Mléčné výrobky a dezerty? Rady přímo od šéf cukrářky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Léto je snad konečně tady! Pojďme to oslavit nějakou sladkou dobrotou! Přichystejte s námi dokonalou,  sladkou specialitu.  Šéf cukrářka Imperialu vám poradí jak a jaké máte použít mléčné výrobky.

stk74550cor

1) Upřednostněte živočišné tuky před rostlinnými

Důležitým předpokladem pro přípravu chutného dezertu je upřednostnění živočišných tuků a smetan (šlehaček) před jejich rostlinnými alternativami. „Jsou sice o něco dražší, ale chuť je nesrovnatelná,“ říká Kateřina Fornůsková, šéfcukrářka Cafe Imperial. „Čím více je produkt (máslo, smetana) tučnější, tím lahodnější je pokrm.“

Mléčné výrobky a dezerty 101794475

2) Vyhněte se ztužovačům a dalším „nepřirozeným“ přípravkům

Další zásadou „správné“ přípravy dezertů je nepoužívat žádné ztužovače (do šlehačky). „Je třeba snažit se, aby byl dezert co nejvíce přírodní, i když třeba nebude vypadat na první pohled zcela dokonale,“ zmiňuje odbornice.

3) Šlehačku šlehejte raději ručněMléčné výrobky a dezerty 164560320

„Aby vám šlehačka na dezertu vydržela déle, vyšlehejte ji ručně. Bublinky vzduchu do ní vháníte pomaleji, proto vydrží déle. Zároveň ji nedošlehávejte, pak se vám nesrazí. Je třeba opět zdůraznit, že šlehačka z živočišného tuku je nesrovnatelně chutnější“.

4) Tvarohy jedině bez „vodové“ konzistence

Když bychom se zaměřili na tvarohy, oblíbenou surovinu do dezertů, je třeba zdůraznit, abyste si vybírali ty, které nemají „vodovou“ konzistenci. Tvarohy se u nás vyrábí kvalitní. Pokud si chcete pochutnat, máme zde k dostání tvarohy o třech tučnostech – nízkotučný, polotučný a tučný. „V souvislosti s tvarohy mě napadá, že se v poslední době mění označení, na která jsme zvyklí řadu let,“ vzpomíná Fornůsková. „Mám tím na mysli, abyste si dali pozor, zda je „červený“ tvaroh opravdu tučný a ne polotučný“.  

rbrs_03345) Krémové mascarpone, vláčné máslo

Jestliže zařadíte mezi své oblíbené recepty pokrmy z mascarpone (tiramisu apod.), měli byste dbát na to, aby mělo mascarpone konzistenci krémovou, nikoliv pudinkovou.

„Také s máslem se pracuje lépe, jestliže je táhlé, vláčné, ale ne „lámavé“, které obsahuje více vody,“ tvrdí šéfcukrářka. „Tím pak dochází při jeho zpracování k oddělení tuku od mléčné složky.“

6) Smetanu při vaření nedovařte

Jestliže vaříte smetanu (při přípravě dezertů a omáček), nedovařte ji (nepřevařte ji). Smetanu stačí zahřát na 80 stupňů. Pak by se totiž oddělila mléčná složka od tuku.

Pro zajímavost vám přiblížíme mléčné výrobky, které jsou k dostání v západní Evropě:

Crème fraîche – jemně „zakysaná smetana“ – na pomezí zakysané smetany a šlehačky (průměrně obsahuje kolem 30 % tuku)

Creme-cheese – měkký, jemný, bílý sýr s vysokým obsahem tuku, vyroben z neodstředěného mléka obohaceného o další smetanou

Double-cream – hustý, velmi oblíbený „krém“, obsahuje kolem 48 % tuku – do dezertů a pudinků

Clotted cream – hustý krém s velmi vysokým obsahem tuku (minimálně 55 %, ale v průměru o 64 %), někomu může připomínat šlehačku

Mléčné výrobky a dezerty 159043423

Rada na závěr: Ne vždy znamená vyšší cena kvalitnější výrobek. Je třeba jednotlivé produkty vyzkoušet a pak využívat osvědčenou značku.

 

Recepty Dokonalé ženy najdete zde

Reklama

Doporučujeme

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3