A je to tady! O sladkostech a dezertech všeho druhu se většinou říká, že jsou nezdravé a že se z nich tloustne. To ale není celá pravda. Ve skutečnosti nejsou všechny dobroty takovými záškodníky.
Je mnoho druhů sladkých dobrot, které, pakliže jsou správně připravené, zdra
A je to tady! O sladkostech a dezertech všeho druhu se většinou říká, že jsou nezdravé a že se z nich tloustne. To ale není celá pravda. Ve skutečnosti nejsou všechny dobroty takovými záškodníky.
![independent.ie](http://www.dokonalazena.cz/wp-content/uploads/2013/07/independent.ie_.jpg)
Je mnoho druhů sladkých dobrot, které, pakliže jsou správně připravené, zdraví nejenže neškodí, ale dokonce prospívají. Mohou nám pomoci předcházet vzniku nádorů, srdečních a cévních onemocnění a dokonce mohou zvyšovat odolnost, posilovat imunitu a dodávat našemu tělu energii. Z tohoto důvodu bychom neměli zapomínat na celozrnné výrobky, nahradit bílou mouku grahamovou, vždy mít po ruce různé zdravé přísady a nezapomínat na několik důležitých zásad.
1. Do dezertů přidávejte ořechy
Obsahují mimo jiné selen, magnézium a mastné kyseliny omega-3.
![womenshealthmag.com](http://www.dokonalazena.cz/wp-content/uploads/2013/07/womenshealthmag.com_.jpg)
2. Namísto cukru používejte med
(samozřejmě jedno i druhé s mírou).
Med není bezdůvodně označován za
balzám pro
srdce: fruktóza zlepšuje jeho činnost a další složky snižují krevní tlak a tonizují činnost
srdce. Marlen Dietrichová si denně mazala
obličej směsí
medu a
oleje. Dobrou náhražkou sladkého cukru je také
sukraloza a
stevia, neboli
sladká tráva, která je mimochodem také výborná na
bělení zubů.
![womanglobe.com2](http://www.dokonalazena.cz/wp-content/uploads/2013/07/womanglobe.com2_.jpg)
3. Vybírejte si ovoce živých barev
(
jahody,
maliny,
rybíz,
kiwi,
pomeranče,
melouny). Barviva jsou nejsilnější rostlinné
antioxidanty, které ničí škodlivé volné radikály. Velké množství
vitamínu C, antioxidantu, který chrání před kardiovaskulárními
chorobami, obsahují zejména bobuloviny jako
rybíz,
jahody,
ostružiny a
borůvky.
![healthyliving.msn.com](http://www.dokonalazena.cz/wp-content/uploads/2013/07/healthyliving.msn_.com_.jpg)
4. Nebojte se čokolády
Je vynikajícím zdrojem
železa, hořčíku a draslíku, nezbytných pro dobrou kondici
srdce. Rozšiřuje
cévy, pomáhá při léčbě vysokého tlaku a obsahuje také látky, které také chrání naše
buňky před volnými radikály a - což je také velmi důležité - zlepšuje náladu a zahání
stres.
Netloustnete z
čokolády, ale z toho, že ji
jíte po něčem, nebo s něčím anebo, že jí zajídáte
smutek a tudíž jí jíte příliš. V tom je
problém.
![sheknows.com2](http://www.dokonalazena.cz/wp-content/uploads/2013/07/sheknows.com2_.jpg)
Text: Alice Procházková
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)