Fotografování jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jamie Oliver a fotograf David Loftus odhalují tajemství kulinářské fotografie. Fotografování jídla se stalo v posledních letech trendem, který ovládl sociální sítě a stal se horkým favoritem blogerů v celé Evropě. Jak tedy vytěžit maximum z vaší digitální zrcadlovky, aby se nad vašimi snímky sbíhaly lidem sliny a abyste okouzlili milovníky dobrého jídla?

NIKON7772_zm

Společnost Nikon se rozhodla prozkoumat trendy v oblasti fotografování jídla a pokusila se zjistit, jak pracují profesionální fotografové, aby kulinářské výtvory vypadaly na fotografiích tak lákavě.  Nikon oslovil slavného kuchaře, ambasadora značky Nikon a nadšeného fotografa Jamieho Olivera a jeho spolupracovníka, profesionálního fotografa Davida Loftuse, aby společně odhalili triky komerčního fotografování jídla.

Základem je rychlostNIKON137_zm

Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek, David radí: „Foťte hodně a foťte rychle“. Použijete-li například zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla, vyprávět příběh a především můžete vyfotit každé jídlo tak, že vypadá opravdu lahodně.

Podle Davida je rychlost kritickým prvkem při fotografování jídla, protože čerstvě připravené ingredience na rozpáleném talíři mají „fotografickou životnost“ v řádu minut. Podle Jamieho slov „máte na nejlepší snímek jen 45 sekund… pánem situace je jídlo samotné“, a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy – vlhké těstoviny, křehké mušle a lehce vroucí rajčata.

Všechno je krásné

Fotografování jídla s digitální zrcadlovkou, jakou je Nikon D3200, se může stát něčím víc než jen jednoduchým fotografováním, kdy ostříte a mačkáte spoušť. Při použití všestranného univerzálního fotoaparátu s širokým rozsahem zoomu a mnoha možnostmi nastavení snímání lze pořídit detail mušle a potom oddálit zoom a zachytit stočené špagety pod ní bez výměny objektivu. Kromě toho zbytečná komplikovanost ovládání fotoaparátu může ohrozit čerstvý vzhled fotografovaného jídla.

U každého snímku Jamie požaduje, aby David zachytil, jak jídlo padá na talíř. Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, včetně nepořádku, který vzniká při krájení, sekání, strouhání a dělení ingrediencí při fotografování nebo filmování. Nastavením delšího času závěrky lze například zachytit moment rozmáčknutí stroužku česneku hranou nože nebo rozklepnutí vajíčka na pánev.

NIKON057_zmKreativita oživí trend

David a Jamie se shodují, že pokud chcete udávat trendy, musíte se svým vybavením pracovat kreativně. Díky moderním objektivům můžete fotoaparát v kuchyni umístit na skutečně nápaditá místa.

Nástup nových trendů, jako jsou „chlapská jídla“, které podporují lidi v tom, aby zůstali doma a vytvořili vlastní interpretaci klasických rychlých jídel, jako jsou mini burgery, kebab nebo vydatné sendviče, ukazují, že lidé jsou v kuchyni stále kreativnější. Každá přísada má svou osobnost a tu je třeba na fotografii nechat vyniknout: z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, s kterými se vařilo. Pokrm je sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a na vaší fotografii.

Jamie je více než kdokoli jiný zastáncem kreativního využití dnešních moderních lehkých digitálních zrcadlovek, které pomáhají posouvat hranice tradiční kulinářské fotografie. Jak David potvrzuje, při vaření doma máte možnost zachytit velmi kvalitní snímek jídla v libovolném okamžiku. S fotoaparátem D3200 nemusíte používat blesk, zvyšovat nastavení citlivosti ISO a přesto můžete fotografovat při slabém osvětlení.

V zákulisíNIKON136_zm

David a Jamie spolupracovali během posledních 15 let na přípravě a fotografování jídla pro nespočet kuchařek a webových stránek. Během těchto let pracovali v mnoha prostředích, od okázalých venkovských kuchyní až po pracovní desku balancující na okraji skály, kterou si sami sestavili. Jak to David dělá, že dokáže zachytit výrazné a živé snímky jídla, které Jamie vaří, bez ohledu na lokalitu?

Pozadí správné barvy dokáže umocnit jednorozměrný snímek jídla. Jamie a David doporučují použít neutrální barvy, jako jsou přírodní dřevo nebo matná ocel, aby vynikla struktura potravin. David s sebou mívá výběr barvených dřevěných desek a bavlněných látek, aby kdykoli mohl vyfotografovat mnoho jídel v různých barevných kombinacích. Podle Jamieho dokáže průměrný kulinářský fotograf za den nafotit 5–8 jídel. On s Davidem jich chtějí zvládnout přes 20!

 

Nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla

  1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.
  2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
  3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.
  4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!
  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.
  6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.
  7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.
  8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.
  9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
  10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací!

 

Reklama

Doporučujeme

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3