4 tipy, díky kterým se letos vyvarujete nejčastějších vánočních chyb

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rostlina, která se rozzáří i napřesrok

Pryšec nádherný (poinsettia), více známý jako vánoční hvězda, je častou dekorací českých domovů i veřejných míst. Rostlina s červenými listy je tradiční. Věděli jste ale, že je to trvalka? Proto až vám po svátcích opadá, nevyhazujte ji. Sice bude chvíli vypadat trošku nevzhledně, ale brzy znovu obrazí zelenými listy. A co víc, díky malé lsti se třeba už na příští Vánoce opět rozzáří červenými listy. Jak na to? Poté, co rostlina odkvete a opadá, přemístěte ji na chladnější místo mimo přímé světlo. V zimě omezte její zalévání, v březnu květinu seřízněte a létě zase začněte dobře zalévat. V září pak začíná větší práce s rostlinou. Pokud chcete, aby své listy zbarvila do červena, pak je třeba hlídat, aby od září do zimy byla na denním světle maximálně 10 hodin denně. K tomu dobře poslouží třeba krabice, kterou lze rostlinu přiklopit. Tak by vás měla těšit i několik let v kuse.   

Pozor na soucit

Trýzní vás pohled na kapry namačkané ve velkých kádích? Pozor na přemíru samaritánství. Téma opětovného vypouštění kaprů je časté. Obecně lze ale říct, že se to nedoporučuje. Je to dáno hned několika faktory. Ryba, které nejvíce vyhovuje teplota nižší než 10 °C, je při převozech vystavena teplotním šokům. Z kádě do tašky, pak autem domů, tady šup do vany, a nakonec zpět do řeky. To je dlouhá cesta, při níž může navíc dojít k mnoha drobným poraněním. Ryby jsou často několik měsíců před adventem umístěny na sádkách, kde nedostávají potravu a žijí jen z vlastních tukových zásob. Bývají proto vysílené a mají málo sil k přežití v řece či rybníku. Ryby navíc ve většině případů během zimy hibernují a pokud je vypustíte do přírody v prosinci, mají pramálo času se uložit. A tak kapry zpět do volné přírody raději nepouštějte, šancí na přežití bohužel nemají mnoho.

Řízky hotovy, kam teď s olejem?

Smažené řízky, ať už z ryby či dalších druhů mas, jsou tradiční součástí štědrovečerní tabule. Pokud hostíte početnější rodinu, možná používáte fritézu, která smažení podstatně usnadní a zrychlí. Co ale s přesmaženým olejem? Nápad s odpadem hned zažeňte, tam tuky rozhodně nepatří ba naopak by mohly napáchat hotovou paseku. Tuky se totiž v kanalizačním potrubí usazují a zachycují a nabalují na sebe četné nečistoty. Může tak dojít k ucpání odpadu a kanalizace, nebo zatopení vašeho domova špinavou vodou. Tuky trápí i samotné čistírny odpadních vod, které mají přes svátky opravdu hodně práce, negativní vliv mají i na bakterie, které vodu taktéž čistí. Výsledkem může být snížená kvalita vyčištěné vody i dražší provoz čistíren. Co tedy s tuky a oleji po smažení? „Pokud smažíte na pánvičce a malém množství oleje, pak ji stačí po použití setřít papírovým ubrouskem a ten vyhodit do komunálního odpadu. Tuk z fritézy přelijte do uzavíratelné lahve, kterou můžete odvézt do sběrného dvora, vyhodit ji do speciálních kontejnerů na použité oleje, popřípadě ji vhodit do komunálního odpadu. Jakákoliv varianta je lepší, než záchod nebo výlevka dřezu,“ říká Martin Srb, manažer útvaru technologie vod Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Poslední cesta vánočního stromečku

Ať se nám to líbí nebo ne, i Vánoce musí jednoho dne skončit a s nimi je třeba uklidit i veškerou tematickou výzdobu, včetně stromečku. Ať už s ním máte jakékoliv úmysly, jedno pravidlo ctěte – dobře a pečlivě jej odstrojte. Stromečky nepatří do popelnic. Důvod je prostý, a to jejich omezená kapacita. Stromeček stačí postavit vedle veřejně přístupných popelnic na směsný odpad nebo ke kontejnerům na odpad tříděný. V některých městech je zajištěn také speciální svoz stromů, o tom by však mělo každé město informovat individuálně. Stejně tak přijímají odstrojené vánoční stromy některé sběrné dvory a kompostárny. Pokud disponujete zahradou, můžete jej kompostovat nebo využít ostříhané větve na zakrytí rostlin. Obecně lze říci, že stromky končí buď jako štěpky na kompostech nebo ve spalovnách. Jen pozor, umělé stromky nepatří ani do komunálního odpadu. Ty jedině na sběrný dvůr.

 

 

Víte, že…
Neprodané vánoční stromky putují do zoologických zahrad, kde poslouží jako krmivo?

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...
Reklama
Reklama