Období sezónních surovin je tady. Vychutnejte si poctivé produkty od českých farmářů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Protože my na Rohlíku dlouhodobě podporujeme kvalitní, lokální potraviny, rozhodli jsme se březen zasvětit českým farmářům. Po celý měsíc vám tak budeme nabízet spoustu farmářských produktů za ceny těch běžných, abyste je mohli vyzkoušet a zjistit, jak dobré jsou.

Hledáte-li inspiraci, jak tyto kvalitní potraviny využít, vybrali jsme pro vás pár receptů, které jsou právě na nejlepších vstupních ingrediencích postavené. Je libo vajíčkové pomazánky, salátu z červené řepy s kozím sýrem anebo třeba pečeného kuřátka?

Pečené kuřátko

Dobré máslo, k tomu trocha soli, mleté papriky nebo bylinek, hlavně ale kvalitní maso. Pečené kuře je ukázkovým pokrmem, ve kterém rozdíl mezi klasickou a farmářskou potravinou poznáte na první ochutnání. Kvalitní maso je základ, jak to ale udělat, abyste z trouby vytáhli perfektní pečínku se zlatavou kůžičkou
a šťavnatým masem?

Proti vysušení masa pomůže vetření másla pod kůži a také pekáč s vodou, který vložíte pod rošt, na němž poté pečete kuře. Při teplotě 170 stupňů by hotovo mělo být zhruba za 90 minut a poznáte to tak, že půjde bez odporu protočit stehenní kost. Anebo zkuste použít teploměr – pečínka je hotová, když je teplota u kostí na stehně 80 stupňů a na prsou 75 stupňů. Klikněte pro recept podle Romana Vaňka na tento link.

Víte, že?
Zatímco kuřata z konvenčních chovů míří na porážku po pouhých 35 dnech a často na vlastní oči nezahlédnou jediný sluneční paprsek, u těch farmářských je všechno úplně jinak. Užívají si volný výběh
a dostává se jim přirozené krmení. A protože žijí až třikrát tak dlouhou dobu, nemusí být jejich růst urychlován, což má samozřejmě vliv na kvalitu masa. Vyzrálé drůbeží je ve své struktuře pevnější a je také o něco tučnější než z průmyslových chovů. A protože nositelem chuti je právě tuk, až jednou vyzkoušíte pečínku z farmářského kuřete, po tom klasickém už nejspíš nikdy nesáhnete.

 

Březen patří na Rohlíku farmářským potravinám
Maso, vejce, mléčné výrobky, ovoce a zelenina, pečivo, ale i med nebo marmelády. V březnu si na Rohlíku pochutnejte na farmářských potravinách za ceny těch běžných. Obrovské úsilí, nekompromisní přístup a láska, které farmáři do své práce dávají, jsou na kvalitě a chuti opravdu znát. A protože tyto potraviny neobsahují zbytečná éčka, jsou také mnohem zdravější jak pro dospělé, tak hlavně pro děti. Březen je na Rohlíku zkrátka měsícem farmářů a my budeme rádi, když u toho budete s námi.


Vajíčková pomazánka

Za dokonale nažloutlou barvu vajíčkové pomazánky stojí kvalitní žloutky. Ty z farmářských vajíček mají většinou krásně zlatavou, občas až oranžovou barvu, zvlášť pokud mají slepice volný výběh, a tudíž i dostatek zelené píce. V takovém případě jsou jejich vejce skvělým zdrojem vitamínů, jako jsou karoteny, které slepice získávají
z přirozené stravy.

Žloutky rozmačkejte a smíchejte nejdřív s plnotučnou hořčicí, poté přidejte nakrájené bílky a žervé s jogurtem. Pak už stačí jen trocha soli a pepře a až tuhle lehkou dobrotu namažete na čerstvě upečený chléb s křupavou kůrčičkou, miska od pomazánky bude prázdná dřív, než řeknete Rohlík. Celý recept najdete na tomto odkazu.

 

Víte, že?

Pokud sáhnete po vejcích ať už v BIO kvalitě nebo z volného výběhu (s označením 0 nebo 1), vedle většího množství tělu prospěšných látek vám odměnou může být také dobrý pocit. Takto totiž nepodporujete život slepic na prostoru o zhruba jednom listu papíru A4. A protože můžou slepice od farmářů volně hnízdit, hřadovat, zobat a popelit se, nejsou traumatizované, a jejich vejce tak neobsahují zbytečné stresové hormony.

 

Proč farmářské produkty z Rohlíku?
U nás v Rohlíku upřednostňujeme lokální, české farmáře a malé výrobce. Neodsuzujeme šmahem velkovýrobu, protože velké množství se automaticky nerovná nízké kvalitě. Snažíme se ale podporovat menší, domácí produkci, která za svou kvalitu a přístup k lidem, zvířatům i přírodě dá bez okolků ruku do ohně. Zlepšujeme tak úroveň kvality jídla na českých stolech a zpřístupňujeme ji stále více lidem. Proč byste se měli spokojit s kompromisem, když máme za humny špičkovou kvalitu?

