Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou tohoto období. Nejen že je skvělou podzimní dekorací, zároveň je také univerzální surovinou v kuchyni. Její nasládlá chuť skvěle vyniká v polévkách či kaších, ve sladkých pokrmech tvoří výborný pár se skořicí a muškátovým oříškem. Halloweenské dýňové donuty jsou proto tím ideálním dezertem, kterým oslníte na jakékoliv halloweenské party, nebo si s nimi doma jednoduše navodíte tu pravou tajemnou atmosféru.
Proč slavíme Halloween a jak využít dýni?
Symbolika dýně je úzce spjatá s irským svátkem Samhain, který představoval přechod mezi podzimem a zimou a slavil se večer 31. října. Během tohoto svátku lidé zapalovali svíčky, aby odehnali zlé duchy. K Samhainu se váže také legenda o irském opilci Jackovi, jenž oklamal ďábla a po své smrti byl odmítnut jak v nebi, tak v pekle. Jack byl odsouzen k věčnému toulání po světě s jediným žhavým uhlíkem uvnitř vyřezaného tuřínu, který mu svítí na cestu. Irové proto vyřezávali do dýní strašidelné obličeje, aby odehnali toulajícího se ducha Jacka. Tato tradice se později rozšířila do Ameriky a dnes je nedílnou součástí svátku Halloweenu po celém světě.
Ať už tedy slavíte Halloween či Dušičky, momentálně vrcholí sezóna dýně, a to znamená, že je ideální čas ji využít i v rámci domácího pečení. Dýně je populární především pro svou univerzální využitelnost – nejen proto, že ji můžete použít jak na sladko, tak na slano, ale také protože je téměř celá jedlá. Její dužina obsahuje velké množství sacharidů, zatímco nejvíce vlákniny najdeme ve slupce. Dýňová semínka lze opražit a přidat do chlebů, salátů nebo třeba do jogurtu. Obsahují přibližně 50 % tuku, jsou bohatá na vitamin E a vyrábí se z nich dýňový olej. Dýně je také významným zdrojem vitaminu A, konkrétně karotenoidů, které jí dodávají charakteristickou sytě oranžovou barvu.1 Upečte si proto společně s námi tyto dýňové muffiny a navoďte si doma tu pravou podzimní atmosféru!
Strašák v kuchyni
Pokud si užíváte jakýkoliv druh pečení, ale kynutá těsta stále patří mezi vaše celoživotní strašáky, přinášíme vám skvělý tip, jak tento strach jednou provždy překonat. Věděli jste, že existuje mouka šitá na míru kynutým těstům? Dodává těmto těstům jejich typické vlastnosti a pečivo z ní je nadýchané, kypré a vláčné. Těsto z Hladké mouky na Kynutá těsta Babiččina volba dobře kyne, má větší objem a je tažné, pružné a dobře drží tvar. Hodí se tak skvěle do kynutých buchet a koláčů, kynutých závinů i vánoček a mazanců nebo třeba i na pečení rohlíků, housek a pizzy. Tato mouka je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je držitelkou značky Klasa. V kombinaci s dýní s ní můžete ozvláštnit své podzimní pečení a připravit si tyto halloweenské dýňové donuty! Pokud byste ji náhodou v obchodech nesehnali, můžete sáhnout po hladké mouce této značky.
Ingredience
- 250 g krupicového cukru
- 110 g měkkého másla
- 2 vejce
- 400 g dýňového pyré
- 230 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
- 1 lžička sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2,5 lžičky koření pumpkin spice
Zdobení:
- čokoládové pralinky, čokoládová poleva, cukrová očička
Postup
Těsto vytvoříte snadno. V robotu nechte pomalu vyšlehat měkké máslo s cukrem, postupně přidejte vejce a dýňové pyré. Stranou promíchejte všechny suché suroviny. Tuto směs postupně zapracujte hnětačem do mokré směsi.
Formu na donuty vytřete máslem a naplňte, nejlépe se to dělá zdobicím sáčkem. Pečte při 175 stupních asi 15 minut. Zdobit můžete podle své fantazie.
GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.
1 Dýně. Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: NZIP, 20. 10. 2023 [cit. 2025-10-27]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/999-dyne.
