Březen ve znamení ryzlinku!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vychutnejte si vynikající bílé moravské a české víno odrůdy Ryzlink rýnský. Víno je světle zelenožluté barvy, vonící po ovoci s náznakem kořenité a zemité vůně a dokonalé svěží chuti ovoce. Vyzkoušejte tuto původně německou odrůdu společně s dobrým jídlem. Vaše chuťové pohárky zaplesají radostí.

  

Odkud pochází?

Existenci Ryzlinku rýnského lze doložit až k 15. století, oblíbenou se stala ale až o tři století později. Byla to zejména díky jedné velké náhodě! V roce 1775 přivezl kurýr do benediktského kláštera v Johannisbergu v Porýní povolení ke sběru hroznů s velkým zpožděním. Mniši na toto povolení poctivě a dlouho čekali, a tak byla již velká část hroznů byla napadena plísní. Napadené hrozny zpracovali raději zvlášť. Víno z napadených hroznů se nakonec ukázalo jako to nejlepší a výrobní postup špičkových Ryzlinku rýnských byl na světě! „Ryzlink rýnský ať už vyrobený z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, nebo z vyzrálých možná zdravých, či nenapadených hroznů patří k nejkvalitnějším odrůdám a celosvětově nejoblíbenějším odrůdám,“ sděluje sommeliér Národního vinařského centra Ing. Marek Babisz.

Jaký vlastně je?

V jeho chuti hraje prim kyselina a její zralost. Nejtypičtěji se charakter ryzlinku projevuje ve zralých, suchých
a přívlastkových nebo pozdně sběrových vínech. Barva je obvykle světle zelenožlutá a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny. Výběr z bobulí má až jantarové tóny. Vůně je mnohdy po ovoci s výskytem kořenitými
a minerálními tóny. Chuť je svěže zralá se známkami broskve, jablka, pomeranče, citrónové kúry, ale i meruňky, ananasu, medu, marcipánu, kdoule, mandle či lipového květu. Zráním pak ovocné tóny přecházejí do tónů petrolejových.

S jakým jídlem bude výtečný?

Ideální je k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou vhodnější ke studeným předkrmům a telecímu masu. Ryby pak skvěle doplní pozdní sběr této odrůdy. Sladká tečka v podobě dezertu bude souznít s ledovým,
či slámovým Ryzlinkem jedna báseň. Tvrdé sýry jako ementál nebo čedar.

 

Náš tip! Jarní kuřátka s nádivkou

Ingredience
4 jarní kuřátka (à 400 g)
4 lžíce másla
2 lžíce petrželky, nasekané
2 lžičky nastrouhané kůry z citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 snítka rozmarýnu + na ozdobení
bramborová kaše a hrášek prohřátý na másle k podávání

NA NÁDIVKU
200 g bílé rustikální bagety nebo benátského chleba
3 lžíce másla
75 g anglické slaniny, na nudličky
2 jarní cibulky, bílá a zelená část zvlášť, nakrájené na plátky
100 g žampionů, nakrájených na plátky
1 stroužek česneku, drcený
1 vejce
2 snítky tymiánu
cca 50 ml mléka

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte nádivku: pečivo nakrájejte na kostky, pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla a pečte v troubě 8 minut dozlatova. Na zbylé lžíci másla opékejte slaninu (4 minuty), pak přidejte bílou část jarní cibulky a žampiony, osolte a opepřete a opékejte ještě dalších 3–5 minut, až houby změknou. Vypněte a nechte vychladnout. Smíchejte s bagetou, zelenou částí jarní cibulky, česnekem, vejcem a lístky tymiánu. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li nádivka příliš suchá, pokropte ji trochou mléka. Troubu zmírněte na 190 °C. Na kuřátka utřete máslo s petrželkou a citronovou kůrou a osolte. Pak prstem opatrně uvolněte kůži na prsíčkách a zastrkejte pod ni polovinu ochuceného másla – kuřátka se díky tomu nevysuší. Zvenčí je osolte. Do břišní dutiny dejte nádivku. Zbylou nádivku zformujte do kuliček velikosti vlašského ořechu. Kuřátka položte do pekáčku prsíčky nahoru, ke krajům rozložte nádivku, posypte rozmarýnem, na každé položte kousek zbylého ochuceného másla a přiklopené je pečte 30 minut. Pak odklopte a dopékejte 15 minut dozlatova.

Doporučení vína

S drůbeží se všeobecně snoubí spíše bílá vína a u nich také zůstaneme. Protože je kuřátko s nádivkou, budeme spíše hledat středně plné až plné sušší víno. Z odrůd se nabízí Ryzlink rýnský ideálně v kvalitě pozdního sběru nebo výběru z hroznů. Odrůdovou pestrost u těchto odrůd najdete spíše v podoblasti Slovácké, a to především v okolí Bzence a Prušánek.

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama