Nejlepší grilovací recepty

Nejlepší grilovací recepty

Léto je v plném proudu – už jste vyčerpali všechny své oblíbené recepty na gril? Nezoufejte, máme pro vás řadu originálních receptů, po kterých se jednoduše budete moct utlouct. Grilování je nejen zábavné, ale také zdravé a připravené pokrmy patří k těm nejlahodněj


Léto je v plném proudu – už jste vyčerpali všechny své oblíbené recepty na gril? Nezoufejte, máme pro vás řadu originálních receptů, po kterých se jednoduše budete moct utlouct.

grilovani

Grilování je nejen zábavné, ale také zdravé a připravené pokrmy patří k těm nejlahodnějším. Tak neváhejte, pozvěte partu přátel a vyzkoušejte nějaký z našich ozkoušených receptů.

Než začneme – jaký gril?

Výběr správného grilu ovlivňuje výslednou chuť jídla. Elektrický gril sice usnadní přípravu a je možné jej používat i uvnitř místnosti nebo na balkoně, ale připravené pokrmy se svou vůní ani chutí nemohou většinou rovnat těm udělaným na grilu na klasické dřevěné uhlí. I u těch je dobré přihlédnout k tomu, jak grilujeme – například grily Weber patří mezi profesionální kousky, se kterými je grilování opravdová radost.

Grilujeme ryby – steak z tuňáka

Ryby patří k tomu nejzdravějšímu, co na grilu připravíme. Pro čtyři porce budeme potřebovat 4 plátky tuňáka, 4 stroužky česneku, bazalku, citronovou kúru, šťávu z jednoho citronu, lžíci vinného octa, hrnek olivového oleje, lžičku soli a lžičku drceného pepře. Steaky zbavíme kůže a připravíme si marinádu: v míse smícháme olej, ocet, sůl, pepř, bazalku, lisovaný česnek, citronovou kúry i šťávu. Steaky do marinády naložíme nejméně na dvě hodiny a dáme do chladu. Několikrát je točíme, aby se marináda rozložila rovnoměrně. Jakmile budeme mít gril patřičně rozpálený (elektrický a plynový na vysokou teplotu), potřeme rošt olejem, aby se steaky nepřichytávaly. Můžeme použít také udící box či dřevěné lupínky k uzení ryb.  Středně upečené budou steaky už po 4–6 minutách z každé strany. Tip: Abychom získali na rybě typickou mřížku, otočíme každý steak o 45° v půlce grilování každé strany. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.

Více receptů

Další recepty a grilování nejen ryb, ale také drůbeže, vepřového, hovězího i zeleniny či ovoce najdete na webu Grilování.cz v sekci recepty na grilování.