Velikonoce – svátky jara! Jak je slavíte vy?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

„Velikonoce jsou velmi významným svátkem a spousta lidí připravuje mnoho velikonočních dobrot, proto jsme se rozhodli obohatit slavnostní stoly o recepty ve zdravější variantě s využitím našich výrobků Kysané smetany z Valašska a Bílého jogurtu z Valašska,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mrkvovou bábovku si můžete připravit nejen na Velikonoce, ale můžete pohostit rodinu nebo návštěvu kdykoliv.  Perníčky zase mají děti rády a mohou je tak mlsat ve zdravé variantě,“ dodává Radka Benešová.

Velikonoce jsou tradičním svátkem, avšak s pohyblivým datem. Datum Velikonoc se tak rok od roku mění.
To proto, že se termín Velikonoc stanovuje podle lunárního kalendáře. Například v roce 2019 připadají Velikonoce na 21. dubna, Velikonoční pondělí na 22. dubna, zatímco v roce 2018 byly již počátkem dubna. Prostá definice říká, že Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku Měsíce. Počátek jara je přitom stanoven úředně na 21. března, přičemž to astronomické jaro může nastat až o dva dny dříve. Velikonoce tak mohou připadnout prakticky na kterékoliv datum mezi 22. březnem až 25. dubnem.

 

Velikonoční mrkvová bábovka s Kysanou smetanou z Valašska

Suroviny:

1 Kysaná smetana z Valašska
5 vajec
180 g cukru moučka
180 ml oleje
310 g cereální nebo špaldové mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce Čerstvé mléko z Valašska (případně může být jiné)
4 ks nastrouhané mrkve

Postup:

Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme olej. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva, Kysanou smetanu z Valašska a Čerstvé mléko z Valašska. Do vzniklého těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané
a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160 stupňů cca 45 minut. Po upečení můžeme pocukrovat, případně polít rozpuštěnou bílou čokoládou.

 

Zdravé velikonoční perníčky

Surovin:

500 g špaldové nebo cereální mouky
160 g třtinového cukru
120 g másla
120 g medu
4 vejce
1 lžička jedlé sody
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice + 2 lžičky perníkového koření

 

Postup:

V hnětací míse si smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu, skořici a perníkové koření.  Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, poté přidáme společně s medem a vejci k sypkým surovinám. 
Vše rozmixujeme a ručně zpracujeme do hladkého těsta. Pokud by se těsto lepilo přisypeme mouku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme den odležet. Druhý den vyválíme těsto o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme perníčky ve tvaru zajíčků nebo vajíček. Pečeme při 160 stupních 12 – 15 minut. Perníčky můžeme dozdobit dle fantazie.

 

Před mlsáním těchto perníčků doporučujeme sníst Bílý jogurt z Valašska, který je plný bílkovin.

 

Reklama

Doporučujeme

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3