Mléčné výrobky a dezerty? Rady přímo od šéf cukrářky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Léto je snad konečně tady! Pojďme to oslavit nějakou sladkou dobrotou! Přichystejte s námi dokonalou,  sladkou specialitu.  Šéf cukrářka Imperialu vám poradí jak a jaké máte použít mléčné výrobky.

stk74550cor

1) Upřednostněte živočišné tuky před rostlinnými

Důležitým předpokladem pro přípravu chutného dezertu je upřednostnění živočišných tuků a smetan (šlehaček) před jejich rostlinnými alternativami. „Jsou sice o něco dražší, ale chuť je nesrovnatelná,“ říká Kateřina Fornůsková, šéfcukrářka Cafe Imperial. „Čím více je produkt (máslo, smetana) tučnější, tím lahodnější je pokrm.“

Mléčné výrobky a dezerty 101794475

2) Vyhněte se ztužovačům a dalším „nepřirozeným“ přípravkům

Další zásadou „správné“ přípravy dezertů je nepoužívat žádné ztužovače (do šlehačky). „Je třeba snažit se, aby byl dezert co nejvíce přírodní, i když třeba nebude vypadat na první pohled zcela dokonale,“ zmiňuje odbornice.

3) Šlehačku šlehejte raději ručněMléčné výrobky a dezerty 164560320

„Aby vám šlehačka na dezertu vydržela déle, vyšlehejte ji ručně. Bublinky vzduchu do ní vháníte pomaleji, proto vydrží déle. Zároveň ji nedošlehávejte, pak se vám nesrazí. Je třeba opět zdůraznit, že šlehačka z živočišného tuku je nesrovnatelně chutnější“.

4) Tvarohy jedině bez „vodové“ konzistence

Když bychom se zaměřili na tvarohy, oblíbenou surovinu do dezertů, je třeba zdůraznit, abyste si vybírali ty, které nemají „vodovou“ konzistenci. Tvarohy se u nás vyrábí kvalitní. Pokud si chcete pochutnat, máme zde k dostání tvarohy o třech tučnostech – nízkotučný, polotučný a tučný. „V souvislosti s tvarohy mě napadá, že se v poslední době mění označení, na která jsme zvyklí řadu let,“ vzpomíná Fornůsková. „Mám tím na mysli, abyste si dali pozor, zda je „červený“ tvaroh opravdu tučný a ne polotučný“.  

rbrs_03345) Krémové mascarpone, vláčné máslo

Jestliže zařadíte mezi své oblíbené recepty pokrmy z mascarpone (tiramisu apod.), měli byste dbát na to, aby mělo mascarpone konzistenci krémovou, nikoliv pudinkovou.

„Také s máslem se pracuje lépe, jestliže je táhlé, vláčné, ale ne „lámavé“, které obsahuje více vody,“ tvrdí šéfcukrářka. „Tím pak dochází při jeho zpracování k oddělení tuku od mléčné složky.“

6) Smetanu při vaření nedovařte

Jestliže vaříte smetanu (při přípravě dezertů a omáček), nedovařte ji (nepřevařte ji). Smetanu stačí zahřát na 80 stupňů. Pak by se totiž oddělila mléčná složka od tuku.

Pro zajímavost vám přiblížíme mléčné výrobky, které jsou k dostání v západní Evropě:

Crème fraîche – jemně „zakysaná smetana“ – na pomezí zakysané smetany a šlehačky (průměrně obsahuje kolem 30 % tuku)

Creme-cheese – měkký, jemný, bílý sýr s vysokým obsahem tuku, vyroben z neodstředěného mléka obohaceného o další smetanou

Double-cream – hustý, velmi oblíbený „krém“, obsahuje kolem 48 % tuku – do dezertů a pudinků

Clotted cream – hustý krém s velmi vysokým obsahem tuku (minimálně 55 %, ale v průměru o 64 %), někomu může připomínat šlehačku

Mléčné výrobky a dezerty 159043423

Rada na závěr: Ne vždy znamená vyšší cena kvalitnější výrobek. Je třeba jednotlivé produkty vyzkoušet a pak využívat osvědčenou značku.

 

Recepty Dokonalé ženy najdete zde

Reklama

Doporučujeme

Z Nymburka do Poděbrad: Zimní procházka podél Labe až k soutoku

Krásný výlet nabízí stezka vedoucí z Nymburka do Poděbrad, případně až na soutok Labe s Vltavou. Cesta vede po příjemné asfaltové stezce, z jedné...

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3