Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

 

 

Hříšně dobré nudle soba s lilkem a mangem

Jižní evropské národy jsou jedni z nejvášnivějších na světě. Zároveň jsou ale velcí gurmáni. Umějí si jednoduše užívat života a lásky, a to nejen k jídlu. Jejich lehká jídla vás zasytí tak akorát, abyste měli ještě chuť na večerní romantiku. Středomořská kuchyně je navíc nejen chutná, ale i zdravá. Doplňte ji lahodným vínem a budete se cítit jako na romantické dovolené ve středomoří.
Pro další inspiraci sledujte pořad Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim II, který vysílá od 8. února v 18:10 TV Paprika

Ingredience:

60 ml rýžového octa
20 g krupicového cukru
1 prolisovaný stroužek česneku
¼ čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
½ lžičky sezamového oleje
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ limety
110 ml slunečnicového oleje
1 lilek, nakrájený na menší kostky
125 g nudlí soba
½ zralého manga, nakrájeného na kousky
20 g nakrájených listů bazalky
20 g nakrájených listů koriandru
½ malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.
  3. Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
  4. Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

 

Zaručená romantika: Čokoládové tartaletky s malinami

Čokoláda k Valentýnu prostě patří. Dezert je jedním z hřebů romantické večeře, takže se ho nevyplatí podcenit. Věděli jste, že čokoláda vzbuzuje sexuální apetit? Dokonce už Mayové
a Aztékové ji používali jako afrodiziakum.  Navíc ve spojení s malinami vás zaručeně rozvášní. Jeho příprava je přitom velice jednoduchá a výsledek famózní.  
Pro další čokoládové dobroty se inspirujte v pořadu Čokoládový ráj, který startuje na TV Paprika 11. února v 16:25.

Ingredience:

Korpus:
¼ hrnku hladké mouky
1 polévková lžíce krupicového cukru
špetka soli
margarín podle potřeby
1 polévková lžíce studené vody
1 čajová lžička kakaa

Náplň:
60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa
mléko
margarín
nasekané ořechy
2 polévkové lžíce agávového sirupu
maliny podle chuti

Postup:

  1. Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.
  2. Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  3. Peště v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
  4. Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.
  5. Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.

 

Více času na lásku: Lahodné jednohubky s lososem

Pro ty, kteří neradi připravují složité recepty jsou jednohubky tím nejlepším řešením. Zvládnete je připravit za pár minut i na poslední chvíli. Toto jídlo je ideální, pokud si chcete s protějškem jenom posedět nad sklenkou vína a něco malého k tomu zakousnout. Lososové jednohubky jsou rychlé, nenáročné a tvoří tak ideální variantu, pokud se chcete o svátku zamilovaných věnovat naplno své drahé polovičce.
Podobné recepty sledujte v pořadu Tři kluci v kuchyni na TV Paprika od 14. února v 16:00.

Ingredience:

280 g lučiny
100 ml smetany ke šlehání
šťáva a kůra z 1 citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
6 plátků tmavého chleba
200 g plátků uzeného lososa, na kousky
malý svazek kopru, lístky oštípnuté
50 g kapar, přepůlených
nastrouhaná citronová kůra na ozdobení

Postup:

  1. Rozšlehejte smetanový sýr lučinu a potom do něj vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Osolte
    a opepřete. Pomazánkou potřete plátky chleba a ostrým nožem rozkrájejte na čtvrtky.
  2. Každý čtvereček pak ozdobte kouskem lososa, lístky kopru, plody kaparů a citronovou kůrou.

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama