Jak na dokonalé snoubení svátečních chutí

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vybrat si to nejlepší podle našich preferencí a podle připravovaného menu, je polovinou úspěchu. Jeho správné servírování pak druhou. Když se spojí dohromady, nezapomenutelným svátečním chvílím nestojí nic v cestě.

 

Správná teplota je zásadní

Pouček a tipů, jak si dokonale vychutnat víno, je celá řada. Podstatnou roli ve výsledném zážitku sehraje vinná sklenička i to, kolik vína do ní nalijeme. Velmi důležitou součástí servisu, na kterou byste měli klást důraz, je ale i teplota vína.

Slyšeli jste, že červená vína by se měla podávat při pokojové teplotě? Věřte, že mít doma tu správnou „pokojovou teplotu“ pro pití červeného vína by dnes spoustě lidí nevyhovovalo. Tato poučka pochází totiž z dob, kdy se komnaty na hradech a zámcích vytápěly na 14-16 °C. V dnešních dobách je tedy potřeba chladit
i červené víno. Bílá vína se podávají při 8-11 °C, sekt si nejlépe vychutnáte při teplotách ještě nižších – 4-6 °C. Správná teplota je pro vychutnání si vína zásadní. Pokud je víno přechlazené, neuvolňuje se z něj vůně a ztrácí se jeho chuť. Při teplotách vyšších, než jsou ty doporučené, je z vína příliš cítit alkohol.

 

Dokonalé snoubení chutí

Správně zvolené, kvalitní víno může znásobit požitek z pokrmu. Pamatujte, že víno a jídlo by se měly doplňovat. Ani jedno by nemělo upozadit druhé. Při výběru se soustřeďte na to, co je pro pokrm charakteristické a čím je dominantní. Obecně platí, že čím výraznější je chuť jídla, tím výraznější by mělo být víno. Každý z nás má jiné smyslové vjemy, a různé kombinace tak mohou být vnímány odlišně. Přesto přinášíme několik tipů ke klasickým vánočním lahůdkám:

Rybí polévka

Bez rybí polévky si mnoho lidí neumí představit Štědrý den. Každá rodina si střeží svůj tradiční recept, ke všem variantám je však ideální volbou bílé suché víno. Vyzkoušejte zlatavé víno s vůní citrusových plodů, medu
a koření Vinařství Pavlov Chardonnay pozdní sběr 2019.

Hráškový krém

Druhou polévkou typickou pro Štědrý den je hráškový krém. Jeho barva vaši bohatě nazdobenou slavnostní tabuli ještě více rozjasní. Doplňte ho svěžím sektem zelenkavé barvy s intenzivním jemným perlením, šumivým vínem Bohemia Sekt Ryzlink rýnský sec.

Houbový kuba 

Mohlo by se zdát, že na toto tradiční jídlo se už pomalu zapomíná, opak je ale pravdou. Houbový kuba se v mnoha rodinách vrací na seznam pokrmů, které nelze během kouzelných svátků vynechat. Výtečnou volbou pro tento staročeský pokrm je Veltlínské zelené Víno Mikulov Sommelier Club 2017 pozdní sběr.

   

Smažený kapr s bramborovým salátem

Bramborový salát nesmí o Vánocích chybět. Kolik rodin, tolik receptů, dva stejné byste snad nenašli. Doplňuje hlavní štědrovečerní hvězdu, kterou je ve většině rodin ryba. První příčku v oblíbenosti si stále drží smažený kapr. K této skvostné kombinaci vyzkoušejte Habánské sklepy Ryzlink rýnský pozdní sběr 2019.

Smažený řízek

Dáváte-li před kaprem přednost smaženému řízku, vsaďte na suchý Ryzlink rýnský 2019 Víno Mikulov Sommelier Club. Smažené pokrmy si žádají výrazné víno kořeněné chuti a tento Ryzlink nejenže bude chuťově ladit, ale zároveň také usnadní trávení.  

Hovězí steak

O Vánocích si dopřáváme to nejlepší. Pro mnohé je vrcholem gastronomie dokonalý steak. Hovězí steak z kvalitního, dobře vyzrálého kusu masa v perfektní úpravě si zaslouží i vybrané víno! Odrůda Cabernet Sauvignon, pozdní sběr z vinařství Habánské sklepy vás rozhodně nezklame!

Pečená drůbež

O vánočních svátcích na stole nechybí ani pečená drůbež. Dobrým partnerem k ní je komplexní Rulandské šedé, pozdní sběr Víno Mikulov Sommelier Club s ovocnou vůní a šťavnatou, vyváženou chutí.

Vánoční cukroví

K svátečním sladkým dobrůtkám a tradičnímu cukroví se nebojte zvolit sladší víno. Pocit sladkosti se nesčítá, ale chutě se harmonizují. Dopřejte si sklenku šumivého vína Bohemia Sekt La Fleur demi sec s intenzivní, bohatou vůní, připomínající rozkvetlé růže a muškáty v pozadí s tóny exotického ovoce. 

Novoroční čočka

Věříte, že čočka podávaná 1. ledna zajistí, že se vás budou držet peníze? Proč riskovat opak a nedat si ji! Navíc se jedná o často opomíjenou pochoutku, která nabízí nepřeberné množství úprav. V tradičních receptech ji skvěle doplní sklenka Vína Mikulov Sommelier Club Rulandské bílé pozdní sběr 2019.

