Fotografování jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jamie Oliver a fotograf David Loftus odhalují tajemství kulinářské fotografie. Fotografování jídla se stalo v posledních letech trendem, který ovládl sociální sítě a stal se horkým favoritem blogerů v celé Evropě. Jak tedy vytěžit maximum z vaší digitální zrcadlovky, aby se nad vašimi snímky sbíhaly lidem sliny a abyste okouzlili milovníky dobrého jídla?

NIKON7772_zm

Společnost Nikon se rozhodla prozkoumat trendy v oblasti fotografování jídla a pokusila se zjistit, jak pracují profesionální fotografové, aby kulinářské výtvory vypadaly na fotografiích tak lákavě.  Nikon oslovil slavného kuchaře, ambasadora značky Nikon a nadšeného fotografa Jamieho Olivera a jeho spolupracovníka, profesionálního fotografa Davida Loftuse, aby společně odhalili triky komerčního fotografování jídla.

Základem je rychlostNIKON137_zm

Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek, David radí: „Foťte hodně a foťte rychle“. Použijete-li například zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla, vyprávět příběh a především můžete vyfotit každé jídlo tak, že vypadá opravdu lahodně.

Podle Davida je rychlost kritickým prvkem při fotografování jídla, protože čerstvě připravené ingredience na rozpáleném talíři mají „fotografickou životnost“ v řádu minut. Podle Jamieho slov „máte na nejlepší snímek jen 45 sekund… pánem situace je jídlo samotné“, a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy – vlhké těstoviny, křehké mušle a lehce vroucí rajčata.

Všechno je krásné

Fotografování jídla s digitální zrcadlovkou, jakou je Nikon D3200, se může stát něčím víc než jen jednoduchým fotografováním, kdy ostříte a mačkáte spoušť. Při použití všestranného univerzálního fotoaparátu s širokým rozsahem zoomu a mnoha možnostmi nastavení snímání lze pořídit detail mušle a potom oddálit zoom a zachytit stočené špagety pod ní bez výměny objektivu. Kromě toho zbytečná komplikovanost ovládání fotoaparátu může ohrozit čerstvý vzhled fotografovaného jídla.

U každého snímku Jamie požaduje, aby David zachytil, jak jídlo padá na talíř. Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, včetně nepořádku, který vzniká při krájení, sekání, strouhání a dělení ingrediencí při fotografování nebo filmování. Nastavením delšího času závěrky lze například zachytit moment rozmáčknutí stroužku česneku hranou nože nebo rozklepnutí vajíčka na pánev.

NIKON057_zmKreativita oživí trend

David a Jamie se shodují, že pokud chcete udávat trendy, musíte se svým vybavením pracovat kreativně. Díky moderním objektivům můžete fotoaparát v kuchyni umístit na skutečně nápaditá místa.

Nástup nových trendů, jako jsou „chlapská jídla“, které podporují lidi v tom, aby zůstali doma a vytvořili vlastní interpretaci klasických rychlých jídel, jako jsou mini burgery, kebab nebo vydatné sendviče, ukazují, že lidé jsou v kuchyni stále kreativnější. Každá přísada má svou osobnost a tu je třeba na fotografii nechat vyniknout: z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, s kterými se vařilo. Pokrm je sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a na vaší fotografii.

Jamie je více než kdokoli jiný zastáncem kreativního využití dnešních moderních lehkých digitálních zrcadlovek, které pomáhají posouvat hranice tradiční kulinářské fotografie. Jak David potvrzuje, při vaření doma máte možnost zachytit velmi kvalitní snímek jídla v libovolném okamžiku. S fotoaparátem D3200 nemusíte používat blesk, zvyšovat nastavení citlivosti ISO a přesto můžete fotografovat při slabém osvětlení.

V zákulisíNIKON136_zm

David a Jamie spolupracovali během posledních 15 let na přípravě a fotografování jídla pro nespočet kuchařek a webových stránek. Během těchto let pracovali v mnoha prostředích, od okázalých venkovských kuchyní až po pracovní desku balancující na okraji skály, kterou si sami sestavili. Jak to David dělá, že dokáže zachytit výrazné a živé snímky jídla, které Jamie vaří, bez ohledu na lokalitu?

Pozadí správné barvy dokáže umocnit jednorozměrný snímek jídla. Jamie a David doporučují použít neutrální barvy, jako jsou přírodní dřevo nebo matná ocel, aby vynikla struktura potravin. David s sebou mívá výběr barvených dřevěných desek a bavlněných látek, aby kdykoli mohl vyfotografovat mnoho jídel v různých barevných kombinacích. Podle Jamieho dokáže průměrný kulinářský fotograf za den nafotit 5–8 jídel. On s Davidem jich chtějí zvládnout přes 20!

 

Nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla

  1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.
  2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
  3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.
  4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!
  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.
  6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.
  7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.
  8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.
  9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
  10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací!

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama