedel, ale recept jsem jednou zkoušela
i s „obyčejnými“ žampiony a chutnalo to prostě skvěle.

 

Bramborové těsto

1 kg brambor
½ hrnku mouky (můžete použít klasickou hladkou pšeničkou, nebo třeba sáhnout
po špaldové jako já)
Sůl

Náplň

Řepkový olej
500 g hub (bedly, žampiony, portobello, lesní houby)
1 střední cibule
Svazek kopru, sůl, pepř

 

Čočková „majonéza“

½ hrnku červené čočky (propláchnuté)
1 hrnek vody
1 dcl řepkového oleje
Sůl
Citronová šťáva

 

Omyté brambory uvařte ve slupce a v osolené vodě do měkka. Mezitím, co nám chladnou brambory, na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku a poté přidejte na menší kousky pokrájené houby, osolíme je,
aby pustily šťávu a zhruba 20 minut restujeme, dokud se šťáva z hub nevyvaří a houby nejsou pěkně opečené. Opravdu tomu dejte čas, protože s nedostatečně upravenými houbami nám v žaludku ani ten kopr nepomůže. Houby opepříme a vmícháme najemno nasekaný kopr.

Vychladlé brambory oloupejte a buď je nastrouhejte na jemném struhadle, či je dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory. Vmíchejte do nich mouku a vypracujte těsto, ze kterého pomoučenýma rukama tvořte kuličky
o velikosti pingpongového míčku. Z každé kuličky udělejte placičku, na které dáte lžíci houbové směsi
a zakryjete druhou placičkou stejné velikosti, těsto prsty uzavřete a vytvarujte do hezkého kulatého tvaru.
Hotové placičky opékáme na oleji, na středním plameni z každé strany cca 5 minut.


Čočková majonéza je dobrá alternativa té klasické. Je dobré jí však sníst hned, dokud má tu „majonézovou“ strukturu, pak trochu napění a už to není ono. Propláchnutou červenou čočku uvaříme v hrnku vody do měkka, spíše až na úplnou kaši, trvá to cca 20 minut.

Necháme ji vychladnout a po té ručním šlehačem vyšleháme do hladké kaše a začneme po malém množství přilívat za stálého šlehání olej, dokud nemáme tu klasickou požadovanou strukturu.
Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a je to!

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

 

Reklama

Doporučujeme

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...

Vytáčí vás zapáchající pračka? Přestaňte používat prací gel

Každý od pračky očekává, že vypere prádlo, tak, aby bylo čisté a voňavé. To však není možné, pokud pračka zapáchá. Říkáte si, že se...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Kunětickou horu s Kabátem, Divokým Billem, Richardem Krajčem a Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Wanastowi Vjecy, Sofian Medjmedj, Marpo a další interpreti a kapely. Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ vystoupí Ben Cristovao Hudební festival...

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Poslední šance. Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny

Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...
Reklama
Reklama