Káva, kulturní fenomén

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Káva je součástí našich životů přes tisíc let. Za zemi původu, odkud se kávovník rozšířil nejprve na Arabský poloostrov a poté do celého světa, se označuje Etiopie. Odhaduje se, že k objevení kávovníku došlo v 6. století. Jak? Legenda praví, že účinky kávy jako první objevil pasáček Kaldi, respektive jeho kozy. Ty údajně oždibovaly keře s červenými plody, po kterých začaly mít příliš mnoho energie. Kaldi následně tyto bobule sám ochutnal a zjistil, že také na něj mají povzbuzující účinky.

Z Etiopie se káva dostala do Jemenu. Podle jedné verze ji tam přivezli somálští obchodníci, podle jiné zas válečníci během vojenských tažení. Ať tak, či onak, právě na Blízkém východě začíná cesta kávy v podobě, v jaké ji známe dnes. Na přelomu 14. a 15. století vznikají první kavárny a dochází k rozmachu pěstování kávovníku. Díky obchodním vztahům se káva dostává i do Evropy, a to v 17. století. Na jeho konci se svou kavárnou v domě U Zlatého hada může pyšnit také Praha. Zbývá dopravit kávu do Ameriky, o což se posléze postarali kolonisté. Plodině se začalo dařit zejména v Brazílii, která je v současnosti největším světovým producentem kávy. Ve 20. století se káva stala masově rozšířenou komoditou a svou celosvětovou oblibu si drží dodnes.

 

Jeden nápoj, desítky podob

Kolik je na světě národů, tolik existuje způsobů, jak si vychutnat kávu. Italové si dopřejí caffè corretto, espresso s malým panákem grappy. V původní domovině kávy, na Blízkém východě, se káva připravuje spolu s aromatickým kořením jako kardamom, hřebíček či skořice. Američané svou kávu nejraději zkombinují s cukrem, mlékem a sirupem s příchutí, jak dokazují populární řetězce, jejichž původ musíme hledat právě v Novém světě. Sladkou kávu milují také ve Vietnamu. Místní specialitou je Cà Phê Trứng, káva s pěnou ze žloutků a kondenzovaného mléka. Raritu představuje skandinávská verze, kaffeost. Do kávy zde přidávají speciální sýr leipäjuusto, který do sebe nápoj částečně nasákne a zároveň mu předá svou jemnou krémovost.

 

Coffee break

Ať už vyzkoušíte kteroukoli z výše uvedených variant, nebo dáte přednost obyčejné překapávané kávě, vždy se její konzumace pojí s určitým rituálem. Na pracovišti patří „coffee break“ nejen mezi socializační prvky, ale průzkumy ukázaly, že setkání s kolegou v kuchyňce může také vést k větší kreativitě a rychlejšímu řešení problémů.

S ohledem na aktuálně převažující home office jsme o tuto příležitost mnohdy ochuzeni, nicméně pauzy jsou nadále potřeba. A skvělou kávu si naštěstí můžete nachystat i doma. Například s kávovary Sencor – značka nabízí celou škálu přístrojů od překapávačů přes pákové kávovary až po automatické espresso stroje.

„Pro výbornou kávu, kterou si můžete vychutnat, je nutný nejen správný výběr dobrých zrn, ale hlavně jejich správné namletí v kvalitním mlýnku. O kvalitním stroji ani nemluvě“, říká Monika Mejstříková, coffee trainer za Cafe Reserva pro Sencor.

Čím dál více oblíbená ranní „překapávaná“káva. I tu můžete vyladit k dokonalosti. Mezi kávovary, které ji připraví, vyniká kávovar Sencor SCE 7000BK, který kromě přípravy mleté překapávané kávy dokáže namlít i kávová zrna, a tak si můžete dopřát dokonale čerstvou kávu. Na mlýnku, který pojme až 200 gramů kávy, si nastavíte požadovanou hrubost mletí a také požadovaný počet šálků. Kávovar Sencor dokáže připravit až 12 šálků najednou, a tak můžete pozvat kolegy na poradu k vám. A co filtr? Vyjímatelný, omyvatelný a permanentní. Takže už žádný odpad z papírových filtrů.

Dělá vám problémy se od práce odtrhnout a dát si včas přestávku? Nechte kávovar, aby to ohlídal za vás. Díky funkci automatického zapnutí se v požadovaný čas sám spustí a připraví vám kávu. Její vůně vás už zvedne ze židle… A pokud si do příslušenství pořídíte i tyčový mixér Sencor, můžete si připravit některou z mléčných káv nebo osvěžující frappé. V letním období rozhodně přijde k chuti.

 

 

 

O značce SENCOR:

Značka SENCOR se poprvé objevila v Japonsku ve vlně nově vznikajících značek, jako byly Sony, Aiwa, Sanyo, po oživení ekonomiky po válce v roce 1969. Od té doby ušla dlouhou cestu, na které rozšířila svůj sortiment a snaží se pokrývat veškeré portfolio domácích elektronických pomocníků. Dnes je SENCOR řízen z Evropy, výroba probíhá v Asii i Evropě, ale stále s Japonskou přesností, důsledností a perfekcionismem. Dnešní designéři jsou špičkovými odborníky, kteří přinášejí do našich domovů moderní výrobky, jež nejsou jen šedo-černo-bílé, ale nebojí se barviček a radosti. Značka SENCOR se drží pravidla: Kvalita za odpovídající cenu – ani koruna navíc!

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3