Kynutý koláč podle Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Každý víkend měla pro nás moje babička připravený tenhle úžasný koláč, měnilo se jen ovoce podle sezony, takže se začínalo rebarborou, pak šly jahody, angrešt, meruňky, rybíz – ten je snad nejlepší, a na konec sezony švestky, ten nebyl o nic horší 🙂 Všechny její recepty pěkně předělávám k obrazu svému a tento jahodový měl nedávno obrovský úspěch. Jahody jsou na každém rohu, tak šup s ním do trouby!

 

Těsto:
2 menší hrnky mouky (hladká + polohrubá), já použila jeden hrnek celozrnné pšeničné, nedoporučuji nahrazovat oba dva
1 lžíce mletého lněného semínka nebo chia semínek + 3 lžíce horké vody
½ osminky rostlinného másla (nejlépe Bio Alsan)
2 hrstky cukru
½ hrnku rostlinného mléka
3 dkg droždí nebo sáček sušených
kůra z jednoho BIO citronu
sůl

Drobenka:
¾ osminky rostlinného másla
1 kávový vrchovatý hrnek hrubé mouky
1 kávový vrchovatý hrnek cukru 

Ovoce dle vlastního výběru

Postup:

Nejdříve si smícháme lněné semínko nebo chia semínka s vodou, aby stačily nabobtnat. Ve vlažném mléku rozmícháme droždí, přisypeme hladkou mouku a přidáme hrstku cukru, abychom měli hustý kvásek, který necháme vzejít. Smícháme s ostatními ingrediencemi na hladké těsto, které necháme pod čistou utěrkou kynout. V mezičase si předehřejeme troubu na 150 °C a omyjeme si a pokrájíme si ovoce. Jahody jsem krájela na malé kostičky. Drobenku připravíme buď rozsekáním studeného másla ve směsi mouky a cukru, nebo ho naopak můžeme vmíchat povolené z mikrovlnky. Vykynuté těsto mokrou nebo pomoučenou rukou rozprostřeme na velký plochý a vymazaný plech, těsto bude tenké, ale vykyne. Posypeme ovocem a žmolenkou. Pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut. Případně můžeme dát do trouby pod koláč ještě jeden plech,
ale v horkovzdušné jsem jej nepotřebovala.

  

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

 

Reklama

Doporučujeme

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...
Reklama
Reklama