Boříme mýty o jogurtech. Kterým věříte vy?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jejich prospěšnost byla již mnohokrát potvrzená, přesto je ale často pokládáme za příliš obyčejné. Anebo věříme mýtům, které se na nás v této době plné informací hrnou a škodí jejich pověsti. Určitě znáte pravdu o mléčných výrobcích? Tušíte, v čem všem se skrývá jejich potenciál? Pojďme si na to posvítit!

MÝTUS ČÍSLO 1: V kvalitním jogurtu musí stát lžička

Jogurty prý už nejsou, co bývaly. Naposledy byly prý dobré za časů našich babiček, kdy byly tak husté, že v nich lžička stála v pozoru. Co ale vypovídá hustota jogurtu o jeho kvalitě?

Jogurt dělají jogurtem živé kultury, nikoli jeho hustota. Živé kultury se přidávají přímo do kelímku, anebo se nechávají zrát ve speciálním tanku. Právě obsah těchto přátelských, hodných bakterií dělá jogurty a další produkty, které prošly tzv. mléčným kvašením, prospěšnými pro mikrobiom v našem trávicím traktu.

Mikroorganismy, které osidlují střevní mikrobiotu, mohou přispívat k budování silnějšího imunitního systému
a tady mohou významně pomoci jogurty, říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu. „V rámci potravinářské definice musí všechny jogurty obsahovat více než 107 probioticky působících bakterií, to znamená takových, které mají pozitivní zdravotní efekt. Pro imunitní systém střeva tedy není podstatná konzistence jogurtu, jeho chuť či množství obsaženého tuku. Navíc střevní mikroorganismy mohou ovlivňovat, jak se cítíme po fyzické i psychické stránce.“

MÝTUS ČÍSLO 2: Jíst živé kultury je nesmysl  

Střevní mikrobiom, v překladu neviditelné obyvatelstvo našich střev, je přímo propojený s imunitou. V našem těle se nacházejí bilióny mikroorganismů a většina z nich žije právě ve střevní mikrobiotě.

„Již při narození se lidské střevo osídlí mikroorganismy z porodních cest matky. Mateřské mléko jejich pozitivní složení udržuje,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal. „Střevní mikrobiota se průběžně mění s věkem, výživou člověka i v průběhu některých onemocnění či jejich léčby. Může tak snadno dojít k tomu, že organismus ovládnou pro zdraví nevhodné bakterie či jiné mikroorganismy. Je proto velmi důležité pozitivně působící střevní mikroorganismy stále doplňovat, kdy jednou z cest je pravidelná konzumace zakysaných mléčných výrobků, včetně jogurtů. Nicméně naše strava by měla být dostatečně pestrá a to tak, abychom v dostatku přijímali
i všechny živiny, které udržují náš imunitní systém v dobré pohotovosti k uchování našeho zdraví.“

MÝTUS ČÍSLO 3: Procesem kvašení procházejí pouze mléčné výrobky

Jogurt vzniká mléčným kvašením, tzv. fermentací. Stejným způsobem ale vzniká i fermentovaná zelenina. Kimči, pickles či kysané zelí jsou dalším zdrojem probiotik a zároveň jsou velmi bohaté na vitamín C, což je další skvělý pomocník na budování imunity. „A navíc z fermentované potravy naše tělo lépe využije v ní obsažené živiny,“ doplňuje MUDr. Petr Tláskal.

Tím nejlepším z fermentace se inspiroval Actimel, který tímto procesem prochází až 72 hodin, a k 20 miliardám živých kultur v jedné lahvičce je teď k dispozici i novinka, speciální edice Actimelu obohaceného o Vitamín C ve třech příchutích.

MÝTUS ČÍSLO 4: Vitamín D můžeme získat pouze ze slunce

Vitamín D se v poslední době skloňuje velmi často hlavně ve spojitosti s imunitou a všichni se ho snažíme ještě víc doplňovat. Protože sluníčka v našich zeměpisných šířkách není tolik, jak by si mnozí z nás přáli, tak na podzim, v zimě a na jaře jsme odkázáni na jeho příjem v potravě.  Studie Společnosti pro výživu zjišťují nedostatečný příjem vitaminu D napříč celou populací. Když hladina vitamínu D v těle klesá, saháme po různých doplňcích stravy, nebo užíváme léky abychom vitamin D získali.

Vitamin D se nachází především v tuku rybího masa, jehož konzumace je u nás relativně nízká, nachází se ve vejcích, játrech, mléku a mléčných výrobcích, případně i v houbách, které rostly za účasti sluníčka. 

Jednoduchou cestou, jak vitamin D dostat do organismu je o vitamin obohacené mléko a mléčné výrobky. Například v jedné lahvičce Actimelu se nachází dokonce třetina doporučené denní dávky vitamínu D, když ji vypijete, uděláte tak krok k posílení své imunity.  

 

 

 

* Actimel obsahuje 20 miliard L. casei Danone a navíc vitamíny B6 a D, které přispívají ke správné činnosti imunitního systému. Při každodenní konzumaci v rámci vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3