Koblihy a vdolky podle Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Co budete potřebovat?

500 g hladké mouky
50 g cukru
50 g rostlinného másla (Alsan bio)
200 ml ovesného či jiného rostlinného mléka
půl kostky droždí
půlka rozmixovaného oloupaného jablka
lžice rumu
špetka kurkumy
špetka soli 
cca ½ – ¾ litru řepkového nebo slunečnicového oleje na smažení

Na náplň:
marmeláda
povidla
tofu tvaroh (rozmixovaná kostka tofu s trochou ovesného mléka, lžící rumu, citronovou kůrou
a vanilkovým cukrem)

moučkový cukr na posypání

 

Jak na to?

Začneme klasicky kváskem. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme část cukru, část mouky, vymícháme do hladka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, špetku kurkumy, přidáme rozmixované jablko, rum, povolené máslo (ne horké, aby nám pak nespálilo kvasnice) a přidáme kvásek. Zaděláme v hladké těsto, které se nelepí a necháme cca 1,5 hodiny kynout, kdy můžeme v mezičase těsto nechat tzv. promícháním spadnout. Vykynuté těsto si vyválíme na cca 1 cm tlustý plát a vykrajovátkem, či skleničkou z něj vykrajujeme kolečka, která necháme ještě 20-30 minut kynout. To už si ale necháme rozpálit olej na nějakých 175 stupňů. Smažila jsem na 8. stupeň z devíti. Do rozpáleného oleje vkládáme koblihy
a necháme smažit asi 2,5 minuty z každé strany. Po usmažení je necháme vystydnout na ubrousku, aby vstřebal přebytečný olej.

 

Já je osobně plním až po usmažení, kdy si úzkým nožem uděláme do boku koblihy díru a tenkou trubičkou na plnění koblih nebo nějakou úzkou cukrářskou naplníme vnitřek. Pokud nemáme trubičku a cukrářský pytlík, tak se mohou koblihy naplnit již před smažením. Tedy vyválejte tenčí těsto, na vykrojené kolečko dejte náplň, přikryjte dalším těstem a skleničkou opět společně vykrojte, ať se okraje bezpečně slepí. Na vdolky zase udělejte do vykynuté koblihy prstem důlek a touto stranou vkládejte do oleje jako první. Ozdobte povidly a tofu tvarohem, pocukrujte.

 

Dobrou chuť přeje Pet

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3