Vyzkoušejte podzimní pečení

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Prázdniny všem školákům skončily, přehouply se do barevného září a nadcházejícího podzimu. Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek a příprav na zimu. Příroda hraje různými barvami a je ve znamení nejrozmanitějších přírodních krás. Nastává také opět rovnováha mezi světlem a tmou, tuto rovnováhu je dobré zavést i do života. Podzim mnohdy začíná již na konci léta, kdy se mluví o babím létě, které přináší předzvěst podzimu a následně i zimy. Zároveň se však jedná o období, které je nádherné a dokáže příznivě naladit. Mlékárna Valašské Meziříčí se připravuje na podzim rovněž. Svým příznivcům nachystala recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.

 

„Podzim je krásné pohádkové období, které se nese v duchu sklízení ovoce, úrody, sbírání hub. Proto jsme připravili recepty, ve kterých se právě podzimní ovoce a zelenina využívá,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vybrali jsme jablečný koláč, který lze péct po celý rok, jablečný koktejl, který je osvěžující a lehký nebo rychlý oběd v podobě zapékaných brambor,“ dodává Radka Benešová.

 

Podzimní jablečný koktejl

Co budeme potřebovat?

500 g Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
3 jablka
150 ml jablečného džusu
piškoty dle chuti
špetka mleté skořice
3-4 lžičky medu

Jak na to?

Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem z Valašska do sklenic.

 

Jablečný koláč

Co budete potřebovat?

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 balení listového těsta (400 g)
trochu hladké mouky na vyválení těsta
1 vejce
1 lžíce medu
3 lžíce kokosu
2 velká jablka
skořice
velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?

Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt z Valašska, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí
a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

 

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

Co budete potřebovat?

2 Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
750 g – 1 kg brambor
1 papriku 
jarní cibulku ačesnek dle chuti
klobásu dle chuti, lze i vynechat
sůl, pepř mletý

Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku
a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu
z Valašska, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

 

 

 

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama