Milujete sladké? Pak musíte vyzkoušet jahodové profiterolky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Říká se, že za dezertem zvaným Profitterol stojí jeden z nejlepších italských kuchařů, kterého na francouzský dvůr svého chotě pozvala sama Kateřina Medicejská. A možná proto si na něj Francouzi dodnes „činí nároky“. Pravdou ale je, že recept zdomácněl po celém světě a lidé jej milují.

Vyzkoušejte recept na Jahodové profiterolky podle receptu Martina Beránka z nosislavské cukrárenské výrobny Dolce Passione, který jej neváhal ozdobit ani oblíbenými bonbony. Jistě jej zvládnete. Na pomoc si navíc můžete přivolat i malého pomocníka a užít si během pečení spoustu zábavy. Pokud v receptuře použijete i své oblíbené bonbony Haribo, nezapomeňte výsledek svého snažení vyfotit a sdílet na www.haribomalycukrar.cz. Tím se totiž přihlásíte do soutěže Haribo Malý cukrář, která je určena všem rodinným týmům ve složení jeden dospělý a jedno dítě ve věku od pěti do třinácti let. Tak vzhůru na to, vždyť se hraje o sladké i hodnotné ceny
a kulinářský víkend pro celou rodinu v Praze.

 

Jahodové profiterolky s PRIMAVERA

Odpalované těsto:
185 ml vody
25 ml mléka
165 g másla
175 g mouky
300 g vajec
špetka soli 

Do vody dáme máslo, špetku soli a společně přivedeme k varu. Poté přidáme mouku a začneme odpalovat těsto tak, že mícháme do té doby, dokud se lepí na hrnec. Jakmile se lepit přestane, přendáme jej z vody do mísy, přidáme mléko a zamícháme. Poté postupně přimícháme vejce. V tuto chvíli by těsto mělo být lesklé. Vložíme ho do cukrářského pytle, s jehož pomocí tvoříme na připravený plech s pečícím papírem profiterolky. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C dozlatova.

Smetanový krém
250 ml plnotučného mléka
250 ml smetany (31–33 %)
50 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu
špetka soli
1/4 vanilky

Mléko se smetanou přivedeme v hrnci k varu. V misce smícháme cukr a škrob. Tuto směs nalijeme na cukr
a rozmícháme. Vrátíme do hrnce, přidáme sůl, vanilková semínka a vše společně přivedeme k varu. Poté směs vlijeme do nízké misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).

Krém vyšleháme a plníme jím rozpůlené profiterolky. Nakonec vše dozdobíme bonbony Haribo Primavera Erdbeeren.

 

ZAPOJTE SE DO SOUTĚŽE!!

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3