Do kin míří nová komedie Jiřího Vejdělka podle knižního bestselleru Poslední aristokratka

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Před lety našel režisér Jiří Vejdělek v knihkupectví humoristický román Poslední aristokratka, který ho hned zaujal natolik, že se začal zajímat o jeho zfilmování. Práva na knihu spisovatele a zároveň nejdéle sloužícího kastelána v České republice Evžena Bočka však už byla prodaná. Nakonec ho ale ke zfilmování Poslední aristokratky oslovili producenti Ondřej Zima a Silvie Michajlova z producentské společnosti Evolution Films, která práva na zfilmování získala.

 „Když jsem si Poslední aristokratku přečetl, hned jsem si říkal, že by z toho mohla být dobrá komedie. Přestože jsem se tehdy dozvěděl, že autorská práva na zfilmování jsou prodaná, osudově se ke mně aristokratka vrátila,“ říká Jiří Vejdělek.

Bočkův román Poslední aristokratka vyšel v roce 2012 a hned získal vítězství v prvním ročníku Ceny Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristický román. „Bylo to po dlouhé době, kdy se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do své Poslední aristokratky s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně tím dal příležitost znovu se scenáristicky a režijně pustit do nejnáročnějšího královského filmového žánru – žánru komedie,“ říká režisér a autor scénáře Jiří Vejdělek.

O svém nejnovějším filmu mluví Vejdělek jako o nejčistší komedii. „Z mé filmografie je Poslední aristokratka skutečně asi nejčistší komedií, protože tentokrát diváky ušetřím toho, že bych nechal zemřít některou z důležitých postav. I když některé mají namále. Jediný přívlastek, který bych možná Poslední aristokratce přidal, je zimní komedie,“ říká o svém nové filmu Vejdělek. Zároveň trochu cítí vzdálenou spřízněnost mezi Poslední aristokratkou a Účastníky zájezdu. „Oboje jsou adaptace knižního bestselleru, ale zatímco Účastníci zájezdu byli komedií letní, je pro mě Poslední aristokratka komedií zimní. Zatímco v Účastnících zájezdu vyjíždějí Češi do zahraničí, v Poslední aristokratce přijíždějí hosté ze zahraničí do Čech,“ doplňuje režisér. Vejdělkovu komedii Účastníci zájezdu podle úspěšné knihy Michala Viewegha vidělo v kinech přes 800 tisíc lidí, herecké výkony v tomto filmu ocenila i porota na MFF Tribeca v New Yorku. Tímto divácky nejúspěšnějším snímkem roku 2006 Jiří Vejdělek poprvé vstoupil do celovečerní hrané tvorby.

Před samotným natáčením komedie Poslední aristokratka řešili filmaři problém, jak na jediném zámku natočit všechno to, co autor knižní předlohy popisuje na stránkách knihy. A režisér Vejdělek trval na tom, že by vše ve filmu mělo vypadat pravdivě jako v samotné knize. A tak filmové interiéry i exteriéry filmaři poskládali pro natáčení s architektem Martinem Kurelem a Vladimírem Smutným dokonce z pěti různých zámků v Čechách
a na Moravě. Komedie Poslední aristokratka tedy vznikala postupně na zámcích Lemberk na Liberecku, Buchlovice u Uherského Hradiště, Rájec v okrese Blansko, Jaroslavice na Znojemsku a největší část pak na zámku Milotice v okrese Hodonín. „Přál jsem si, aby v Poslední aristokratce vše vypadalo pravdivě, tak proč točit v ateliérech, když máme takovou spoustu krásných památek? Jenže v  těch skutečných zámcích se nedá topit, aby to neponičilo obrazy a starožitný nábytek, takže jsme měli několik týdnů studený odchov. Bál jsem se o štáb
i o herce. Ale to kouzlo zámků stálo opravdu za to,“
popisuje náročné natáčení režisér Vejdělek.

A co na celovečerní film podle knihy říká samotný autor Evžen Boček? „To, že podle Poslední aristokratky vznikl film, mě naplňuje neskonalým úžasem, protože když jsem ji psal, tak jsem ani netušil, nedoufal, že ta knížka vůbec vyjde. A když jsem se dozvěděl, že například hospodyni paní Tichou hraje Eliška Balzerová, byl jsem vyloženě nadšený,“ říká Boček, autor knihy a kastelán zámku Milotice, kde štáb většinu filmového příběhu v zimě na začátku tohoto roku natáčel. Evžen Boček je mimochodem nejdéle sloužícím kastelánem v novodobé historii.

Producenty snímku Poslední aristokratka jsou Ondřej Zima a Silvie Michajlova ze společnosti Evolution Films, koproducenty filmu jsou Česká televize (Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové), energetická firma innogy, slovenská společnost PubRes, společnosti CertiCon a Hangar Films. Film vznikl s podporou Jihomoravského filmového fondu a ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Snímek uvádí do českých kin 24. října společnost Falcon.

 

www.facebook.com/posledniaristokratka

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama