Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

 

 

Hříšně dobré nudle soba s lilkem a mangem

Jižní evropské národy jsou jedni z nejvášnivějších na světě. Zároveň jsou ale velcí gurmáni. Umějí si jednoduše užívat života a lásky, a to nejen k jídlu. Jejich lehká jídla vás zasytí tak akorát, abyste měli ještě chuť na večerní romantiku. Středomořská kuchyně je navíc nejen chutná, ale i zdravá. Doplňte ji lahodným vínem a budete se cítit jako na romantické dovolené ve středomoří.
Pro další inspiraci sledujte pořad Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim II, který vysílá od 8. února v 18:10 TV Paprika

Ingredience:

60 ml rýžového octa
20 g krupicového cukru
1 prolisovaný stroužek česneku
¼ čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
½ lžičky sezamového oleje
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ limety
110 ml slunečnicového oleje
1 lilek, nakrájený na menší kostky
125 g nudlí soba
½ zralého manga, nakrájeného na kousky
20 g nakrájených listů bazalky
20 g nakrájených listů koriandru
½ malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.
  3. Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
  4. Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

 

Zaručená romantika: Čokoládové tartaletky s malinami

Čokoláda k Valentýnu prostě patří. Dezert je jedním z hřebů romantické večeře, takže se ho nevyplatí podcenit. Věděli jste, že čokoláda vzbuzuje sexuální apetit? Dokonce už Mayové
a Aztékové ji používali jako afrodiziakum.  Navíc ve spojení s malinami vás zaručeně rozvášní. Jeho příprava je přitom velice jednoduchá a výsledek famózní.  
Pro další čokoládové dobroty se inspirujte v pořadu Čokoládový ráj, který startuje na TV Paprika 11. února v 16:25.

Ingredience:

Korpus:
¼ hrnku hladké mouky
1 polévková lžíce krupicového cukru
špetka soli
margarín podle potřeby
1 polévková lžíce studené vody
1 čajová lžička kakaa

Náplň:
60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa
mléko
margarín
nasekané ořechy
2 polévkové lžíce agávového sirupu
maliny podle chuti

Postup:

  1. Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.
  2. Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  3. Peště v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
  4. Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.
  5. Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.

 

Více času na lásku: Lahodné jednohubky s lososem

Pro ty, kteří neradi připravují složité recepty jsou jednohubky tím nejlepším řešením. Zvládnete je připravit za pár minut i na poslední chvíli. Toto jídlo je ideální, pokud si chcete s protějškem jenom posedět nad sklenkou vína a něco malého k tomu zakousnout. Lososové jednohubky jsou rychlé, nenáročné a tvoří tak ideální variantu, pokud se chcete o svátku zamilovaných věnovat naplno své drahé polovičce.
Podobné recepty sledujte v pořadu Tři kluci v kuchyni na TV Paprika od 14. února v 16:00.

Ingredience:

280 g lučiny
100 ml smetany ke šlehání
šťáva a kůra z 1 citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
6 plátků tmavého chleba
200 g plátků uzeného lososa, na kousky
malý svazek kopru, lístky oštípnuté
50 g kapar, přepůlených
nastrouhaná citronová kůra na ozdobení

Postup:

  1. Rozšlehejte smetanový sýr lučinu a potom do něj vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Osolte
    a opepřete. Pomazánkou potřete plátky chleba a ostrým nožem rozkrájejte na čtvrtky.
  2. Každý čtvereček pak ozdobte kouskem lososa, lístky kopru, plody kaparů a citronovou kůrou.

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama