Borůvkování je tady!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jejich poctivé trhání je sice úkol pro trpělivé, ale stojí za to! Borůvky jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Možná jste již slyšeli, že zklidňují zažívání a jsou vhodné i při zánětech močových cest. Obsahují totiž velké množství tříslovin, vitamínu C a B. Tím jejich blahodárné účinky nekončí. Odvar z listů pomáhá zmírňovat projevy lupénky a dalších nemocí. Proto borůvky nepodceňujte a vykouzlete z nich laskominy a roztomilé modré úsměvy.

Borůvkový koláč z grilu

  • 250 ml plnotučného mléka
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 50 g krupice
  • Máslo
  • 3 vejce
  • 90 g Korunního cukru moučka
  • Špetka soli
  • 250 g borůvek
  • Pánev z oceli o průměru 24 cm

    Do mléka vsypte kůru z citrusů a přiveďte k varu. Přidejte krupici a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nevytvoří hustá kaše, poté ji přisolte. Mezi tím si vymažte pánev máslem. Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do krupice a bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu.  Vše smíchejte dohromady a vlijte na pánev a šup s tím na gril. Nezapomeňte posypat ovocem, přikryjte pokličkou gril
    a grilujte po dobu 25 minut.

 

Broskvovo borůvková zavařenina

  • 750 g broskví
  • 250 g borůvek
  • 500 g Korunního cukru želírovacího
  • 4 cl meruňkového likéru


Ovoce umyjeme a necháme odkapat. Broskve odpeckujeme a polovinu množství nakrájíme na malé kousky, tu druhou rozmixujeme na pyré. Borůvky stačí rozmačkat vidličkou. K ovoci přidáme cukr a přivedeme k varu
a stále mícháme. Necháme 6-8 minut probublávat. Provedeme želírovací zkoušku a pokud má zavařenina správnou konzistenci, odstavíme ze sporáku. Džem ochutíme likérem a plníme do skleniček.

 

Borůvkové cukrové sypání

Nejbarevnější sladký prášek vznikne smícháním sušených borůvek. Musíte použít plody sušené mrazem,
tzv. lyofilizované. 

  • ½ hrnečku Korunního cukru krystalu
  • 1 hrneček lyofilizovaných borůvek

Usušené borůvky nejdříve rozemelte mlýnkem na kávu případně na koření. Vznikne vám fialová drť.
Tu smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Uchovávejte ve tmě a chladu. Borůvkový cukr je ideální do dortových polev i těst. Například sněhové pusinky hned získají zajímavé zabarvení bez použití potravinářských barviv.

 

Uvařte si ovocné knedlíky či si zamrazte studené nanuky. Borůvka je všestranný pomocník.

Více receptů nejen z borůvek najdete na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr 

 

 

Zdroj foto: Shutterstock

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3