Etiketa a stolování

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Dostala jste pozvánku na důležitou společenskou akci, která zahrnuje společný oběd či raut, nebo se dokonce sama chystáte něco podobného pořádat? Pak nezapomeňte, že stolování má svoje pravidla – etiketu.

Etiketa a stolovani - 2

Dříve byl samozřejmý model rodinného stolování v podobě společných večeří, v dnešní uspěchané době ale jíme často každý zvlášť a na etiketu zapomínáme, což se nám může vymstít na větších akcích. Je proto dobré vést děti nejen k správným stravovacím návykům, ale i k souvisejícímu chování u jídla. Mnoho odborníků tak doporučuje brát od určitého věku děti s sebou do restaurací nebo na návštěvy u známých, aby se etiketě naučili a vštípili si ji co nejdříve.

Stolování se rovná společenské události

Jako host: Není vhodné jídlo rychle zhltnout a čekat na další chod, případně odejít. Hostiny, rauty či společné večeře se pořádají také za účelem navázání vztahů, ať už osobních nebo pracovních, a jsou založené na konverzacích. S ostatními hosty komunikujeme slušně, měli bychom se snažit být příjemní a bezkonfliktní. Nikdo neocení hlučného stolujícího, projevy jako mluvení s plnou pusou jsou velice nežádoucí.

etiketa stolovani 149312711

Jako hostitel:Pořádáte-li oficiální hostinu, je dobré udělat alespoň přibližný zasedací pořádek. Zvané hosty většinou známe a tak je můžeme rozmístit u stolu (v místnosti) co nejvhodněji, aby se cítili co nejlépe a nebyli nuceni sousedit s někým, kdo je jim nesympatický.

U jídla

Jako host: Žena si sedá první, až po ní muž. Stolující by měli sedět vzpřímeně, lokty by neměly ani při jídle být na stole. Upadne-li nám omylem kousek jídla na zem, není slušné se hned zohýbat a uklízet. Raději počkáme na vhodnou příležitost a nenápadně jej sebereme. Na rautech se doporučuje raději spadený kousek jídla zakopnout pod stůl. (To neplatí u návštěv u přátel či u menších rodinných akcí – tam se omluvíme a problém rychle vyřešíme.)

Stane-li se komukoli jinému nějaká drobná nepříjemnost, děláme, že jsme nic neviděli. Nevšimne-li si jich však ani dotyčná osoba (např. u cákance omáčky na šatech), diskrétně a slušně ji upozorníme. V případě větších potíží je slušné nabídnout pomoc, přičemž hlavní iniciativu by měli prokázat muži.

Etiketa a stolovani - 1

Jako hostitel: Prostíráte stůl a najednou zaváháte, jak vlastně správně poskládat příbory a skleničky kolem talíře? My vám poradíme, je to jednodušší, než se zdá. Nůž by měl být ostrým hrotem položený hned napravo od talíře, vedle něj i lžíce. Na levé straně leží vidlička. Dezertní a salátové vidličky pak skládáme vedle vidličky, dezertní lžičky vedle lžíce.

Etiketa a stolovani - 5

Nesnažte se hosty ohromit množstvím příborů a nádob za účelem luxusního vzezření, jen málokdo totiž ví, co se používá na který chod, a tím způsobíte četné rozpaky hostů. Sklenička by měla být položena vpravo nahoře, nad talířem a příbory. Salátové misky se pak mohou umístit nalevo vedle lžičky.

text: Natalie K. Foto: Polyvore.com, weheartit

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3