Jihotyrolské dožínky Törggelen: barevné slavnosti sklizně, kaštanů a vína

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Dožínky se tak konají v typických lokálních hostincích – typu Hofschänk a Buschenschänk. Vedle dobrého vína a selských jídel k nim patří jedinečná a autentická atmosféra a všudypřítomné veselí. V útulných světničkách u pohostinných hospodářů návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce.

Jak vypadají italsko-rakouské dožínky?

Listí se pomalu zbarvuje do odstínů podzimu, hospodáři dotahují závěr sezóny a začínají se připravovat na zimu. Selské spíže plní sladké marmelády z letního ovoce, zavařená zelenina z letošní sklizně a džusy spolu
s vínem v suterénu, které jsou připravené k okamžitému otevření. Podzimní sezóna láká nejen na výborné jídlo, ale i na sklenku vynikajícího vína.

Selské trhy, lokální farmáři, slavnostní atmosféra – to vše přináší konec sklizně a mnoho jihotyrolských vesnic, které pořádají velkolepé barevné slanosti. Stánky na trzích jsou přeplněné domácích ovocných šťáv, vína, šnapsů, a různých octů, produktů zpracovaných z mléčných produktů, čerstvých bylinek, vajec a samozřejmě zeleniny. Takový trh je možné navštívit i v největším jihotyrolském městě Bolzano, který se bude konat v sobotu 12. října 2019.

Kde se hoduje, a co se hoduje?

Procházka po houbami voňavém podzimním lese přiměje každého vychutnat si přítomnost
a vypnout tok zrychlených myšlenek. Barvy zde hrají tu nejčistší symfonii, kdy listí v odstínech zlaté a šarlatově červené odkrývá pohled na vrcholky hor. Romantické kaštanové háje naladí každého na večerní hody a selské dobroty. Na cestě zpět už stačí jen zamířit do tamního útulného vinného sklípku a vychutnat si výjimečnou atmosféru plnou místních chutí a veselí.  

Slavnosti Törggelen se odehrávají ve vinařských oblastech v takzvaných hostincích „Buschenschänken“. Vyznačují se tím, že produkují zejména své vlastní víno. V sítí statků Roter Hahn je možné vybírat mezi 
26 Buschenschänke a 15 Hofschänke. Zde si naopak hosté mohou pochutnat na kvalitním masu, které pochází přímo z farmy, kde je později také servírováno.

Jihotyrolští hospodáři zvou přátele a sousedy do svých vinných sklípků či útulných světniček, aby oslavili první lisování hroznů. K tomu podávají samozřejmě i místní specialitu – pečené kaštany, které pochází ze sousedních hájů a skvěle se doplňují s domácím vínem. Na selských stolech se také servírují významná jídla jako například „Bratwurst,“ klobása z jemně nasekaného masa nebo „Surfleisch,“ maso nakládané v soli.

Na dovolené ve vinařské oblasti mají hosté jedinečnou příležitost navštívit vinné sklípky a být svědky procesu výroby lokálního vína. Vůně šťavnatých hroznů, které vyzrály na teplém letním slunci, se line po vinicích. Právě
v tomto prostředí se zrodila tradice Törggelen. Bohaté zážitky čekají na podzimní návštěvníky Jižního Tyrolska, kteří budou stát o brzké zopakování.

 

Recept na Kaštanové Krapfen:

Ingredience: Na kynuté těsto je potřeba citrónová kůra, 1 kg pšeničné mouky, ½ sklenice rumu nebo šnapsu, 50 g kvasnic. Na náplň 20 g soli, 300 g pečených kaštanů, 200 g cukru, 300 ml mléka, asi 500 ml mléka, 100 ml smetany, 100 g másla, 80 g cukru, 6 žloutků, 1 špetka soli,
2 vanilkové cukry a 2 polévkové lžíce rumu.

Postup: Suroviny na kynuté těsto se v míse promíchají, dokud nebude těsto tužší. Na náplň je potřeba svařit po dobu 30 minut pečené a oloupané kaštany společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli. Poté se propasírují skrz cedník či síto. Náplň se dochutí rumem a případně mlékem či smetanou. Z těsta se uválí centimetrové tlusté listy, vykrojí se z nich kolečka a doprostřed se nanese kaštanová náplň. Kolečka se následně přeloží do tvaru půlměsíce a okraje se pevně stlačí rukou či vidličkou. 20 minut se musí nechat odležet a poté se mohou usmažit na rozpáleném tuku. Servírují se posypané moučkovým cukrem.
Dobré pořízení s přípravou přeje Erika, selka ze statku Roter Hahn, šenku typu Buschenschank “Villscheiderhof” u Brixenu.

 

Svou farmu naleznete na stránkách Roter Hahn: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/apartmany-a-pokoje/  

 

O značce kvality Roter Hahn:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp.
V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality –  čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/ 

 

Objednejte zdarma si nový katalog (pouze v italském a německém jazyce): www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/katalog/ 

 

Nebo nás také můžete navštívit na:  Facebook Instagram | Pinterest 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama