Odlehčete po vánočním hodování

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Osvěžující smoothie z kiwi, ananasu a liči

Vyzkoušejte lehký, ale výživný nápoj plný vitamínů a účinných látek! Například kiwi posiluje imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a zásobuje nás vitamínem C. Ananas je zase kromě vysokého množství vitamínu a stopových prvků, znám především pro své antioxidační schopnosti, které čistí organismus, pro podporu trávení a mnohé další. Liči navíc upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.

  • 2 kiwi
  • 200 g ananasu
  • 50 g liči
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • zhruba 200 ml sycené citrónové limonády
  • drcený led

Oloupejte kiwi, z ananasu odstraňte kůru a vyřízněte tvrdý střed. Liči vyjměte ze skořápky a odstraňte semínka. Všechno ovoce nakrájejte nahrubo, smíchejte s bílým třtinovým cukrem, zhruba se 4 polévkovými lžícemi drceného ledu, čerstvou citrónovou šťávou a rozmixujte. Poté zasypte dna vysokých sklenic ledovou tříští, zalijte ovocným mixem, dolijte sycenou citrónovou šťávou a zlehka promíchejte.

 

Krémová polévka z červené řepy

Řepa je známou zásobárnou vitamínů a živin, a především těhotné ženy ocení vysoké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zbavuje tělo jedovatých látek, podporuje růst buněk a trávení. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, ale i léčbě rakoviny! Řapíkatý celer zase mimo jiné podporuje funkci nervového systému.

  • 500 g červené oloupané řepy
  • 1 větší cibule
  • stonek řapíkatého celeru
  • 1 malý rajský protlak
  • ½ až 1 l vývaru nebo vody
  • 100 ml zakysané smetany
  • olivový olej
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku a na krátko přidáme i na nudličky pokrájený řapíkatý celer. Přidáme červenou řepu, kterou jsme si mezi tím nahrubo nastrouhali, rajský protlak, pocukrujeme, osolíme a zlehka opepříme a zhruba 10 min restujeme. Poté zalijeme vývarem či vodou dle potřeby a pod pokličkou povaříme zhruba 20 minut, dokud nám řepa krásně nezměkne. Polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme mixérem. Nakonec dochutíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou také můžeme polévku na talíři ozdobit. Polévka by měla být jemně nasládlé chuti.

 

Ovocný knedlíky z pohankového těsta

Pohanka je takřka „všelék“. Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy, pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém, tlumí bolesti hlavy a mnoho dalšího. Tyto ovocné knedlíky navíc potěší také alergiky na lepek, kterým pohanka příjemně alternuje pšeničnou mouku.

  • 400 ml mléka
  • 150 g pohankové krupice
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 20 g Korunního cukru hnědého
  • špetka soli
  • švestky či libovolné ovoce
  • tvaroh dle chuti
  • máslo dle potřeby
  • přírodní cukr dle chuti na posypání
  • případně strouhanka dle chuti

Z mléka a pohankové krupice si uvaříme hustou kaši a necháme ji zchladnout. Poté smícháme pohankovou mouku, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Polévkovou lžící z něj nabíráme kousky, do kterých balíme ovoce (například půlky švestek) a tvarujeme knedlíky. Následně je v osolené vodě vaříme zhruba 7 minut, tak aby změkly a zároveň se nerozvařily. Servírujeme s tvarohem, posypané cukrem, případně strouhankou, a přelité rozpuštěným máslem.

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr  

 

Zdroj foto: Shutterstock

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...
Reklama
Reklama