Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše zdraví. Ačkoli ho často považujeme za plevel, skrývá v sobě sílu, kterou lidové léčitelství zná už po staletí.
Divoký, obyčejný, přesto léčivý
Roste téměř všude. Podél cest, na loukách i ve starých zahradách. Někdy ho míjíme bez povšimnutí, jindy se vracíme zpět v čase do dětství, kdy jsme si ho trhali jen tak. Ať už na chuť, ze zvědavosti, nebo jako součást dětských her.
Šťovík kyselý (Rumex acetosa) poznáš snadno: má kopinaté listy, kyselou chuť a šťavnatou strukturu. Je jedním z mála divoce rostoucích rostlin, které dokážou osvěžit i povzbudit, a to jak na jazyku, tak v těle.
Co se v něm skrývá?
Šťovík je doslova nabitý přírodními látkami:
- Vitamin C – podporuje imunitu a působí jako silný antioxidant
- Flavonoidy – chrání buňky před záněty a volnými radikály
- Třísloviny – mají stahující a dezinfekční účinek, ulevují při průjmu a zánětech
- Kyselina šťavelová – právě ta dává šťovíku jeho typickou chuť, ale ve větším množství zatěžuje ledviny (pozor u lidí s močovými kameny)
Na co pomáhá? Staré recepty, nové využití
Šťovík býval běžnou součástí domácí apatyky. A i dnes se hodí mít pár sušených listů ve spíži nebo alespoň pár rostlinek v květináči.
✽ Rýma a nachlazení
„Ucpaný nos? Hrnek šťovíkového čaje a volněji se dýchá.“
Čaj ze sušených listů pomáhá rozpouštět hlen, tlumí záněty horních cest dýchacích a mírní kašel. Skvěle se kombinuje s květem černého bezu, mátou nebo jitrocelem.
✽ Kožní problémy
„Namočit, přiložit a nechat působit.“
Obklady z nálevu se dřív přikládaly na zarudlou, podrážděnou nebo svědivou pokožku. Při pravidelném použití uleví při lupénce, ekzémech, akné nebo alergické vyrážce.
✽ Trávení a játra
„Po těžkém jídle špetka šťovíku.“
Podporuje vylučování žluči, stimuluje trávení a mírní nadýmání. Šťovíkový nálev také pomáhá očistit organismus od zplodin metabolismu.
Jak ho využít v kuchyni i v koupelně?
Šťovík není jen léčivka, je to i nečekaný pomocník v kuchyni a domácí kosmetice.
V kuchyni:
- Čerstvý do salátů, zvlášť se zeleninou a vejci
- Nasekaný do bylinkového másla – výborný na čerstvý chléb
- Do polévek – klasika zejména na východě Evropy (šťovíkový boršč!)
- Do pomazánek – smíchaný s tvarohem nebo lučinou
Kvůli kyselině šťavelové neužívej šťovík dlouhodobě a nepřeháněj to s množstvím, zejména pokud máš problémy s ledvinami nebo trávicí soustavou.
V kosmetice:
- Nálev z listů jako pleťové tonikum na mastnou a problematickou pleť
- Ledové kostky z výluhu – skvělý ranní „budíček“ pro unavenou pokožku
- Bylinková koupel – uvolňuje a tiší podráždění, vhodné i po slunění
Kdy sbírat a jak sušit?
Ideální doba na sběr je květen až červen, než začne kvést, tehdy jsou listy nejšťavnatější a zároveň nejméně hořké. Sbírej v čistém prostředí, dál od silnic a polí.
- Sušení: Ve stínu, na dobře větraném místě, ideálně rozložené do jedné vrstvy.
- Skladování: V uzavíratelné nádobě na suchém a tmavém místě. Tak si uchová léčivé látky až rok.
Malá rostlinka, velký návrat
Šťovík je nenápadný hrdina mezi bylinkami. Možná jsme na něj na chvíli zapomněli, ale on tu byl celou dobu. A teď je ideální chvíle ho znovu přivítat do kuchyně, domácí lékárny i každodenního života.
Foto: Profimedia.cz