Jak má vypadat letní oběd? Barevně, svěže a hravě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů.

 

Letní salátová sezóna

Ruku na srdce, komu by se chtělo v horkých letních dnech trávit čas u rozpálené plotny, zvlášť když na teplé
a masité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektní variantou jsou proto zeleninové saláty. Zelenina by sice měla být samozřejmou součástí našeho jídelníčku po celý rok, ale právě v létě, kdy si podvědomě vybíráme lehčeji stravitelné pokrmy, je její hlavní sezóna. „Pokud podáváte salát jako hlavní jídlo, je důležité dávat pozor na to, aby obsahoval veškeré makroživiny, tedy živočišné nebo rostlinné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do směsi zeleniny proto přidejte různé sýry, grilované maso, tuňáka, vejce natvrdo nebo luštěniny,“ radí výživová a nutriční specialitka Kristýna Ostratická. „Pokud přípravou salátu nechcete trávit příliš času, použijte konzervované luštěniny, které vydrží a nemusíte se u nich obávat zkažení pod vlivem vysokých teplot,“ dodává Kristýna Ostratická. Luštěniny a zeleninu upravenou na páře nabízí ve své řadě Vapeur společnost Bonduelle a vybrat si můžete ze široké škály zahrnující různé druhy fazolí, cizrnu, hrášek, čočku, mrkev, celer i červenou řepu.
Ty z vás, co si připravují salát jen pro sebe jistě potěší mini balní cizrny a červených fazolí, které jsou ideální pro jednu osobu.

Prostor pro fantazii

Existuje nepřeberné množství salátových variací. Tady se kreativitě meze nekladou. „Určitě se nebojte kombinovat různé druhy zeleniny. Žádná kombinace není špatná, a navíc čím více druhů (a barev), tím více různorodých živin pro váš organismus,“ radí Kristýna Ostratická. Pokud zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky, jednotlivé chutě se lépe propojí. Dobré je pohrát si také s texturou, aby salát obsahoval měkké i křupavé suroviny a čerstvé bylinky, které dodají skvělou chuť, barvu, a především další skálu živin včetně enzymů.
„Při přípravě salátu nezapomeňte na oleje, především ty za studena lisované. Některé vitamíny, které v sobě zelenina ukrývá, jsou totiž rozpustné, a tedy vstřebatelné pouze v tucích,“ zdůrazňuje Kristýna Ostratická. Výtečné je do salátu přidat i zdravé tuky v podobě semínek nebo ořechů. A pokud si chcete připravit opravdovou „výživnou bombu“, která vás spolehlivě zasytí, tak nezapomeňte na vychladlou quinou, bulgur nebo pohanku.  

Jak z obyčejného salátu udělat luxusní záležitost?

Salát povznesete na vyšší úroveň dobrou a chuťově vyváženou zálivkou. I skvělých dresinků existuje nespočet variant a každý si tak najde tu svou. Obecné pravidlo radí, že ideální zálivka by měla vždy obsahovat olej, kyselou složku, jako třeba šťávu z citrusů, a sladkou a slanou složku. Hodí se proto třeba med, hořčice nebo miso pasta, díky kterým pak výsledná směs lépe drží pohromadě. Dobré je dresing připravovat v uzavíratelné sklenici, kde se mixováním jednotlivé složky krásně propojí a v níž navíc dresink můžete pár dní uchovat
i v lednici. A ještě jedna rada, nezapomeňte, že salát je třeba dobře osušit, aby na něm dresing lépe ulpěl.    

Nechte se inspirovat saláty plnými barev, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a dopřejte svému tělu v letních měsících vše, co potřebuje i kýžené osvěžení. Nebojte se experimentovat, budete mile překvapeni!

Mrkvový salát s citrusy a pistáciemi

Ingredience (na 2 porce):

1 balení Bonduelle strouhané mrkve Vapeur (425 ml)
1/4 šálku syrových pistácií
1 červený grapefruit
1 červený pomeranč
1 stroužek najemno nastrouhaného česneku
2 polévkové lžíce čerstvé limetové šťávy
Olivový olej
Špetka rozdrcených vloček červené papriky
Špetka kmínu, Sůl, Čerstvý koriandr, Petrželka

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pistácie opečeme na pečícím papíře do zlatohněda, cca 5-8 min. Necháme vychladnout, pak nahrubo nakrájíme.
  2. Mezitím oloupeme červený grep a pomeranč a nakrájíme ovoce na kousky. V misce smícháme česnek, olej, limetovou šťávu, vločky červené papriky a kmín a dochutíme solí.
  3. Přidáme opečené pistácie, strouhanou mrkev Bonduelle Vapeur, polovinu červeného grepu a celý červený pomeranč a vše dobře promícháme.
  4. Dochutíme solí a necháme cca 25-30 minut odstát, aby se chutě spojily.
  5. Před podáváním přidáme ještě dle chuti nakrájený koriandr s petrželkou.

 

Salát do skleničky

Ingredience (pro 4 osoby):

1 balení Bonduelle Mini Kukučice (106 ml)
1 balení Bonduelle Mini Cizrny (106 ml)
Cherry rajčátka
3-4 polévkové lžíce předvařeného kuskusu
1 konzerva tuňáka (kousky tuňáka v oleji)
Čerstvá petrželka nebo máta

Na zálivku:
1 lžíce olivového oleje
Ocet balsamico
Sůl, Pepř, Citronová šťáva

Postup:

  1. Připravíme si skleničku s uzávěrem.
  2. Nejprve připravíme ve skleničce zálivku – smícháme olivový olej, trochu balsamica, sůl, pepř a dle chuti také citronovou šťávu.
  3. Do skleničky poté postupně navrstvíme cherry rajčata, kukuřici, kuskus, cizrnu, tuňáka a petrželku nebo mátu.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama