Vyzkoušejte nejstarší recepty na ledové čaje

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ledové čaje, kdo by je dnes neznal. V horkých letních dnech přijdou k chuti. Nejsou přeslazené a díky své jemné ovocné chuti a příjemné teplotě dokonale osvěží. Kde mají své kořeny a liší se první recepty od těch, které známe?

Ledový čaj_ilustrační foto_2

Nejstarší zmínky o ledové variantě čajů můžeme nalézt v anglických a amerických kuchařkách pocházejících z počátku 19. století. Připravovaly se z čaje zeleného a podávaly se s likérem. Nazývaly se „punches“. Nápoje získávaly jména po významných osobnostech, např. „Regent’s Punch“ pojmenovaný po anglickém panovníkovi Jiřím IV.

Je libo ledový čaj černý nebo zelený?Young woman in bikini drinking ice tea

Popularita ledových čajů vzrostla s vynálezem lednic a mrazáků – v USA byly běžně rozšířeny od poloviny 19. století. Nejstarší tištěný recept na ledový čaj pochází z roku 1879.

„Poté, co se začne vařit voda v konvici, slijte jeden litr a dejte do něj 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud chce někdo ledový čaj k večeři, připravte ho kolem snídaně. V čase večeře konvici sceďte do džbánu, nic nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy. Sedlina z čaje zůstane na dně džbánu. Naplňte sklenice ledem, přidejte 2 lžíce cukru do každé z nich a zalejte čajem. Dochuťte šťávou z citrónu – díky němu bude nápoj svěžejší a zdravější.“

V roce 1884 vyšel poprvé recept na ledový čaj, jehož základem nebyl čaj zelený, ale černý. Zároveň se společně s touto novinkou objevila informace, že znají ledový čaj i v Rusku – byl nazýván „Russian tea“ – v létě si Rusové dávali do teplého nápoje místo cukru kostky ledu.

Začátkem 20. století začali lidé preferovat ledový čaj z černého čaje místo zeleného, a to díky poměrně levnému dovozu kvalitního černého čaje z Indie, Ceylonu, jižní Ameriky a Afriky. V kavárnách Costa Coffee dokonce můžete ochutnat ledové čaje, jejichž základem je čaj bylinný – konkrétně mátový doplněný kořenem lékořice. Skvěle chutná v kombinaci s malinovou příchutí. Rozhodně ale neuděláte chybu, pokud si ho necháte namíchat i třeba s broskví nebo citrónem.

A glass of iced tea with pitcher of tea next to itLedovým čajům pomohla Světová výstava

Průlom v historii ledových čajů přišel až v roce 1904. V St. Luis právě probíhala Světová výstava, a protože bylo neskutečné horko, lidé odmítali pít teplé nápoje. K chuti tak přišly právě ledové čaje, které začali nabízet ve východoindickém pavilonu.

Kvůli nezájmu o horké nápoje vzal ředitel pavilonu Richard Blechynden lahve plné teplého indického čaje a postavil je uzávěrem dolu. Čaj pak protékal ledovými trubkami, které ho ochladili. Po světovém veletrhu nabízel bezplatně „nový drink“ lidem v nákupním centru v New Yorku. Od té to chvíle se stal ledový čaj „plnohodnotným“ chlazeným nápojem, jehož obliba se začala rychle šířit.

Popularita ledových čajů také vzrostla s americkou prohibicí (1920-1930), protože lidé museli najít nějakou alternativu za pivo, víno a další alkohol.

Inspirujte se nebo ho ochutnejte v kavárnáchLedový čaj malinový

Standardem pro výrobu ledového čaje se stal recept z kuchařky z roku 1928 (Southern Cooking od paní Henrietty Stanley Dull).

„Čaj zalijte čerstvě uvařenou vodou a louhujte 3-5 minut, poté čajové lístky odstraňte. V zásadě musí být ledový čaj silnější, protože se k němu ještě přidá led. Nejoblíbenější je středně silný čajový extrakt z dobré směsi černého čaje. Zelené a černé čaje se pijí spíše horké. Poté, co čaj sladíte, nezapomeňte, že se bude ještě míchat s ledem – oslaďte ho raději o něco více, než přidáváte cukr do klasického horkého čaje. Směs promíchejte s kostkami ledu, dochuťte citronem a ozdobte snítkou máty, jahodami, třešněmi, plátkem pomeranče nebo ananasu.“

V současné době je možné louhovat čaj, který je základem pro čaj ledový, pouze půl minuty, jako to dělají například v kavárnách Costa Coffee.