Nezapomeňte na přípitek

Vraťme se na začátek všech plánovaných hostin. Před první sváteční pochoutkou si dopřejte výjimečný aperitiv. Nezapomeňte přitom pronést, co máte na srdci. Přípitky k Vánocům neodmyslitelně patří. Při této výjimečné příležitosti otevřete noblesní lahev Bohemia Sekt Prestige brut. Další lahev pak nezapomeňte pořídit na silvestrovskou půlnoc a dokonalé přivítání roku 2021!

 

 

Na co si dát při servírování vína pozor!

  1. Víno servírujte vždy z pravé strany spolustolujícího.
  2. Lahev by se neměla dotknout sklenice, aby křehké sklo nenaštípla.
  3. Otevřenou lahev před naléváním obalte látkovým ubrouskem, který zachytí případné kapky vína.
  4. Víno nalévejte nejprve společensky nejvýznamnějším spolustolujícím. U klasických setkání se orientujte podle věku a pohlaví.
  5. Zajistěte, aby si víno udrželo správnou teplotu po celou dobu konzumace. Šikovnou pomůckou je chladící nádoba naplněná ledem. Ta zajistí, že nebudete muset kvůli dolévání neustále odbíhat do vinotéky či lednice.
  6. S obměnou vína u jednotlivých pokrmů vyměňte i sklenice na víno. Nedopité sklenice s vínem z předchozích chodů nesklízejte, dejte spolustolujícím dostatek času si víno v klidu vychutnat.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Ovocné knedlíky jinak: 5 těst, které stojí za zkoušku

Když se řekne ovocné knedlíky, většině z nás se vybaví meruňky, máslová strouhanka a babiččina kuchyně. Takhle sladká klasika má ale mnohem víc podob, než...

Jak si najít práci snů?

Možná se vám současná práce zdá v pohodě, ale někde uvnitř tušíte, že to není úplně ono. Touha po lepším místě, které vás bude...

Síla doteku: Proč obejmutí někdy léčí víc než tisíc slov

Někdy není třeba říkat nic. Stačí obejmout, chytit za ruku nebo položit dlaň na rameno. Dotek může být tichý, nenápadný, a přesto má moc,...

Nemusíte mít zahradu, abyste měli úrodu. Vlastní zelenina je novým pokladem

Hrabat se v hlíně nikdy nebylo zdravější. Čeští senioři zjišťují, že nejlevnější cesta ke zdraví, radosti a dlouhověkosti vede přes vlastní zahrádku nebo balkonový...

Domov není o nábytku: Jak si i v chaosu vytvořit ostrůvek klidu pro sebe i děti

Hračky pod nohama, špinavé hrníčky na stole a telefon, který zvoní právě ve chvíli, kdy dítě pláče. V takovém prostředí se může zdát klid...

Bobkový list nejen do kuchyně. Všestranný pomocník zničí plísně nebo pomůže při bolestech kloubů a svalů

Bobkový list využíváme nejčastěji v kuchyni jako koření. Posloužit nám však může i v domácnosti jako všestranný pomocník, a dokonce si poradí i s...

Hity letošního léta: Nejen Itálie, Češi objevují safari v exotické Tanzanii a romantiku na Maledivách

Letní prázdniny a s nimi spojené zahraniční dovolené jsou tady. Cestovatelským hitem letošního léta je Itálie, kam se chystá přes 700 tisíc Čechů. Stále oblíbenější...

Umění rodinných chvil: Jak vytvořit nezapomenutelné letní vzpomínky

Když letní slunce objímá krajinu, rodinné chvíle se mění v poklady. Jak vytvořit vzpomínky, které přežijí čas? Objevte kouzlo společného léta. Společné chvíle jako dar Léto...

Stáří bez úspor? Připravte se, nebo vám zůstane jen čekání a nejistota

Mnoho lidí odkládá spoření na důchod, dokud není pozdě. Přitom právě stáří je období, kdy nejvíce záleží na finanční jistotě. A bez ní se...

Co všechno vám prozradí oči? Více, než si možná myslíte

Říká se, že oči jsou oknem do duše. A kdo se někdy někomu podíval hluboko do očí, asi ví, že na tom něco bude....

Láska na talíři: Recept na letní romanci u večeře

Voní to létem, láskou a čerstvou bazalkou. Víš, jak proměnit večeři v nezapomenutelný okamžik? Stačí talíř, pár surovin a špetka kouzla. První sousto: Atmosféra Stůl pod...

Zář vlasů v létě: Jak pečovat o kadeře pod sluncem

Když slunce líbá vaše vlasy, touží po péči, která je rozzáří. Jak udržet kadeře zdravé a plné života? Odhalte rituály pro letní vlasovou krásu. Slunce,...

Olivový olej má spoustu zdravotních benefitů. Čím vším je jeho pravidelná konzumace prospěšná?

Na vaření ho používá skoro každý. Někdo si ho oblíbil v salátu, jiný si s ním dochutí rybu nebo zeleninu. Věděli jste však, že...

Zůstaňte v chladu a vypadejte „cool“ v nové letní kolekci Columbia Cool Hike

Letní teploty rok od roku stoupají a letní dobrodružství tak nabývají na intenzitě. Proto Columbia, přední značka outdoorového vybavení přichází s letní kolekcí Cool Hike –...

Láska v létě: Jak rozkvést ve vztazích pod letním sluncem

Když letní vánek hladí tvář, srdce bije rychleji. Jak v létě 2025 posílit lásku a objevit její nové odstíny? Ponořte se do umění blízkosti. Když...
Reklama
Reklama