Jogurt slaví 100 let! Lidé si nejvíce oblíbili jahodový

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V roce 1933 byl v pražské Radlické mlékárně poprvé vyroben a také patentován jogurt s ovocnou složkou. Spotřebitelé preferují jahodou příchuť.

Jogurt je jednou z nejstarších a nejvíce konzumovaných potravin na světě. Lidé si ho dopřávali už přibližně před 5 000 lety. Tehdy staré nomádské kmeny ukládaly mléko do vaků z ovčích a kozích kůží, ve kterých uvolňované bakterie srážely mléko. Výsledkem byla příjemně nakyslá mléčná sraženina. První primitivní výroba jogurtu byla známa v Turecku. Pro označení této potraviny se používalo turecké slovo „yogūurmak“. Odtud se v 16. století jogurt dostal do Evropy, kdy zázračně napomohl vyléčit francouzského krále Františka I. od jeho zažívacích potíží. „Studiu mikroflóry jogurtu se věnoval na počátku 20. století nejprve bulharský medik S. Grigorov, který popsal v jogurtu bakteriální tyčinku a označil ji jako Bacillus bulgaricus (později přejmenován na Lactobacillus). Studiem mikroflóry a jejím vlivem na stárnutí se dále zabýval ruský vědec Ilja Mečnikov působící v Pasteurově ústavu v Paříži. Ten doporučoval upravovat střevní mikroflóru pravidelnou konzumací jogurtů tak, jak to dělali bulharští venkované dožívající se vysokého věku. Jogurt byl v prvopočátcích považován za lék a jeho prodej se také odehrával v lékárnách,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

 

Jedinečná role jogurtu ve výživě člověka

Jogurty jsou velmi hodnotnou složkou výživy zejména proto, že jsou významným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin a mléčného vápníku. Přítomné jogurtové bakterie příznivě upravují složení střevní mikroflóry, a tím pozitivně ovlivňují metabolické procesy trávícího traktu. Fermentace mléka při výrobě jogurtu snižuje obsah laktózy, díky čemuž se zlepšuje její tolerance. Konzumace jogurtu zvyšuje pocit sytosti a plnosti. Tím napomáhá zlepšovat stravovací návyky, což je důležité i pro udržování tělesné hmotnosti.

 

Historický milník – mlékárenská výroba!

První moderní výrobu jogurtu uskutečnil v Barceloně lékař Isaac Carasso, který svou značku pojmenoval po svém malém synovi Danielovi jako Danone. „Při výrobě prvních jogurtů použil Isaac Carasso mléčné bakterie
z Pasteurova ústavu. Hlavním důvodem tohoto počinu byla podvýživa a četný výskyt střevních chorob, které tehdy trápily malé děti v Barceloně. Inspirací mu bylo tradiční balkánské jídlo, tedy jogurt, a práce ruského
badatele Ilji Iljiče Mečnikova, který získal v roce 1908 Nobelovu cenu,“ vysvětluje PhDr. Petr Kopáček, Public Affairs Manager ze společnosti Danone. „Tento slavný vědec zkoumal příčinu dlouhověkosti obyvatel v Bulharsku, Turecku
a Arménii. Jako první vyslovil hypotézu, že onen pozitivní vliv mohou mít dva kmeny bakterií obsažené v kysaném mléku. Tyto kmeny, identifikované jako Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus
, žijí
ve fermentovaných mléčných výrobcích v symbióze a příznivě působí na velmi důležitou bakteriální mikroflóru
ve střevech.“

Z výrobku, jenž se nejprve prodával v lékárnách v menších porcelánových nádobkách, se poměrně rychle stala oblíbená pochoutka. Jeho prodej se brzy rozšířil do běžných obchodů s potravinami.