Salát z červené řepy s kozím sýrem

Tento salát je ideální, pokud přijdete utahaní z práce domů a chcete mít na stole jídlo za pár minut. Příprava vám nezabere déle než 20 minut a protože na tento recept potřebujete jen hrstku ingrediencí, klíčovou roli tu opět hraje jejich co nejvyšší kvalita.

Až poté smícháte na kostky nakrájenou čerstvou řepu, ochutíte ji dresinkem z balzamikového octa, olivového oleje a medu a vše ozdobíte orestovanými piniovými semínky a s ničím nezaměnitelným kozím sýrem, na stole budete mít lehkou večeři, zářící barvami, po které se jen zapráší. Recept najdete na tomto odkazu.

 

Víte že?

Na Rohlíku si můžete objednat všechny suroviny na tento recept v prémiové kvalitě. V nabídce je bio červená řepa, raw farmářský med od Marmelád Šafránka z Posázaví anebo bio přírodní kozí sýr z Farmy Pěnčín.
A proč produkty z kozího mléka? Třeba proto, že má víc vitaminů a méně laktózy než to kravské. Kozí sýr je navíc skvělý jak na svačinu, tak třeba i k vínu.

 

Další 3 recepty, kde vyniknou farmářské potraviny

Hovězí vývar
Silný hovězí vývar je základem celé řady pokrmů a je samozřejmé, že ten domácí bude vždycky chutnat nejlíp. Pokud se bojíte, že se vám nepovede, s použitím farmářských potravin a díky celé řadě tipů přímo od Romana Vaňka máte úspěch zajištěn. Recept najdete na tomto odkazu.

Polévka z medvědího česneku
Jak přivítat jaro lépe než právě polévkou z vůbec první bylinky, která u nás roste? Kombinace medvědího česneku, kvalitního vývaru, bílého vína a smetany je navíc tak skvělá, že si nejsme jisti, co si počneme, až sezóna medvědího česneku skončí. Recept najdete na tomto odkazu.

Tvarohové taštičky s povidly
I když je Roman Vaněk známý spíš svými slanými pokrmy, tyhle taštičky ukazují, že mu to jde i nasladko. Jeho kombinace tvarohového těsta s náplní z farmářských povidel je naprosto neodolatelná. Recept najdete na tomto linku.

 

 

Více informací naleznete na www.rohlik.cz/tema/farmarske-trhy.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...

Povinná hibernace. Těmto znamením hvězdy radí ignorovat svět a uvařit si čaj

Máte chuť zahodit telefon, zatáhnout závěsy a ignorovat okolní svět? Možná to není jen obyčejná lenost, nýbrž varovný signál vesmíru, který se snaží ochránit...

Nalaďte se na Vánoce: audioknižní inspirace pro vás i pro Ježíška

Vánoce klepou na dveře. Přípravy vám zpříjemní audioknihy. Vykouzlí atmosféru přesně podle vašich představ a nechají vám volné ruce na pečení cukroví, balení dárků...

Záhadný ubrousek a tma. Hvězda Prciček varuje před trikem predátorů

Stačila chvilka nepozornosti a nevinný večer v hotelovém baru se změnil v boj o zdraví. Hvězda kultovních komedií Tara Reid skončila v péči lékařů...

Zapomeňte na Dubaj. Tahle evropská země je rájem na zemi, tvrdí expati

Když se řekne dokonalý život, většina z nás vidí pláž a skleničku v ruce, avšak realita bývá často jiná. Nový žebříček organizace InterNations ovšem...

Darování přírodní kosmetiky k Vánocům je krásné a smysluplné

Je to ten nejlepší způsob, jak potěšit své blízké i přírodu. Přírodní kosmetika je šetrná k pokožce i životnímu prostředí. Neobsahuje chemikálie, umělá barviva...

Údolím vodopádů: Naučná stezka Bílá Opava

Naučnou stezku Bílá Opava nalezneme v pohoří Hrubý Jeseník, v srdci chráněné krajinné oblasti. Stezka začíná v lázeňském městě Karlově Studánce (760 m n....

Nelítostná bitva o dům: Katy Perry porazila u soudu nemocného důchodce

Je to konec jedné dlouhé a ošklivé bitvy, která vrhá stín na nablýskaný svět Hollywoodu. Katy Perry si může mnout ruce, neboť soudce rozhodl...

J.Cat Beauty: dostupná a hravá dekorativní kosmetika z Los Angeles

J.Cat Beauty je americká značka dekorativní kosmetiky z Los Angeles, která si získala fanoušky po celém světě díky svému hravému, výraznému a cenově dostupnému...

Hvězdy vašich Vánoc

Želatinky Liftea Colagenova® Gummies pečují o vaši krásu ve dne v noci – navíc skvěle chutnají Tohle mlsání si rozhodně vyčítat nebudete. Želatinky s příjemnou chutí jahod...

Most: Od uhelné pánve k turistické renesanci

Jméno města Most v severozápadních Čechách je historicky spojeno s bezpočtem mostů a brodů, které bylo nutné překonat přes močály, které se v oblasti...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3