Vyzkoušejte podzimní pečení

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Prázdniny všem školákům skončily, přehouply se do barevného září a nadcházejícího podzimu. Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek a příprav na zimu. Příroda hraje různými barvami a je ve znamení nejrozmanitějších přírodních krás. Nastává také opět rovnováha mezi světlem a tmou, tuto rovnováhu je dobré zavést i do života. Podzim mnohdy začíná již na konci léta, kdy se mluví o babím létě, které přináší předzvěst podzimu a následně i zimy. Zároveň se však jedná o období, které je nádherné a dokáže příznivě naladit. Mlékárna Valašské Meziříčí se připravuje na podzim rovněž. Svým příznivcům nachystala recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.

 

„Podzim je krásné pohádkové období, které se nese v duchu sklízení ovoce, úrody, sbírání hub. Proto jsme připravili recepty, ve kterých se právě podzimní ovoce a zelenina využívá,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vybrali jsme jablečný koláč, který lze péct po celý rok, jablečný koktejl, který je osvěžující a lehký nebo rychlý oběd v podobě zapékaných brambor,“ dodává Radka Benešová.

 

Podzimní jablečný koktejl

Co budeme potřebovat?

500 g Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
3 jablka
150 ml jablečného džusu
piškoty dle chuti
špetka mleté skořice
3-4 lžičky medu

Jak na to?

Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem z Valašska do sklenic.

 

Jablečný koláč

Co budete potřebovat?

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 balení listového těsta (400 g)
trochu hladké mouky na vyválení těsta
1 vejce
1 lžíce medu
3 lžíce kokosu
2 velká jablka
skořice
velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?

Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt z Valašska, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí
a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

 

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

Co budete potřebovat?

2 Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
750 g – 1 kg brambor
1 papriku 
jarní cibulku ačesnek dle chuti
klobásu dle chuti, lze i vynechat
sůl, pepř mletý

Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku
a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu
z Valašska, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

 

 

 

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3