Kouzlo kaki v kuchyni: recepty, které rozzáří podzimní stůl

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzim je ideální čas zpomalit, zabalit se do huňaté deky a dopřát si dobroty, které hřejí v žaludku i potěší oko. Do popředí teď vstupuje kaki Bouquet – sladké, šťavnaté, a přitom lehce exotické ovoce, které dokáže v kuchyni opravdové divy. Jeho sytě oranžová barva rozzáří talíř a jemná chuť se krásně doplňuje jak se sladkými, tak se slanými ingrediencemi.

Ať už máte chuť na rychlé občerstvení, efektní dezert nebo vydatný oběd, s kaki neuděláte chybu. Inspirujte se čtyřmi recepty, které ukazují jeho všestrannost: kaki v těstíčku, kuřecí plátky s pečeným kaki, polomáčené kaki nebo křupavé bagetky s jemným žervé. Každý z nich je jednoduchý na přípravu a přinese do vaší kuchyně špetku podzimní originality.

Sladké kaki v křupavém těstíčku je dezert, který potěší všechny milovníky jednoduchých, ale efektních dobrot. Jemně ovocná chuť se při smažení krásně zintenzivní a díky mandlové mouce získává těsto lehce oříškový tón. Podávané se zakysanou smetanou ochucenou skořicí a cukrem působí lahodně a hřejivě – přesně tak, jak se na podzim sluší. Připravte si:

4 kaki Bouque
2 vejce
trochu mléka
2 lžíce mandlové mouky
1 lžíci moučkového cukru
hladkou mouku podle potřeby

na dohotovení:
zakysanou smetanu
3 lžíce moučkového cukru
2 lžičky mleté skořice
olej na smažení

Kaki nakrájejte na plátky a překrojte. Do misky vyklepněte vejce, přidejte trochu mléka, moučkový cukr a mandlovou mouku. Vše prošlehejte a přidejte tolik hladké mouky, aby vzniklo těstíčko. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Kousky kaki obalujte v těstíčku a smažte na oleji dozlatova z obou stran. Hotové kousky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Poté je poprašte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podávejte se zakysanou smetanou.

Kuřecí plátky s pečeným kaki jsou originálním způsobem, jak spojit maso s ovocem a dodat mu zcela nový rozměr. Sladkost kaki zkaramelizovaného s třtinovým cukrem se příjemně doplňuje s máslovou chutí a pikantností chilli. Výsledkem je šťavnatý a voňavý pokrm, který ozvláštní každou večeři.

2 kaki Bouquet
4 kuřecí prsní řízky
2 lžíce másla
2 lžíce třtinového cukru
¼ lžičky mletého chilli
majonézový dresink podle chuti
olej
sůl, pepř

Maso naklepejte, osolte a opepřete. Kaki oloupejte a nakrájejte na kolečka a pak na poloviny. V pánvi rozehřejte máslo a poté na něm opečte kaki z obou stran. Přisypte cukr, a promíchejte s kaki a nechte zkaramelizovat. Nakonec vše poprašte chilli kořením. Maso opečte na jiné pánvi na oleji dozlatova. Rozdělte na talíře a přidejte karamelizované kaki. Podávejte s dresinkem podle chuti.

Polomáčené kaki je jednoduchý, a přitom originální dezert, který zvládnete připravit během chvilky. Sladké ovoce obalené v čokoládě a posypané oříšky či kokosem je skvělou drobnou sladkostí k odpolední kávě i na slavnostní talíř. Budete potřebovat:

4 kaki Bouquet
200 g tmavé čokolády
3 lžíce másla
kokos, semínka nebo drcené oříšky na zdobení   

Kaki nakrájejte na kolečka. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a promíchejte, aby vznikla poleva. Do polevy namáčejte polovinu koleček kaki. Poté posypte kokosem, semínky nebo drcenými oříšky. Nechte ztuhnout a podávejte. Pro děti můžete z kaki vykrojit pomocí vykrajovátek na cukroví různé tvary.

Křupavé bagetky se žervé jsou ideální pochoutkou pro chvíle, kdy chcete servírovat něco jednoduchého a přesto výjimečného. Kombinace jemného sýra, sladkých plátků kaki a voňavých ořechů působí lehce, ale zároveň překvapí svou rafinovaností. Díky medu a kaki získají bagetky příjemně sladký akcent, který se skvěle hodí k podzimnímu stolování. Připravte si:

3 kaki Bouquet
1 velkou bagetu
olivový olej
med nebo čekankový sirup
opražené nasekané ořechy

Bagetu nakrájejte na šikmé plátky. Pokapejte je olejem z obou stran a opečte na suché pánvi dozlatova. Žervé trochu prošlehejte, aby bylo nadýchané. Nanášejte vrstvu sýra na bagetky. Přidejte plátky kaki, pokapejte medem nebo čekankovým sirupem a dozdobte oříšky.

Plody kaki Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Reklama

Doporučujeme

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3