Silvestrovské rychlovky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sýrová jednohubka s mákem

Makovými kuličkami si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než jsou Vánoce. Výborné budou i na silvestrovskou párty. Podmínkou úspěchu je mák. Věřte, že se výborně hodí nejenom k sladkému, ale i k sýrům.

Sýrové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
150 g změklého másla
200 g najemno nastrouhaného eidamu
1 lžíce celého modrého máku
sůl, pepř

Nivové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
2 lžíce pomazánkového másla 
100 g změklého másla
110 g najemno nastrouhané nivy 
60 g najemno nastrouhaného eidamu
2 lžíce celého modrého máku
sůl

Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.

TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.

 

Silvestrovská pecka – makové krekry s guacamole

Znáte to taky? Máte na něco chuť, ale ne na nic velkého, prostě si jen tak uzobnout, ochutnat. Tak přesně tohle splňuje tento recept. Inspirací jsou mexické nachos, pouze kukuřičnou tortillu nahradily makové trojhránky z listového těsta.

Co budete potřebovat: 

1 listové těsto
1 hrst celého máku
1 vejce
3 avokáda
2 rajčata
1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 hrst koriandru
sůl, pepř
1 limeta

Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Mezi tím si vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte do zlatova (3-5 min). Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit guacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a na drobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.

Tip: Pokud budete guacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.

 

Zeleninové chipsy s citronovým dipem 

Pokud máte rádi zeleninu, tahle chuťovka na silvestrovském stole nesmí chybět. Kombinovat můžete snad všechnu zeleninu, kterou doma najdete. Vsadíme se, že tyhle křupavé chipsy se Nového roku nedočkají.

Co budete potřebovat:

3 brambory 
1 řepa 
3 mrkve
1 malý celer
2 petržele
sůl
olivový olej  

Dip:
250 ml zakysané smetany 
šťáva z jednoho citronu
sůl

Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe postačí i škrabka. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte ne plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15-20 minut. Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.

Tip: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.

 

 

Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama