Zdravé sladkosti

Zdravé sladkosti

A je to tady! O sladkostech a dezertech všeho druhu se většinou říká, že jsou nezdravé a že se z nich tloustne. To ale není celá pravda. Ve skutečnosti nejsou všechny dobroty takovými záškodníky. Je mnoho druhů sladkých dobrot, které, pakliže jsou správně připravené, zdra


A je to tady! O sladkostech a dezertech všeho druhu se většinou říká, že jsou nezdravé a že se z nich tloustne. To ale není celá pravda. Ve skutečnosti nejsou všechny dobroty takovými záškodníky.

independent.ie

Je mnoho druhů sladkých dobrot, které, pakliže jsou správně připravené, zdraví nejenže neškodí, ale dokonce prospívají. Mohou nám pomoci předcházet vzniku nádorů, srdečních a cévních onemocnění a dokonce mohou zvyšovat odolnost, posilovat imunitu a dodávat našemu tělu energii.  Z tohoto důvodu bychom neměli zapomínat na celozrnné výrobky, nahradit bílou mouku grahamovou, vždy mít po ruce různé zdravé přísady a nezapomínat na několik důležitých zásad.

gendenk.org 1. Do dezertů přidávejte ořechy

Obsahují mimo jiné selen, magnézium a mastné kyseliny omega-3.

womenshealthmag.com

2. Namísto cukru používejte med

(samozřejmě jedno i druhé s mírou). Med není bezdůvodně označován za balzám pro srdce: fruktóza zlepšuje jeho činnost a další složky snižují krevní tlak a tonizují činnost srdce. Marlen Dietrichová si denně mazala obličej směsí medu a oleje. Dobrou náhražkou sladkého cukru je také sukraloza a stevia, neboli sladká tráva, která je mimochodem také výborná na bělení zubů.

womanglobe.com2

3. Vybírejte si ovoce živých barev

(jahody, maliny, rybíz, kiwi, pomeranče, melouny). Barviva jsou nejsilnější rostlinné antioxidanty, které ničí škodlivé volné radikály. Velké množství vitamínu C, antioxidantu, který chrání před kardiovaskulárními chorobami, obsahují zejména bobuloviny jako rybíz, jahody, ostružiny a borůvky.

healthyliving.msn.com

4. Nebojte se čokolády

Je vynikajícím zdrojem železa, hořčíku a draslíku, nezbytných pro dobrou kondici srdce. Rozšiřuje cévy, pomáhá při léčbě vysokého tlaku a obsahuje také látky, které také chrání naše buňky před volnými radikály a - což je také velmi důležité - zlepšuje náladu a zahání stres. Netloustnete z čokolády, ale z toho, že ji jíte po něčem, nebo s něčím anebo, že jí zajídáte smutek a tudíž jí jíte příliš. V tom je problém.

sheknows.com2

Text: Alice Procházková