4 tipy, díky kterým se letos vyvarujete nejčastějších vánočních chyb

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rostlina, která se rozzáří i napřesrok

Pryšec nádherný (poinsettia), více známý jako vánoční hvězda, je častou dekorací českých domovů i veřejných míst. Rostlina s červenými listy je tradiční. Věděli jste ale, že je to trvalka? Proto až vám po svátcích opadá, nevyhazujte ji. Sice bude chvíli vypadat trošku nevzhledně, ale brzy znovu obrazí zelenými listy. A co víc, díky malé lsti se třeba už na příští Vánoce opět rozzáří červenými listy. Jak na to? Poté, co rostlina odkvete a opadá, přemístěte ji na chladnější místo mimo přímé světlo. V zimě omezte její zalévání, v březnu květinu seřízněte a létě zase začněte dobře zalévat. V září pak začíná větší práce s rostlinou. Pokud chcete, aby své listy zbarvila do červena, pak je třeba hlídat, aby od září do zimy byla na denním světle maximálně 10 hodin denně. K tomu dobře poslouží třeba krabice, kterou lze rostlinu přiklopit. Tak by vás měla těšit i několik let v kuse.   

Pozor na soucit

Trýzní vás pohled na kapry namačkané ve velkých kádích? Pozor na přemíru samaritánství. Téma opětovného vypouštění kaprů je časté. Obecně lze ale říct, že se to nedoporučuje. Je to dáno hned několika faktory. Ryba, které nejvíce vyhovuje teplota nižší než 10 °C, je při převozech vystavena teplotním šokům. Z kádě do tašky, pak autem domů, tady šup do vany, a nakonec zpět do řeky. To je dlouhá cesta, při níž může navíc dojít k mnoha drobným poraněním. Ryby jsou často několik měsíců před adventem umístěny na sádkách, kde nedostávají potravu a žijí jen z vlastních tukových zásob. Bývají proto vysílené a mají málo sil k přežití v řece či rybníku. Ryby navíc ve většině případů během zimy hibernují a pokud je vypustíte do přírody v prosinci, mají pramálo času se uložit. A tak kapry zpět do volné přírody raději nepouštějte, šancí na přežití bohužel nemají mnoho.

Řízky hotovy, kam teď s olejem?

Smažené řízky, ať už z ryby či dalších druhů mas, jsou tradiční součástí štědrovečerní tabule. Pokud hostíte početnější rodinu, možná používáte fritézu, která smažení podstatně usnadní a zrychlí. Co ale s přesmaženým olejem? Nápad s odpadem hned zažeňte, tam tuky rozhodně nepatří ba naopak by mohly napáchat hotovou paseku. Tuky se totiž v kanalizačním potrubí usazují a zachycují a nabalují na sebe četné nečistoty. Může tak dojít k ucpání odpadu a kanalizace, nebo zatopení vašeho domova špinavou vodou. Tuky trápí i samotné čistírny odpadních vod, které mají přes svátky opravdu hodně práce, negativní vliv mají i na bakterie, které vodu taktéž čistí. Výsledkem může být snížená kvalita vyčištěné vody i dražší provoz čistíren. Co tedy s tuky a oleji po smažení? „Pokud smažíte na pánvičce a malém množství oleje, pak ji stačí po použití setřít papírovým ubrouskem a ten vyhodit do komunálního odpadu. Tuk z fritézy přelijte do uzavíratelné lahve, kterou můžete odvézt do sběrného dvora, vyhodit ji do speciálních kontejnerů na použité oleje, popřípadě ji vhodit do komunálního odpadu. Jakákoliv varianta je lepší, než záchod nebo výlevka dřezu,“ říká Martin Srb, manažer útvaru technologie vod Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Poslední cesta vánočního stromečku

Ať se nám to líbí nebo ne, i Vánoce musí jednoho dne skončit a s nimi je třeba uklidit i veškerou tematickou výzdobu, včetně stromečku. Ať už s ním máte jakékoliv úmysly, jedno pravidlo ctěte – dobře a pečlivě jej odstrojte. Stromečky nepatří do popelnic. Důvod je prostý, a to jejich omezená kapacita. Stromeček stačí postavit vedle veřejně přístupných popelnic na směsný odpad nebo ke kontejnerům na odpad tříděný. V některých městech je zajištěn také speciální svoz stromů, o tom by však mělo každé město informovat individuálně. Stejně tak přijímají odstrojené vánoční stromy některé sběrné dvory a kompostárny. Pokud disponujete zahradou, můžete jej kompostovat nebo využít ostříhané větve na zakrytí rostlin. Obecně lze říci, že stromky končí buď jako štěpky na kompostech nebo ve spalovnách. Jen pozor, umělé stromky nepatří ani do komunálního odpadu. Ty jedině na sběrný dvůr.

 

 

Víte, že…
Neprodané vánoční stromky putují do zoologických zahrad, kde poslouží jako krmivo?

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama