Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na plotně. A je to obyčejná čočka.
Síla ukrytá v nenápadném zrnku
Tahle drobná luštěnina klame tělem. Jediná dvousetgramová porce vařené čočky v sobě skrývá přibližně 16 gramů rostlinných bílkovin, což z ní dělá pilíř jídelníčku pro vegetariány i vegany. Ještě působivější je v obsahu vlákniny… zhruba 15 gramů pokryje polovinu denní potřeby. Tím pádem nejen podporuje zdravé trávení a prospívá střevní mikroflóře, ale hlavně dokáže spolehlivě zasytit na dlouhé hodiny.
Tím výčet ale zdaleka nekončí. Porce čočky dodá tělu až 90 % denní dávky kyseliny listové a téměř polovinu potřebného železa pro ženy. Stačí ji chytře zkombinovat s paprikou nebo citronovou šťávou a tělo dokáže toto rostlinné železo vstřebat mnohem efektivněji.
Srdce a cukr pod kontrolou
Pravidelná konzumace čočky má hluboký dopad na naše zdraví. Vysoký obsah rozpustné vlákniny pomáhá aktivně snižovat hladinu cholesterolu a udržovat krevní tlak v rozumných mezích. Zároveň přispívá ke stabilizaci krevního cukru, což neocení jen diabetici, ale každý, kdo bojuje s odpolední únavou.
Dlouhodobé studie jasně potvrzují, že luštěniny jsou klíčem ke zdravějšímu srdci. Navíc je to jeden z nejudržitelnějších zdrojů bílkovin na planetě. Při pěstování spotřebuje zlomek vody oproti živočišné výrobě a navíc přirozeně obohacuje půdu o dusík.
Každá barva má svůj úkol
Neexistuje jen jeden druh. Každá barva má v kuchyni jinou roli. Červená čočka se během varu ochotně rozpadá a mění se v sametově jemný krém, pročež je ideální do polévek, indických dalů nebo rychlých omáček.
Naopak zelená a elegantní černá čočka (beluga) si pevně drží svůj tvar. Skvěle se tak hodí do sytých salátů nebo jako příloha, kde je potřeba zachovat strukturu. Uvařit ji není žádná věda, stačí ji propláchnout a povařit… červená je hotová do patnácti minut, tmavší druhy do půl hodiny. Je to možná ta nejskromnější surovina ve vaší spíži, která v sobě nese sílu, jež živila celé generace dávno předtím, než jsme objevili drahé doplňky stravy.
Zdroj foto: Pixabay
