Quiche z pečené zeleniny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zbytek dýně v lednici mě donutil péct. Péct tento skvělý quiche, do kterého můžete utopit různorodé „zbytky“, které v lednici najdete, u quiche nejsou žádné hranice, je jen dobré mít dobrý základ na těsto a sladit chutě náplně. Tento je z pečené dýně a červené řepy doplněný o čerstvý špenát, žampiony a cibuli. Když Vás večer donutí ten zbytek dýně péct, ráno ji na hotovém quiche ztrestejte k snídani! Příště přidám určitě ještě nastrouhaný vegan sýr a vlašské ořechy, Vy to udělejte rovnou ????

 

Na těsto:

150 g špaldové celozrnné mouky – použila jsem z DM
100 g cizrnové mouky
125 g studeného vegan másla (Alsan Bio)
5 lžic velmi studené až ledové vody
1 lžíce tapiokového škrobu
lžička himalájské soli
lžíce oleje na vymazání formy

Na náplň:

1/3 máslové dýně nebo dýně Hokkaidó
1 střední červená řepa
2 velké žampiony
dvě hrsti pokrájeného špenátu
1 bílá cibule
160 g cizrnové mouky
200 ml vody
200 ml ovesné smetany
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce koření Anděl strážný od Sonnentoru – skvělá kombinace s pečenou zeleninou
himalájská sůl, černá sůl, pepř
1 lžíce tapiokového škrobu
2 lžíce čerstvých bylinek dle chuti – já přidala pažitku a petrželku

 

Nejdříve si upečeme zeleninu, trouba pak bude předehřátá na předpečení korpusu. Dýni a řepu si nakrájíme na kostky, osolíme, posypeme jednou lžící Anděla stráženého a zakápneme olejem. Pečeme cca 30 minut na 180°C. Jakmile šoupneme zeleninu do trouby, připravíme si těsto. Smícháme si špaldovou a cizrnovou mouku, škrob, sůl. Do suché směsi přidáme vodu a studené vegan máslo, to pak promícháme lžící či jídelním nožem s moukou a zkusíme ho nejdříve v těstě lžící či jídelním nožem rozkrájet na co nejmenší kousky, jako když se dělá drobenka. Pak těsto co nejrychleji zpracujeme krátce rukou, je důležité, aby máslo co nejméně povolilo teplotou našich dlaní, jedině tak bude skvěle křupavé po upečení. Těsto můžeme pak rukou namačkat do olejem vymazané formy (klasická dortová 26 cm nebo forma přímo na quiche), anebo jej můžeme pomoučené na folii či pečícím papíru rozválet a přenést do formy, budeme ho pak mít rovnoměrné. Propícháme dno vidličkou a dáme na 15 minut do lednice. Poté ho předpečeme při 180 °C deset minut. V mezičase si připravíme zbytek náplně. Smícháme cizrnovou mouku s vodou a ovesnou smetanou, přidáme škrob, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a zbylé koření Anděla strážného. Na předpečený korpus dáme téměř všechen pokrájený špenát, na měsíčky pokrájenou cibuli a zalijeme směsí. Navrch poklademe dýni, řepu, žampiony a zbytek špenátu. Pečeme dalších 30 minut.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

Reklama

Doporučujeme

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...
Reklama
Reklama