Borůvkování je tady!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jejich poctivé trhání je sice úkol pro trpělivé, ale stojí za to! Borůvky jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Možná jste již slyšeli, že zklidňují zažívání a jsou vhodné i při zánětech močových cest. Obsahují totiž velké množství tříslovin, vitamínu C a B. Tím jejich blahodárné účinky nekončí. Odvar z listů pomáhá zmírňovat projevy lupénky a dalších nemocí. Proto borůvky nepodceňujte a vykouzlete z nich laskominy a roztomilé modré úsměvy.

Borůvkový koláč z grilu

  • 250 ml plnotučného mléka
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 50 g krupice
  • Máslo
  • 3 vejce
  • 90 g Korunního cukru moučka
  • Špetka soli
  • 250 g borůvek
  • Pánev z oceli o průměru 24 cm

    Do mléka vsypte kůru z citrusů a přiveďte k varu. Přidejte krupici a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nevytvoří hustá kaše, poté ji přisolte. Mezi tím si vymažte pánev máslem. Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do krupice a bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu.  Vše smíchejte dohromady a vlijte na pánev a šup s tím na gril. Nezapomeňte posypat ovocem, přikryjte pokličkou gril
    a grilujte po dobu 25 minut.

 

Broskvovo borůvková zavařenina

  • 750 g broskví
  • 250 g borůvek
  • 500 g Korunního cukru želírovacího
  • 4 cl meruňkového likéru


Ovoce umyjeme a necháme odkapat. Broskve odpeckujeme a polovinu množství nakrájíme na malé kousky, tu druhou rozmixujeme na pyré. Borůvky stačí rozmačkat vidličkou. K ovoci přidáme cukr a přivedeme k varu
a stále mícháme. Necháme 6-8 minut probublávat. Provedeme želírovací zkoušku a pokud má zavařenina správnou konzistenci, odstavíme ze sporáku. Džem ochutíme likérem a plníme do skleniček.

 

Borůvkové cukrové sypání

Nejbarevnější sladký prášek vznikne smícháním sušených borůvek. Musíte použít plody sušené mrazem,
tzv. lyofilizované. 

  • ½ hrnečku Korunního cukru krystalu
  • 1 hrneček lyofilizovaných borůvek

Usušené borůvky nejdříve rozemelte mlýnkem na kávu případně na koření. Vznikne vám fialová drť.
Tu smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Uchovávejte ve tmě a chladu. Borůvkový cukr je ideální do dortových polev i těst. Například sněhové pusinky hned získají zajímavé zabarvení bez použití potravinářských barviv.

 

Uvařte si ovocné knedlíky či si zamrazte studené nanuky. Borůvka je všestranný pomocník.

Více receptů nejen z borůvek najdete na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr 

 

 

Zdroj foto: Shutterstock

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3