 

První ovocné jogurty byly vyrobené v ČR

Za další důležitý milník ve výrobě jogurtů lze označit rok 1933, kdy byl v pražské Radlické mlékárně poprvé vyroben a také patentován jogurt s ovocnou složkou. Ovocné jogurty jsou vyráběny přidáním ovocné složky k jogurtu v prostorách mlékárny. Na počátku jejich éry bylo možné vybírat jen z několika základních ovocných příchutí. Typická byla jahoda či meruňka. Poté se jejich nabídka postupně rozšiřovala. „Dnes v obchodech najdete jogurty obohacené jak o ovoce tradiční, tak i exotické. Dalšími alternativami jsou kombinované příchutě (např. mix ovoce se zeleninou, s bylinkami, extrakty či kořením), nebo dezertní příchutě (např. vanilka, čokoláda, karamel), cereálie, oříšky či různá semínka,“ vysvětluje Miloš Michalec ze společnosti Frulika s.r.o., výrobce ovocných a zeleninových složek pro další zpracování. „Mezi nejoblíbenější příchutě patří ovšem tradiční ovoce. Téměř každý čtvrtý prodaný ovocný jogurt je jahodový! Následuje borůvka, broskev, malina, lesní ovoce, meruňka, višeň. Z dezertních příchutí mají Češi rádi vanilku a čokoládu.“

Ovoce pro výrobu ovocných složek pochází z oblastí, kde se danému ovoci přirozeně daří. Po sklizni je obvykle ihned na místě zpracováno, tříděno a finálně připraveno k uskladnění zamražením nebo tepelným ošetřením. Díky tomu je možné dopřát si ovocný jogurt po celý rok. Ročně se v Evropě pro výrobu ovocných složek zpracují tisíce tun jednotlivých druhů ovoce.

 

Současné trendy ve výrobě jogurtů

Za posledních 10 let se počet inovací v mlékárenství v Evropě zdvojnásobil. Jedná se přibližně o cca 10 000 nových či inovovaných výrobků ročně. Důraz je kladen na hygienu, aseptičnost (sterilní podmínky bez přístupu cizích mikroorganismů), kvalitní jogurtové, případně probiotické kultury a automatizaci.

„Výzkumy ukazují, že za posledních 5 let je nejvýraznějším trendem v celém potravinářském odvětví nárůst zájmu o proteiny a tzv. superpotraviny, jako je třeba chia. Zajímavé je srovnání se Slovenskem a Německem. V ČR je totiž nárůst trendu „superfood“ nejsilnější, v SR lze zase ve srovnání s Českem a Německem identifikovat ještě výraznější posílení preference proteinu. Také trendy jako „gluten free“, „lactose free“ a „bio/organic“ mají výrazně vyšší dynamiku růstu v SR než v ČR,“ zmiňuje PhDr. Petr Kopáček z Danone. „Pro tyto moderní tendence platí, že zatím tvoří relativně malou část trhu, ale výrazně rostou. Za spotřebitelské trendy budoucnosti lze ještě označit
i „fairtradové“ výrobky, či produkty kombinující v sobě prospěšnost našemu organismu a zároveň šetrnost k životnímu prostředí, včetně snadné recyklace.“

 

Češi a spotřeba jogurtů

„V České republice konzumujeme přibližně 15 kg jogurtů a dalších zakysaných mléčných výrobků ročně, což je podstatně méně než průměr evropských zemí, který je cca 19 kg. Vzhledem ke všem prospěšným dopadům dlouhodobě ověřené konzumace jogurtů by bylo vhodné zařazovat jogurty do naší každodenní stravy a přisvojit si moderní stravovací trend „jogurt každý den“,“ dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.

 

O projektu Mléko vás zdraví:

Projekt Mléko vás zdraví je informačním a edukačním projektem Českomoravského svazu mlékárenského a má za cíl informovat širokou veřejnost o prospěšnosti mléka a mléčných výrobků pro lidský organismus. Prezentované informace jsou podloženy vědeckými studiemi. Jedním z cílů projektu je vyvracet mýty a nepravdivé informace, které o mléce a mléčných výrobcích kolují mezi veřejností. Projekt Mléko vás zdraví podpořilo finančně ze 70 % ministerstvo zemědělství.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3