Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na plotně. A je to obyčejná čočka.

Síla ukrytá v nenápadném zrnku

Tahle drobná luštěnina klame tělem. Jediná dvousetgramová porce vařené čočky v sobě skrývá přibližně 16 gramů rostlinných bílkovin, což z ní dělá pilíř jídelníčku pro vegetariány i vegany. Ještě působivější je v obsahu vlákniny… zhruba 15 gramů pokryje polovinu denní potřeby. Tím pádem nejen podporuje zdravé trávení a prospívá střevní mikroflóře, ale hlavně dokáže spolehlivě zasytit na dlouhé hodiny.

Tím výčet ale zdaleka nekončí. Porce čočky dodá tělu až 90 % denní dávky kyseliny listové a téměř polovinu potřebného železa pro ženy. Stačí ji chytře zkombinovat s paprikou nebo citronovou šťávou a tělo dokáže toto rostlinné železo vstřebat mnohem efektivněji.

Srdce a cukr pod kontrolou

Pravidelná konzumace čočky má hluboký dopad na naše zdraví. Vysoký obsah rozpustné vlákniny pomáhá aktivně snižovat hladinu cholesterolu a udržovat krevní tlak v rozumných mezích. Zároveň přispívá ke stabilizaci krevního cukru, což neocení jen diabetici, ale každý, kdo bojuje s odpolední únavou.

Dlouhodobé studie jasně potvrzují, že luštěniny jsou klíčem ke zdravějšímu srdci. Navíc je to jeden z nejudržitelnějších zdrojů bílkovin na planetě. Při pěstování spotřebuje zlomek vody oproti živočišné výrobě a navíc přirozeně obohacuje půdu o dusík.

Každá barva má svůj úkol

Neexistuje jen jeden druh. Každá barva má v kuchyni jinou roli. Červená čočka se během varu ochotně rozpadá a mění se v sametově jemný krém, pročež je ideální do polévek, indických dalů nebo rychlých omáček.

Naopak zelená a elegantní černá čočka (beluga) si pevně drží svůj tvar. Skvěle se tak hodí do sytých salátů nebo jako příloha, kde je potřeba zachovat strukturu. Uvařit ji není žádná věda, stačí ji propláchnout a povařit… červená je hotová do patnácti minut, tmavší druhy do půl hodiny. Je to možná ta nejskromnější surovina ve vaší spíži, která v sobě nese sílu, jež živila celé generace dávno předtím, než jsme objevili drahé doplňky stravy.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3