Vyvážené chuti a aromatu čaje můžeme dosáhnout pouze během louhování po dobu 30 vteřin. Takto krátkou extrakcí dostaneme z čaje to nejlepší, co můžeme,”vysvětluje Eva Jeřábková, Training  Manager Costa Coffee pro Českou republiku. “Základ připravený z čaje zeleného, černého či mátového se pak dochutí jednou z oblíbených příchutí – malinou, broskví či citrónem. Odměnou vám je čerstvá chuť ovoce snoubená s jemností čaje a kostkami ledu, která dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky.”

Reklama

Doporučujeme

Jak se znovu zamilovat sama do sebe: 6 kroků k silnějšímu vztahu se sebou

Vztahy řešíme pořád. S partnerem, s rodinou, s kamarádkami. Ale co vztah sama k sobě? Kdy jsi naposledy řekla „mám se ráda“ a myslela...

Domácí osvěžovače vzduchu: Jak si provonět byt bez chemie?

Chceš, aby tvůj domov voněl čistotou a pohodou, ale nechceš kupovat agresivní spreje plné chemie? Existují jednoduché a voňavé způsoby, jak si byt provonět...

Chcete podpořit růst a hustotu vlasů? Vyzkoušejte náš trik a výsledky se dostaví

Vyzkoušela jste nový přípravek na vlasy, který sliboval hory doly, ale místo skutků se dostavily jen výčitky, že jste zase vyhodila peníze za nekvalitní...

Svěží letní snídaně a mlsání bez výčitek

K létu neodmyslitelně patří pohodové snídaně s rodinou, přáteli nebo jen tak sami se sebou a šálkem dobré kávy. A co na talíř? Zkuste...

Okurka nejen do salátu: 6 překvapivých způsobů, jak ji využít pro pleť, vlasy i domácnost

Okurka je v létě osvěžující, plná vody a ideální do salátů. Ale věděla jsi, že ti může pomoct i s oteklými víčky, mastnou pletí...

Mozek jako v bavlnce: 5 jednoduchých zvyků, které zlepší soustředění i náladu

Zapomínáš, co jsi chtěla udělat? Přeskakuješ mezi úkoly a večer nevíš, co jsi vlastně stihla? Tvůj mozek možná potřebuje trochu lásky. Nemusíš pít zázračné...

Arabská kuchyně skrývá opravdové poklady. Zkuste si připravit třeba tyto tři recepty

Arabská kuchyně nabízí spoustu pokladů v podobě tradičních pokrmů, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu. Navíc je doslova festivalem chutí a vůní. Pokud...

5 rad, jak začít s nordic walkingem

„Nordic walkingem – chůzí se speciálními holemi s rukavičkami – dokážeme zapojit až 90 % svalů v našem těle, a to stejnoměrně, což je ve světě sportů zcela výjimečné.

Proč pořád koukáme na ty samé filmy? Mozek totiž ví, co potřebuje

Notting Hill. Pelíšky. Titanic. Jsou filmy, ke kterým se vracíme znovu a znovu, i když známe každý záběr. Psychologové potvrzují, že nejde o lenost...

Stylově po padesátce: Jak najít svůj osobitý šmrnc bez slepého následování trendů

Je vám padesát a víc? Skvělé. Protože právě teď začíná období, kdy už nemusíte nic dokazovat. Styl po padesátce není o tom, co diktují...

Jste milovníci kávy? Tak to určitě vyzkoušejte tuto švédskou verzi

Mnozí milovníci kávy si bez svého oblíbeného nápoje nedokážou představit den. Není se čemu divit, káva má lahodnou chuť, stimuluje a kromě toho má...

Červenec – měsíc povědomí o pupečníkové krvi 

Rozhodnutí, které uděláte jen jednou  Měsíc povědomí o pupečníkové krvi každý červenec vyzývá ke vzdělávání lidí a zvyšování povědomí o významu a léčivém potenciálu pupečníkové...

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...
Reklama
Reklama