Párujte víno a sýr jako profesionál!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ať už si chcete užít romantický večer ve dvou anebo přichystat večírek pro přátele, dokonalým párováním vína
a sýra uděláte nemalý dojem. Večer bez vína a sýru je obvykle velmi smutný. Víno a sýr je nerozlučná dvojka, a tak připravte variaci sýrů s degustací vín. Budete potřebovat zástupce měkkých, poloměkkých, polotvrdých
a tvrdých sýru. K výběru sýrů se budou skvěle hodit moravská anebo česká vína.

 

Sýrové párovací desatero:

  • Čerstvější sýry si žádají svěží bílá vína
  • Hutnější a dlouhozrající sýry hezky doprovodí sladší vína
  • Sýry jemné chuti je vhodné doplnit svěžími bílými víny
  • Chuťově výrazné sýry hezky doplní červená vína
  • Sýry s modrou a bílou plísní skvěle doplní červená vína
  • Tvrdé sýry kombinujte se suchými svěžími víny
  • Růžová vína si vychutnáte s měkkými sýry
  • Sýry typů romadúr je vhodné doplnit mladými jakostními víny
  • Ovčí a kozí sýry si zamilujete s ovocnými bílými či růžovými víny
  • Pařené sýry typu mozzarella kombinujte s výraznějšími bílými víny

 

Měkké sýry

Obvykle se vyrábějí z čerstvého mléka a často se používají ve studené kuchyni. Málokdy se používají k tepelné úpravě, ale jako součást svačiny jsou velmi chutné. Mají jemnou a krémovou texturu a milujeme je. Mezi ty nejoblíbenější patří pravá italská mozzarella anebo ricotta, řecká feta, francouzský brie či klasický kozí sýr.

„K ricottě svěží suchý Ryzlink vlašský a mozzarelle si vychutnejte středně plné víno odrůdy Merlot. Pokud ale patříte k milovníkům suchých sektů, nebojte se zvolit přímo je. Moravská a česká šumivá víno a dokonale propojí jednotlivé chutě,“ doporučuje Ing. Marek Babisz hlavní sommeliér národního vinařského centra. Milovníci aromatičtějšího kozího či ovčího měkkého sýra ocení Sauvignon nebo Hibernal, či lehký Modrý Portugal. Měkký kozí sýr s bílou plísní se hodí k Chardonnay. Čerstvé sýry typu Lučina kombinujeme např. s lehkou Frankovkou nebo s Muškátem moravským.

Poloměkké sýry

Pasterizované anebo syrové plnotučné mléko tvoří základ těchto sýrů, to ale záleží na délce zrání a zpracování, kterému je sýr určen. Tyto sýry můžeme rozdělit na dvě skupiny, modré s plísní a bez plísně. Mezí plísňové oblíbence patří francouzský camembert ideálně v kombinaci s lehkým Merlot a roquerfort se sladkými bílými víny typu ledového, slámového, či výběru z cibéb. K britskému stilton či španělskému cabrales se hodí z bílých odrůd Muškát moravský, Tramín červený nebo Pálava. Havarti doplní šumivé víno či Chardonnay nebo Rulandské bílé. Sýry s modrou plísní se dají kombinovat i s fortifikovanými víny. Hermelín, brie, camembert jde skvěle s většinou červených vín jako je Modrý Portugal, Frankovka, Merlot, Rulandské modré atd.

Polotvrdé sýry

Vyrábějí se podobně jako poloměkké sýry, zařazeny do této kategorie bývají většinou pouze kvůli struktuře. Zráním se stávají drobivějšími a aromatičtějšími. Často mají tendenci se tavit a na stranách bývají sušší. „K čedaru či goudě můžeme vybírat z širokého spektra vín. Chybu neuděláte, pokud zvolíte Ryzlink rýnský
ale i Ryzlink vlašský či Chardonnay,“
doporučuje sommelier Babisz a dodává. „Lehkost a chuť švýcarského sýra gruyere báječně doplní suché bílé víno Rulandské bílé nebo z Muller Thurgau.“


Tvrdé sýry

Silná vůně i chuť je velmi typická pro tvrdé sýry. Mnohdy jsou velmi slané či kořeněné. Snadno je díky tvrdosti nastrouháme a přidáme do různých pokrmů. Mezi oblíbené patří klasický ementál, parmazán, grana padano či iberico. „K méně zralému parmazánu vyberte například Rulandské bílé nebo Sylvánské zelené, k tomu zralejšímu raději výrazné a plnější červené víno Rulandské modré. Ryzlink rýnský oceníte při konzumaci ementálu či čedaru,“ sděluje Babisz. Tvrdé ovčí a kozí sýry si vychutnáte s Cabernetem Sauvignon. Uzené sýry lze kombinovat s Veltlínským zeleným, s Tramínem červeným nebo s lehkým Modrým Portugalem.

 

 

 

zdroj foto: Shutterstock 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3